Талиатели – безкрайна наслада
Талиателите (от италианския глагол „tagliare“, „режа“) са лентовидни нудли, при които отделните нудли са оформени като дълга плоска лента. Подобно на другите видове италианска паста, талиателите се произвеждат от грис от твърда пшеница или брашно. В зависимост от региона в тестото за паста понякога се добавя и яйце.
Талиателите имат следните специални качества
Плоската форма на талиателите напомня на панделка за подарък. А за ценителите вкусните италиански талиатели са наистина винаги като подарък. Талиателите приличат на фетучините, но разликата е, че първите са малко по-широки от фетучините – около пет до десет милиметра. Друга разлика: Талиателите произхождат от региона Емилия-Романя, а фетучините – от Абруцо на източното крайбрежие на Италия.
Талиателите имат и трети роднина: пастата папарделе от Тоскана. Тя се произвежда от същото тесто като талиателите и фетучините, но е с вълнообразен ръб. Спагетите Болонезе, както са известни в Германия, не са познати в тази им форма в Италия, особено в Болоня. Там обаче се сервира подобно ястие с талиатели, „tagliatelle al ragù“.
Откъде произхождат талиателите?
Талиателите възникват през XV век в италианския регион Емилия-Романя. Според легендата един придворен готвач се вдъхновил от разкошната коса на принцеса Лукреция Борджия. В чест на брака ѝ с Алфонсо д'Есте той оформил лентичките паста в сложни гнезда и ги посветил на принцесата и нейния съпруг.
Каква е сезонността на талиателите?
Талиатели могат да се купят сушени, а понякога и пресни през цялата година.
За какво може да се използват талиателите и как се съхраняват?
Тъй като талиателите обикновено се приготвят пресни, те имат грапава и пореста повърхност. Това ги прави идеални за гъсти месни сосове, например с говеждо, телешко, свинско, дивеч или дори заек. Особено класически е месният сос ragù alla bolognese. Вегетарианските алтернативи (някои от които могат да се приготвят и за вегани) като briciole e noci (корички хляб и ядки), uovo e formaggio (яйце и сирене) или простото, но много вкусно pomodoro e basilico (домати и босилек) са също много вкусни.
Как да съхраняваме талиателите правилно?
Сготвените талиатели издържат в хладилника ден-два без проблем. Изсушените талиатели могат да се съхраняват практически неограничено дълго време. След отваряне, обаче, опаковката трябва да се затваря внимателно и плътно или да се пресипе в херметически затворен съд, например стъклен буркан. Така защитена, пастата може да се съхранява в шкаф, чекмедже или килер за следващото ястие с паста.
Ето какво съдържат талиателите
Както всички видове паста, талиателите съдържат много въглехидрати, малко протеини, захар и баластни вещества.
ккал: 350 ккал
Въглехидрати: 71,8 г
Протеини: 11,5 г
Мазнини: 1,9 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин B2: 0 мг
Витамин B6: 0 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0 мг
Калций: 0 мг
Желязо: 0 мг
Калий: 0 мг
Магнезий: 0 мг
Натрий: 0 мг