Гъска – ароматно птиче месо
Гъските са сродни на патиците, но имат по-високо съдържание на мазнини. Поради това гъската има и по-наситен и ароматен вкус от другите видове домашни птици. Месото е тъмно и много крехко. Гъската може да се пече цяла или на скара.
Гъшето месо притежава следните специални характеристики:
Особено популярна е печената гъска – птицата се пече цяла във фурната с различни видове плънка. Не е задължително печената гъска да бъде празнично ястие. За ежедневна употреба, обаче, не е задължително да се сервира гъската с гъст сос и кнедли, защото това е прекалено много калории, чието усвояване е трудно. Тази комбинация все пак трябва да се запази за Коледа или празникът на Свети Мартин. Пресните сезонни зеленчуци или оризът също са вкусни като гарнитура към гъската. Гъшето месо на скара също е много вкусно.
Откъде произхожда гъската?
Домашната гъска произхожда от сивата гъска, която се среща в Централна Европа. В Източна Азия китайската гъска е отгледана от лебедовата гъска и е кръстосана с европейската домашна гъска.
Каква е сезонността на гъшето месо?
Сезонът на класическите гъски продължава от м. ноември до периода след Коледните празници. Гъше месо обаче може да се намери и през годината.
За какво може да се използва гъшето месо и как се съхранява?
Гъската трябва да се измие преди готвене. Една гъска с тегло три килограма е достатъчна за четирима души. Обърнете внимание, че голяма част от теглото се разпределя между неядливите части, например костите. Особено вкусна е печената във фурна до добиване на хрупкавост гъска.
Няколко ценни съвета за приготвянето:
Ако откриете пера, опитайте се да ги отстраните с пинсета; отстранете също и тлъстините. Ако в гъската има торбичка с вътрешности, извадете я преди печене. Ако през последния половин час намажете кожата с мед, тя ще стане особено крехка и хрупкава.
Ето как да съхраняваме гъшето месо:
Прясното гъше месо може да се съхранява в хладилника в продължение на два до три дни. Замразената гъска може да се съхранява при минус 18 градуса в продължение на 12 месеца. Прясната гъска трябва да се отдели от фолиото, да се подсуши, да се покрие и да се увие в домакинско фолио, в идеалния случай при температура в хладилника от 4 градуса. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се разваля прясното месо. Прясното месо не случайно се нарича така – то трябва да се консумира бързо. Трябва да се обработва също толкова бързо, за да запази свежестта си.
Какво съдържа гъшето месо?
Гъшето месо съдържа много желязо и витамин В2, който е полезен за метаболизма. Макар че гъската е с по-високо съдържание на мазнини в сравнение с другите домашни птици, тя съдържа голямо количество ненаситени мастни киселини, които понижават холестерола и укрепват сърдечносъдовата система.
ккал: 342 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 15,7 гр
Мазнини: 31 гр
Витамин А: 65 µg
Витамин B1: 0,12 мг
Витамин В2: 0,26 мг
Витамин В6: 0,58 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0 мг
Калций 12 мг
Желязо: 1,9 мг
Калий 420 mg
Магнезий: 23 мг
Натрий 86 мг