Пълнозърнести нудли – богати на фибри
Пълнозърнестите нудли се утвърдиха като алтернатива на класическата паста от твърда пшеница. Те съдържат значително повече фибри и освен това предлагат много цинк, желязо и витамин В.
Пълнозърнестите нудли имат следните специални качества
Пълнозърнестите нудли се произвеждат от пълнозърнест грис от твърда пшеница и вода. По правило не се добавя яйце. При производството на пълнозърнест грис от твърда пшеница от зърното се отстраняват само плявата и осилите, а кълнът и люспата се запазват. По този начин се запазват повече минерали, масла, фибри и витамини, които могат да бъдат важни за организма и храненето. Нудлите от пълнозърнест грис от твърда пшеница обикновено изглеждат по-тъмни и по-кафеникави от нудлите от светло зърно.
Каква е сезонността на пълнозърнестите нудли?
Пълнозърнестите нудли не са сезонни, поради което се предлагат през цялата година.
За какво може да се използват пълнозърнестите нудли и как се съхраняват?
Пълнозърнестите макаронени изделия са подходящи за всякакви ястия, които иначе се приготвят с нудли от светло брашно, като например класическа паста със сос, гратен със сирене или салата от нудли с пресни зеленчуци. Подобно на нудлите от светло зърно пълнозърнестите нудли се слагат в кипяща подсолена вода и се варят за няколко минути съгласно указанията върху опаковката.
При избора на сосове трябва да се има предвид, че пълнозърнестите нудли имат по-силен вкус от другите видове паста. Затова към тях са подходящи по-силни сосове, като например добре подправен доматен сос или песто със силен вкус. За салатите с нудли също е препоръчително да се избират зеленчуци със силен аромат и подходящ дресинг.
Ето как се съхраняват правилно пълнозърнести нудли
Пълнозърнестите нудли, както и другите видове нудли, могат да се съхраняват лесно и дълго време, стига опаковката да е плътно затворена. При това трябва да се внимава мястото на съхранение да е сухо и да не е изложено на пряка слънчева светлина. Неотворена опаковка пълнозърнести нудли може да се съхранява до три години. След отварянето ѝ трябва да се затвори плътно или нудлите да се пресипят в затварящ се съд, защото в противен случай в тях могат да се завъдят вредители, например гъгрици.
Ето какво съдържат пълнозърнестите нудли
Тъй като при производството на пълнозърнести нудли кълнът и люспата също се обработват, много от хранителните вещества, съдържащи се в зърното, се запазват. С високото им съдържание на цинк, магнезий, желязо и витамин В пълнозърнестите нудли са подходящи за допълване и разнообразяване на безмесна диета.
ккал: 343 ккал
Въглехидрати: 64 г
Протеини: 15 г
Мазнини: 3 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,31 мг
Витамин B2: 0,13 мг
Витамин B6: 0,2 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,3 мг
Калций: 25 мг
Желязо: 3,8 мг
Калий: 165 мг
Магнезий: 53 мг
Натрий: 32 мг