Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Птиче месо: универсално в кухнята

Месото от домашни птици е много популярно сред много хора и е най-често консумираното месо, наред със свинското и говеждото. „Домашни птици“ е общото понятие за патици, домашни пуйки, пилета, токачки, както и гълъби, диви пуйки, фазани, яребици, бекаси и пъдпъдъци.

Определение

Какво представляват домашните птици?

Домашните птици са любим източник на месо за много хора поради ниското съдържание на мазнини и високото съдържание на протеини. Терминът обхваща група животни, отглеждани за консумация от човека, включително пилета, патици, гъски, пуйки, пъдпъдъци и гълъби. Яйцата от домашни птици също са важен източник на протеини и витамини поради хранителния си състав. При купуване на птиче месо е важно да се обърне внимание на подходящото за вида отглеждане и хранене, за да се гарантира високо качество. Приготвянето също играе важна роля за оптимизиране на вкуса на месото.


Видове

Кои животни спадат към домашните птици?

Птиците включват различни видове домашни птици, които се отглеждат за консумация от човека. Тук можеш да намериш цялата важна информация за най-популярните видове домашни птици в Германия и начините за приготвянето им.   

Какви други видове птиче месо има?

Освен горепосочените видове птиче месо съществуват и много други видове, които са подходящи за приготвяне на вкусни ястия. Всеки от тези видове домашни птици има свой собствен вкус и е подходящ за различни ястия:

  • Фазан
  • Пъдпъдък
  • Гълъб
  • Токачка
  • Яребица
  • Щраус

Продукти

Домашни птици: разфасовки и продукти

Разфасовки на домашни птици: Преглед

В зависимост от рецептата и начина на приготвяне разфасовките могат да се използват цели или на части. Например месото от гърдите, бутчетата и гърба се използва за класическо пилешко фрикасе, а шията и крилата – за пилешка супа. Времето за готвене също може да варира в зависимост от разфасовката. Ето списък на най-често срещаните разфасовки:

  1. Гърди
  2. Крила
  3. Бутче
  4. Гръб
  5. Шия
  6. Вътрешности (черен дроб, сърце, воденичка)

Месни продукти от птиче месо

Птичето месо се предлага не само в прясно или замразено състояние, но се преработва и в различни месни продукти. Тези продукти се предлагат в много супермаркети и месарски магазини и представляват разнообразна алтернатива на традиционното птиче месо. При избора на продукти от птиче месо е добре да се обръща внимание на съдържанието на мазнини и на състава им, тъй като те често се различават значително. Тук важи стандартното правило: пресните и висококачествени продукти са за предпочитане.

Ето списък с най-често срещаните продукти от птиче месо:

  1. Салам от птиче месо (например салам от пуешки гърди, пикантен пилешки салам с къри)
  2. Колбаси от птиче месо (напр. пилешки колбас, пуешки колбас)
  3. Братвурст от птиче месо (напр. пилешки братвурст, пуешки братвурст)
  4. Леберкез от птиче месо (напр. пилешки леберкез)
  5. Птичи лебервурст (напр. пуешки лебервурст)

Произход

Откъде произхождат домашните птици?

Птичето месо се използва от хората като източник на храна от хиляди години. Първоначално основният източник на снабдяване е ловът. Уловените птици се изкормват веднага и се приготвят на открит огън или в котел. До началото на XVIII век птичето месо все още се смята за луксозна стока за голяма част от населението.

Това е причината дълго време птичето месо да бъде запазено само за висшата класа. Благодарение на професионалното опитомяване и появата на земеделското животновъдство, цените на птичето месо стават достъпни за средната класа в началото на XIX век. Големият пробив за птичето месо настъпва едва в началото и средата на XX век, с появата на големите вериги магазини и съответния асортимент от охладени стоки.


Хранителни вещества

Полезно ли е птичето месо?

Тъй като месото от домашни птици е изключително нискокалорично и много богато на протеини, а в същото време е със сравнително ниско съдържание на холестерол, редовната консумация на птичи продукти е препоръчителна. Съдържащите се в месото от домашни птици витамини от група В и D укрепват имунната система на организма и осигуряват функционирането на нервната система и здравословния метаболизъм. Тъй като птичите продукти са богати на минерали, те служат като идеален източник на основни минерали.

Характерно за по-голямата част от птичите продукти е ниското им съдържание на мазнини и високото съдържание на протеини. Средно птичите продукти съдържат между 15 и 24 грама протеини и по-малко от 15 грама мазнини на 100 грама продукт. В зависимост от използваната част от птичето месо, съдържанието на мазнини варира между 1 и 5 грама на 100 грама продукт.

Високо съдържание на протеини в птичето месо

Птичето месо е лесно за усвояване. Съдържанието на белтъчини в птичето месо варира между 16 и 24%, в зависимост от разфасовката и вида на месото. Най-високо е съдържанието на белтъчини в гърдите. Това, което в най-голяма степен прави птичия протеин толкова полезен, е неговият състав. В него се съдържат почти всички аминокиселини, необходими за изграждането на собствени протеини в организма. Това е красноречив показател за висока биологична стойност.

Птичето месо има ниско съдържание на мазнини и въглехидрати

Птичето месо е храна с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати. Съдържанието на мазнини и въглехидрати в него варира в зависимост от вида и начина на приготвяне. Птичето месо е източник на протеини с ниско съдържание на мазнини, тъй като по-голямата част от мазнините се съдържат в кожата на птиците. Пилешките гърди без кожа съдържат около 1 до 2 грама мазнини на 100 грама месо. Въглехидратите обикновено присъстват в много малки количества в птичето месо, тъй като то съдържа предимно протеини. Ниското съдържание на мазнини прави птичето месо добър избор за хора, които желаят да контролират приема на калории. То е също отличен източник на висококачествени протеини, които помагат за поддържането и възстановяването на телесните тъкани. Птичето месо съдържа редица витамини и минерали, например витамин В12, ниацин, желязо и цинк, които изпълняват важни функции в организма и могат да допринесат за доброто здраве.

По-здравословно ли е птичето месо от червеното месо?

Като цяло птичето месо се смята за по-здравословно от червеното. Това се дължи главно на разликите в съдържанието на хранителни вещества и тяхното въздействие върху здравето. Птичето месо е добър източник на висококачествени протеини, докато червеното месо обикновено съдържа повече мазнини и холестерол. Прекомерният прием на наситени мазнини и холестерол от червено месо може да увеличи риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Птичето месо, от друга страна, съдържа по-малко мазнини и холестерол от червеното, а мазнините му обикновено са ненаситени, съответно по-здравословни. Редовната консумация на птиче месо може също да намали риска от сърдечни заболявания. Важно е да се отбележи, че начинът на приготвяне и размерът на порциите птиче месо влияят на това доколко е здравословно. Пърженето в олио или използването на месо, разположено близо до кожата увеличава консумацията на мазнини, а оттам и на калории. Прекалено голямото количество месо, независимо от вида, също може да означава нездравословно хранене.


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на птиче месо

Добре е при купуване и съхраняване на птиче месо да се имат предвид някои неща, така че да се избегне развалянето му и рисковете за здравето. Ето най-важните съвети в обобщен вид:

Купуване на прясно птиче месо: Ето на какво да обърнеш внимание

При купуване на прясно птиче месо е препоръчително да се увериш, че то е чисто, гладко, без петна или неприятни миризми. Добре е да се провери и срокът на годност, дали кожата на пилешкото месо е гладка и неувредена, а месото – твърдо и еластично. Птиче месо се купува от надеждни източници, като например от местния месар или супермаркет. Препоръчва се био птиче месо или месо от свободно отгледани птици, за да се гарантира хуманно отношение към животните.

Как се съхранява птичето месо?

Препоръчва се птичето месо да се постави в хладилник колкото може по-скоро след пазаруване. Добре е да се обърне внимание на срока на годност върху опаковката. Това е крайният срок за консумация на птичето месо, ако е било съхранявано в хладилник. Замразеното месо от домашни птици има по-дълъг срок на годност. Срокът на годност може да се използва за ориентация.

Правилно замразяване на птиче месо: Ето как става

За да се замрази птиче месо, първо е хубаво да бъде опаковано добре, за да се избегне фризерно изгаряне. Най-добре е да се използват торбички или контейнери за замразяване, които да съдържат минимално количество въздух. Поставя се етикет върху опаковката с датата на замразяване, за да се следи продължителността на замразяване.

След това птичето месо се поставя във фризера. То се съхранява при температура от минус 18 градуса или по-ниска.

Колко дълго може да се съхранява птиче месо във фризера?

Птичето месо може да се съхранява във фризер до шест месеца, преди да загуби качествата си. Препоръчително е да се използва възможно най-скоро, за да се гарантира, че ще остане свежо.

Колко време може да се съхранява птиче месо в хладилник?

Прясно птиче месо се съхранява в хладилник при температура 4 градуса или по-ниска и се консумира или замразява до ден или два. Ако месото вече е варено или печено, то може да се съхранява в хладилник до 4 дни. Най-добре е месото да се консумира възможно най-скоро, за да няма риск от загуба на качествата му. Препоръчва се проверка на птичето месо за неприятни миризми и промяна на цвета преди консумация.


Употреба и съхранение

Как се приготвя птиче месо?

Птичите продукти се използват за приготвянето на голямо разнообразие от храни. Те включват основно месни продукти в прясно или замразено състояние, които след това да бъдат сготвени, изпържени, печени или приготвени на грил. В този контекст се препоръчва старателно загряване преди консумация, тъй като птичето месо е податливо на заразяване със салмонела и други микроорганизми, които в най-лошия случай могат да се предадат директно на хората. Продуктите от птиче месо са популярна съставка в супи и яхнии и като месна гарнитура в салати. Колбасите от птиче месо също са популярни.

Птичето месо задължително се подлага на добра термична обработка

Много е важно птичето месо да се подложи на добра термична обработка, за да се избегне потенциално заразяване с бактерии, като например салмонела. Необходимо е температурата в сърцевината да достигне поне 75 градуса, за да се гарантира, че месото е напълно сготвено. При печене или приготвяне на скара месото се обръща редовно, за да се изпече равномерно от всички страни.

Необходимо ли е птичето месо да се мие преди готвене?

Не само че не е необходимо, но дори не се препоръчва. Миенето може да увеличи броя на бактериите в месото, тъй като микробите могат да се разпространят чрез пръските вода. Термичната обработка на месото достатъчно добре унищожава всички бактерии.

Как се приготвя правилно птичето месо?

  1. Преди готвене птичето месо се изважда от хладилника и се оставя да достигне стайна температура.
  2. Месото се овкусява със сол и подправки на вкус.
  3. Загрява се малко олио в тиган или тенджера.
  4. Месото се поставя в тигана и се запържва от двете страни, докато придобие златисто-кафяв цвят.
  5. Температурата се намалява и готвенето продължава на бавен огън, докато месото е готово. При това температурата в сърцевината достига минимум 75 градуса.
  6. Месото се изважда от тигана и се оставя да престои за кратко, преди да се сервира, така че да остане сочно.


Други интересни статии