Резене (Фенел)
Фенелът е наистина универсален продукт. Този зеленчук е добре познат и използван като лечебно средство още в древните култури на Арабия и Китай. Като част от домашната аптечка той е лек срещу подуване на стомаха или възпалено гърло, а в кухнята се използва като подправка за много ястия. Ето за какво може да се използва фенелът и как е най-добре да се приготвя.
Какво представлява фенелът?
Фенелът принадлежи към семейство сенникови. Всяка една част от растението е универсална и намира приложение в кухнята. Основният сезон за събиране на реколтата е от септември до октомври. Прави се разграничение между много горчивия диворастящ истински фенел и най-често използвания градински фенел.
Ботаническо описание и произход на фенела
Фенелът произхожда от Средиземноморския регион и може да се отглежда като зеленчук и подправка. Тук можеш да научиш всичко за ботаническото описание и произхода на фенела.
Ботаническо описание на растението, което е едновременно подправка и зеленчук
Фенелът, познат още като див копър, резене или морач, или аптекарски копър, принадлежи към семейство сенникови (Apiaceae) и е близък родственик на анасона (Pimpinella anisum), кимиона (Carum carvi) и копъра (Anethum graveolens). Разклонените стъбла на многогодишното тревисто растение фенел достигат до 120-200 см на височина, а зелените до синьо-зелени на цвят листа са нишковидни с три до четири разклонения. Съществуват три разновидности, които ще разгледаме по-подробно в „Лексикона на свежестта“: Див копър (Foeniculum vulgare var. vulgare), сладък копър или пикантен фенел (Foeniculum vulgare var. dulce) и луковичен или зеленчуков фенел (Foeniculum vulgare var. azoricum).
Откъде произхожда фенелът?
Смята се, че фенелът произхожда от Близкия изток и Средиземноморието. В наши дни се отглежда в Италия, а също и в Южна Франция, Северна Африка, Гърция, Испания и Нидерландия. Макар и рядко, малки количества могат да бъдат открити в южната част на Германия.
Засаждане и събиране на фенела
Отглеждането на фенел не изисква много грижи. От засаждането до реколтата има само няколко стъпки. Тук можеш да намериш обобщение на тези стъпки, както и обяснение защо фенел може да се отглежда и от хора без много опит.
Отглеждане на фенел
Отглеждането на фенел изисква слънчево и сухо място с богата на хранителни вещества и хумус, отлично дренирана глинеста почва. Богата на хумус почва се среща в горните 10 до 30 см на почвения слой, който обикновено съдържа голямо количество хумус. Препоръчително е този зеленчук да не се засажда твърде дълбоко в почвата. Най-доброто време за отглеждане на фенел на открито е от март до средата на август. След два-три месеца е готов за прибиране.
Каква е сезонността му?
Предлага се през цялата година. Основният му сезон е от юни до октомври. В Испания, Италия и Франция фенелът се отглежда на открито от октомври до май и оттам се внася в Германия. От май до октомври пресен фенел се внася предимно от Нидерландия.
Може ли фенел да се отглежда в градината?
Фенелът е подходящ за отглеждане в домашната градина. Тук можеш да разбереш как се прави.
- Почвата в градината се подготвя преди засаждане. Обработва се добре, оплевява се и се подготвя с компост.
- Препоръчително е използването на висококачествени семена. Засаждането на фенел извън сезона изисква предварителна подготовка на разсад на закрито по следния начин: Семената се засяват в плитък съд в почва за разсад. Най-подходящият период за това е от края на март до началото на април. Малките кълнове на фенела са готови след три седмици.
- Разсадът се пикира и се поставя в отделни саксии. Там той расте още три седмици при температура около 15 градуса.
- След цялата подготвителна работа разсадът вече е готов за засаждане в градината. Разсажда се на разстояние 30-40 см в предварително подготвена почвена леха. При директна сеитба семената се поставят на около 1 сантиметър дълбочина и се засипват леко с пръст.
- Фенелът е готов за реколта след два до три месеца.
Какви сортове фенел има?
Както вече споменахме, съществуват три различни сорта фенел, които са разгледани по-подробно тук. Див копър (Foeniculum vulgare var. vulgare), сладък копър или пикантен фенел (Foeniculum vulgare var. dulce) и луковичен или зеленчуков фенел (Foeniculum vulgare var. azoricum).
Зеленчуков фенел
Когато в някоя рецепта се споменава фенел, готвачите обикновено имат предвид зеленчуков фенел, известен също като луковичен фенел. Въпреки че този сорт е най-младият от трите, той е и най-популярен. Зеленчуковият фенел се характеризира със силно удебелените си бяло-зелени луковици. За разлика от другите сортове, зеленчуковият фенел е едногодишно растение, което означава, че расте само веднъж и отново се засажда през следващата година. В кухнята луковицата се използва като зеленчук. Както във варен, така и в суров вид.
Пикантен фенел
При пикантния фенел основните усилия са насочени към производството на многобройни, големи и ароматно-сладки семена. Този сорт фенел не образува луковица, тъй като семената на растението се образуват директно в цвета. Заради доста сладкия си вкус този сорт е известен и като сладък фенел. Само семената на пикантния фенел се използват в кухнята и домакинството като подправка, чай или лекарство.
Горчив фенел
Дивият фенел е тясно свързан с анасона, кимиона и копъра. Той е първоначалната форма на съвременните градински сортове фенел. Известен е също като горчив фенел и дължи това име на съдържащия се в семената горчив вкус на фенхон. Фенхонът има антибактериално и ободряващо действие. Луковицата на този сорт фенел е малка, но цялото растение се използва като подправка, чай или лекарство.
Всичко за фенела: Калории, витамини и минерали
Освен фолиева киселина и витамин С, фенелът съдържа още магнезий, калций, калий, както и важни минерали и микроелементи. Фенелът е особено ценен заради съдържанието на етерични масла. В тях се корени и неговият лечебен ефект. Няма родители, които да не познават успокояващия ефект на чая от фенел, който неведнъж е облекчавал коликите на плачещото бебе и е осигурявал спокойна нощ за цялото семейство.
Калории: 31 kcal
Въглехидрати: 7,3 g
Белтъчини: 1,24 g
Мазнини: 0,2 g
Витамин А: 48 µg
Витамин B1: 0,01 mg
Витамин В2: 0,032 mg
Витамин В6: 0,047 mg
Витамин С: 12 mg
Витамин Е: 0,58 mg
Калций: 49 mg
Желязо: 0,73 mg
Калий: 414 mg
Магнезий: 17 mg
Натрий: 52 mg
Купуване и съхранение на фенела: За какво е добре да се внимава
Фенелът е истински чудодеен зеленчук, а освен това е лесно достъпен. Ето какво следва да се има предвид при купуване и съхранение.
Как се разпознава пресният фенел
По листата лесно се разпознава дали зеленчукът е все още пресен или е с изтекъл срок. Препоръчва се да не се употребява, ако ефирно тънките му листа вече са окапали. Препоръчително е зелената дръжка и бялата луковица да са твърди. Добре е да се обърне внимание на тъмните петна и натъртванията, тъй като това е признак, че фенелът е с изтекъл срок.
Начин за съхранение на фенела
Визуално фенелът изглежда чудесно, но е добре с него да се внимава, тъй като при натиск се появяват неприятни кафяви петна. Фенелът може да се съхранява за продължителен период от време. Той може да се увие в кухненско фолио и да се съхранява при зеленчуците в хладилника в продължение на максимум 14 дни. След отрязване е препоръчително фенелът да се консумира бързо, тъй като съдържащият се в него витамин С и ценните етерични масла могат да бъдат изгубени.
Може ли да фенелът да се замразява?
Фенелът е идеален за замразяване, както бланширан, така и суров. Препоръчва се да се бланшира, тъй като така се удължава срокът му на годност и ароматът и витамините му се запазват по-добре. Зелената част на фенела се съхранява отделно и сурова във фризера.
Употреба и приготвяне на фенела: Ето как става
Фенелът е един наистина универсален зеленчук. Използва се като неразделна част от средиземноморската кухня, а също и в азиатската и индийската кухня. Листата са особено подходящи и като подправка. Луковицата на фенела може да се използва сурова като салата, но също и сготвена като зеленчук. Като гарнитура се съчетава добре с месни ястия. Семената от фенел са особено подходящи за подправяне на ястия. Той придава специален вкус на месото, супите, колбасите и сладкишите.
Какъв вкус има фенелът?
Луковицата на фенела има сладникав аромат и горчив вкус. Вкусът може да се сравни с ефирния аромат на анасона.
Коя част от фенела е годна за консумация?
Всичко от този зеленчук става за ядене – луковицата, листата и семената.
Как се реже фенелът?
Ако луковицата на фенела се използва за готвене, това се прави както следва:
- Луковицата се измива и почиства
- Отстраняват се всички повехнали външни листа и дръжката, тъй като тя има леко дървесен вкус.
- Луковицата се разрязва по дължина на две половинки или на четвъртинки. За целта се отрязва част от основата на луковицата, след което се изрязва сухото, клиновидно стъбло.
- Листата на фенела може да се нарежат както целината на тънки резени и това е достатъчно.
Как се приготвя чай от фенел?
За приготвянето на домашен чай от фенел са нужни само семена от фенел, хаванче и цедка за чай.
Стъпка по стъпка:
- На чаша чай е нужна една супена лъжица семена от фенел. Семената се поставят в хаванче и се счукват. Добре е да бъдат напълно смачкани, докато престанат да приличат на семена. Така се постига възможно най-ефективно освобождаване на етеричните масла.
- Смачканите семена се поставят в цедка за чай и се заливат с гореща вода. Чаят се запарва в продължение на около седем минути.
- След това цедката се изважда и чаят е готов.
Консумиране на фенел в сурово състояние
Необработеният зеленчук е особено полезен, тъй като все още съдържа всички витамини и минерали. Суровият фенел може да се използва например за приготвяне на вкусна салата като се комбинира с други зеленчуци. Фенелът се отличава с изключително интензивен вкус, който може частично да се неутрализира, поднесен с портокали и маслини. Тук можеш да разбереш кой е най-добрия начин за това.
Съставки:
- 2 сочни портокала
- 1 малка луковица фенел
- 2 малки глави лук
- 1 ч.л. накълцан розмарин
- 1 ч.л. бял винен оцет
- 4 с.л. зехтин
- сол и пипер
- 1 шепа маслини
Приготвяне:
- Първо се обелват портокалите и се отстранява бялата ципа. Портокалите се нарязват на резени и се поставят в чиния, за да се запази сокът.
- Луковиците се измиват и се отстраняват сухите листа. Листата на фенела се отделят от луковицата и се оставят настрани. Сърцевината му се нарязва на ивици.
- Луковицата се нарязва на тънки колелца.
- За приготвянето на дресинга портокаловият сок се смесва с оцета, зехтина и розмарина. Подправя се на вкус със сол и черен пипер.
- Листата на фенела се нарязват на кръгчета, както при целината, след което нарязаната маса се разпределя върху портокаловите резени. Луковицата и останалата част от фенела също могат да се подредят в чинията и да се овкусят, заедно с дресинга и маслините.
Готвене на фенел
Луковицата от фенел също е изключително подходяща за готвене. Ето как става това:
- Първо, фенелът се измива и се отстраняват повехналите листа и дръжката.
- Листата на фенела се отрязват и луковицата се разрязва на половинки или на четвъртинки.
- Нарязаният фенел се поставя в тенджера с вода, добавя се малко лимонов сок и щипка сол. Фенелът може да се загрее заедно с водата. В зависимост от големината на луковицата това отнема между осем и десет минути.
- След това фенелът е готов за сервиране и може да се овкуси по желание.
Приготвяне на фенел на фурна
Приготвен на фурна, фенелът също е много вкусен. Тук можеш да разбереш как се прави.
- Първо, фенелът се измива и се отстраняват повехналите листа и дръжката.
- Листата на фенела се отрязват и луковицата се разрязва на четвъртинки.
- Нарязаният на четвъртинки фенел се поставя в тава за печене заедно с други зеленчуци (домати, моркови и т.н.) и се добавят зехтин и подправки по избор (напр. лимон, сол, черен пипер, индийско орехче и т.н.).
- След това зеленчуците се пекат на фурна при температура 220 градуса на горен и долен нагревател в продължение на 30 до 40 минути. Зеленчуците се пекат, докато добият леко кафеникав загар.
- Остава само да се сервира.
Фенел на грил
Чудодейният луковичен зеленчук има чудесен вкус, както сготвен, така и суров, а също като гарнитура за грил. Ето как се приготвя вкусен фенел на скара.
- Първо се включва грила или се запалват дървените въглища.
- Фенелът се измива и се отстраняват повехналите листа и дръжката.
- Листата на фенела се отрязват и луковицата се разрязва на половина или на четвъртинки, в зависимост от размера.
- Луковицата се намазва леко със зехтин и се поставя върху грила. Всяка от страните се грилова между три и пет минути, докато фенелът добие кафеникав загар.
- Подрежда се в чиния и се поръсва с пармезан и розмарин. Може да се подправи с лимонов сок, сол и черен пипер.