Свинска буза – несравнимо сочен продукт
Свинските бузи се вземат от главата на прасето и съдържат голямо количество съединителна тъкан и мазнини. Те не са подходящи за кратко запържване, поради което често се осоляват и варят.
Свинските бузи притежават следните специални характеристики
Свинската буза е парче месо от главата на свинята. Разположена е вдясно и вляво от устата. Тъй като в тази част на главата на свинята се намира и дъвкателният мускул, месото съответно е с дълги влакна и съдържа изобилие от съединителна тъкан и мазнини. Свинската буза обикновено се предлага сушена и варена, така че тя – както и джолана по баварски – има по-дълъг срок на годност.
Свинските бузи често са съставна част от типичното немско ястие шлахтплате, като се сервират заедно с кървавица и лебервурст, както и свинска глава. Те обаче са съставна част и от супи и яхнии или се опушват в ястия с кейл. Тъй като свинските бузи са с повече тлъстини, те трябва да се задушават или варят по-дълго. Едва след това придобиват типичния си вкус.
Откъде произхождат свинските бузи?
Домашната свиня произхожда от опитомената свиня от Близкия изток, която е пренесена в Европа преди около 8500 години.
Кога е сезонът на свинските бузи?
Свинското месо се предлага през цялата година. Можем да го намерим както сушено, така и варено, прясно, пакетирано и замразено.
За какво може да се използват свинските бузи и как се съхраняват?
Месото от свински бузи не е подходящо за бързо запържване, а само за варене или задушаване. В зависимост от естеството на продукта, това може да отнеме до два часа. Поради тази причина то се използва предимно като съставка в обилни ястия като супи, яхнии или се консумира с кисело зеле и кейл. Въпреки това, особено в средиземноморския регион, съществуват различни рецепти, в които свинските бузи се пекат с помощта на ароматни подправки.
Свинските бузи отдавна са намерили място и в гурме ресторантите по цял свят. Там те често се варят или пържат с висококачествени, а понякога и екзотични подправки и се гарнират с подбрани зеленчуци.
Ето как да съхраняваме свинските бузи
Процесът на консервиране и готвене предполага, че свинските бузи могат да се съхраняват в хладилник при температура от седем градуса в продължение на около пет дни. Разбира се, те може да се съхраняват и в замразен вид. След това трябва да се поставят в хладилника, за да се размразят.
Какво съдържат свинските бузи?
Пушените свински бузи съдържат важни витамини, минерали и микроелементи като витамини от група В, желязо и цинк.
ккал: 299 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 16,65 гр
Мазнини: 26,17 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,67 мг
Витамин В2: 0,18 мг
Витамин В6: 0,41 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,48 мг
Калций: 4 мг
Желязо: 0,81 мг
Калий: 301 мг
Магнезий: 19 мг
Натрий: 54 мг