Агнешко каре – най-доброто агнешко
Агнешкото каре е особено крехко и затова е идеално за месо на скара или като съставка за ястия от висшата кухня. Названието „агнешко каре“ идва от специалното парче агнешко филе. Това е частта между горния гръден прешлен и последния гръден прешлен на лумбалната част.
Агнешкото каре притежава следните специални характеристики
Агнешката рибица се отрязва от така нареченото филе за котлети. Въпреки че агнешкото каре е мускулно месо, тя се използва сравнително малко и затова има постна структура с малко сухожилия.
Средната дължина на агнешкото каре е 15-20 см, а диаметърът му е около 6-7 см. Формата му е цилиндрична. Месото е червено до леко виолетово на цвят, като от време на време се появяват бели акценти от сухожилията. Има само лека месна нотка, която е и леко горчива. Месото е меко, крехко и много сочно.
Откъде произхожда агнешкото каре?
Агнешкото каре се цени и произвежда почти навсякъде по света. И все пак, ястията от агнешко каре са особено популярни в следните държави:
- Ирландия
- Великобритания
- в целия Ориент
Кога е сезонът на агнешкото каре?
Агнетата във фермите се колят през цялата година. Търсенето на агнешко каре обаче е особено голямо по празници като Великден и Коледа. След отделянето на агнешкото каре от агнешкото месо, то обикновено се преработва в прясно състояние или се опакова в термосвиваема опаковка и се пакетира промишлено. Агнешкото каре се предлага като храна през цялата година и не зависи от сезонните доставки.
За какво може да се използва агнешкото каре и как се съхранява?
Агнешкото каре е най-добрата съставка за приготвянето на разнообразно меню във висшата кухня. Тя е много ценено както под формата на печено агнешко, така и като маринована агнешко каре или агнешко на скара. Поради високото качество на агнешкото каре, не е прието да се използва за лека закуска между храненията.
Прясното месо трябва да се приготвя своевременно, тъй като може да се съхранява в хладилника само в продължение на няколко дни. Разваленото месо губи течност, придобива остра и кисела миризма и става мазно. Това означава, че е негодно за консумация.
Какво съдържа агнешкото каре?
Агнешкото каре е със сравнително ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на протеини. Това го прави подходящо за здравословно хранене, както и за хора на диета и спортисти, за които консумацията на агнешко каре спомага за изграждането на мускулите или поддържа имунната система на организма.
ккал: 178 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 27,6 гр
Мазнини: 7,46 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,13 мг
Витамин В2: 0,3 мг
Витамин В6: 0,16 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,66 мг
Калций: 18 мг
Желязо: 2,59 мг
Калий: 306 мг
Магнезий: 34 мг
Натрий: 301 мг