Агнешко филе – вкусно на скара
Агнешкото филе е филе от много млади животни и се характеризира преди всичко с отлични разфасовки и изключително апетитно месо. Тъй като агнешкото филе има своеобразен и интензивен вкус, то не се харесва на всички.
Агнешкото филе притежава следните специални характеристики
Агнешкото филе е доста крехко, но все пак не е толкова популярно сред някои хора заради своя леко особен привкус. С няколко съвета за приготвяне обаче агнешкото филе може да се приготви много сполучливо на скара или в тиган с марината от билки и подправки. Важно е да не излагате филето на топлина твърде дълго, защото в противен случай то бързо ще загуби соковете си и ще стане сухо.
Откъде произхожда агнешкото филе?
Агнешкото филе – прясно или замразено – често идва от Нова Зеландия. Част от вноса идва също и от следните държави:
- Великобритания
- Франция
- Люксембург
- Ирландия
- Австралия
Кога е сезонът на агнешкото филе?
Агнешкото филе може да се намери през цялата година, независимо дали прясно или замразено. Най-голямото предлагане е около Великденските празници.
За какво може да се използва агнешкото филе и как се съхранява?
Агнешкото филе е доста апетитно на грил и особено добре се подправя с розмарин и чесън. Подходящи са и маринати, приготвени от оцет, мътеница и бяло или червено вино. Можем също така да оставим месото в билкова марината за известно време, достатъчно, за да попие аромат на билки и подправки. Когато месото е на скарата, трябва да внимаваме да не се нагорещи прекалено много. Времето за готвене е между седем до десет минути. Основната температура за розовото месо е 60 градуса, готви се до 70 градуса. Прясното агнешко месо трябва да се съхранява в хладилник при температура 4 градуса след закупуването му. По този начин може да се съхранява до три дни. В хладилника трябва да е добре покрито. Можем също да го замразим.
Какво съдържа агнешкото филе?
Агнешкото филе съдържа много хранителни вещества. Също така, това крехко месо съдържа и протеини, желязо, цинк и витамини от група В. За разлика от агнешките котлети, агнешкото филе е с по-ниско съдържание на мазнини.
ккал: 112 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 20,4 гр
Мазнини: 3,4 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,18 мг
Витамин В2: 0,25 мг
Витамин В6: 0,2 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,4 мг
Калций: 12 мг
Желязо: 1,8 мг
Калий: 289 мг
Магнезий: 19 мг
Натрий: 94 мг