Свинско мляно месо – фин вкус
Свинското мляно месо се произвежда от едро или фино смляно мускулно месо и следва да има съдържание на сол не повече от 1%. Първоначалното наименование на термина „свинско мляно месо“ идва от времето, когато месото все още не се е обработвало механично, а се е нарязвало с нож.
Свинското мляно месо притежава следните специални характеристики
За производството на свинско мляно месо най-често се използват части от плешките и гърдите на свинята. Максималното съдържание на мазнини в тях не трябва да превишава 35%. Доста високото съдържание на мазнини в едро смляното свинско месо го прави изключително питателно и засищащо. Еднородното по-скоро червеникаво свинско мляно месо е примесено с отделни бели акценти – сухожилията на месото. Консистенцията му е доста мека.
Грубо или фино?
При използването му е важно да се прави разлика между едро и фино смляно свинско месо. Фино смляното свинско месо се използва за направата на тартар. Популярни са формите на приготвяне с лук, черен пипер и сол. Свинското мляно месо може да се оформя и обработва допълнително по желание.
Откъде произхожда свинското мляно месо?
Свинското мляно месо се произвежда в цял свят и е особено популярно на европейския и азиатския пазар. В рамките на производствения процес обезкостеното мускулно месо първо се смила, като се добавя по-малко от 1% сол, а след това биха могли да се добавят и други различни подправки.
Кога е сезонът на свинското мляно месо?
За производството на свинско мляно месо няма специален сезон, тъй като свинете се колят целогодишно. Използва се само прясно свинско месо. Самото мляно месо също се продава в суров вид, което означава, че не е нито варено, нито сушено, нито консервирано по друг начин.
За какво може да се използва свинското мляно месо и как се съхранява?
Свинското мляно месо се смята за популярен деликатес, който в някои страни е популярен и в суров вид като разядка в комбинация с лук, корнишони, сол и черен пипер. То обаче е и популярна съставка и в различни месни ястия, като например кюфтета или различни регионални традиционни специалитети. Затова свинското мляно месо може да се консумира както сурово, така и печено, пържено, на скара или дори на пара. Свинското мляно месо няма висока трайност и трябва да се съхранява в хладилник само няколко дни преди употреба.
Какво съдържа свинското мляно месо?
Свинското мляно месо се характеризира с високо съдържание на мазнини. Съдържа също протеини и витамин В12.
ккал: 276 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 19 гр
Мазнини: 22,5 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,71 мг
Витамин В2: 0,19 мг
Витамин В6: 0,43 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,47 мг
Калций: 7 мг
Желязо: 1,19 мг
Калий: 442 мг
Магнезий: 28 мг
Натрий: 80 мг