Пуешки гърди: източник на белтъчини
Пуешките гърди са постно и крехко парче месо, получено от гръдния мускул на пуйката. Сочното им бяло месо е популярен избор за хората, които се грижат за здравето си, тъй като съдържа по-малко мазнини и калории в сравнение с други видове меса като говеждо или свинско.
Пуешките гърди имат следните специални качества
Пуешките гърди често се използват в кухнята заради хранителните стойности. Те са отличен източник на белтъчини и осигуряват важни хранителни вещества като ниацин, витамин B6, фосфор и селен. Пушките гърди са с ниско съдържание на мазнини и затова са подходящи са диета, при която се следи за теглото. Благодарение на текстурата и мекия си вкус може да се приготвят по различни начини, включително на скара, чрез пържене, задушаване, на пара и варене. Това ги прави универсална съставка за супи, сандвичи, салати и рап сандвичи.
Откъде произхождат пуешките гърди?
Пуйките първоначално идват от Северна Америка и са били използвани като източник на храна от местното население там. С европейската колонизация на Америка пуйките са внесени в Европа и други части на света.
Съвременното промишлено отглеждане на пуйки се е развило в много региони на света, включително в САЩ, Канада, Бразилия и Европа. Пуешките гърди са любима част от пуйката и обикновено се оценяват като постен и универсален месен продукт.
Каква е сезонността на пуешките гърди?
Пуешките гърди са птиче месо и обикновено се предлагат в магазините през цялата година. За разлика от някои сезонни продукти пуешките гърди нямат специфичен сезон, тъй като пуешкото месо се отглежда, преработва и продава през цялата година поради голямото търсене.
В някои региони е възможно да има сезонни колебания в наличността на птичи продукти поради сезонното търсене или селскостопанските практики.
За какво се използват пуешките гърди и как се съхраняват?
Пуешките гърди са универсална и важна съставка в различни ястия, независимо дали са пържени на тиган, печени на фурна или овкусени с различни подправки и сосове. Панирани котлети, пържени цели или нарязани филета за салати, рап сандвичи, такос или ястия на тиган – универсалните пуешки гърди са популярен избор в кухнята.
Най-добре е да се съхраняват в хладилник при температура от 0 до 4 градуса по Целзий в херметически затворен найлонов плик или съд. Пресните пуешки гърди е необходимо да се консумират в рамките на 1-2 дни след закупуването или приготвянето им. За да се запазят пуешките гърди за по-дълго време, може да се замразят, за предпочитане в подходящи торбички или съдове за замразяване.
Ето какво съдържат пуешките гърди
Пуешките гърди са здравословен източник на месо и подходяща съставка за балансирано хранене. Характеризират се с ниско съдържание на мазнини, богати са на висококачествени белтъчини и имат много хранителни вещества, като например витамин B3 (нацин), витамин B6, фосфор и селен. Освен това пуешките гърди са с ниско съдържание на калории и холестерол и съдържат полезни мастни киселини, като например Омега-3.
Калории: 105 kcal
Въглехидрати: 0 g
Белтъчини: 24,1 g
Мазнини: 1 g
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,05 mg
Витамин В2: 0,08 mg
Витамин В6: 0,46 mg
Витамин С: 0 mg
Витамин Е: 0,9 mg
Калций: 13 mg
Желязо: 1 mg
Калий: 333 mg
Магнезий: 20 mg
Натрий: 46 mg