Бадеми: универсални и вкусни
Сладка междинна закуска, универсална добавка за печене с фин аромат на марципан и звезда във всеки микс от ядки: Става дума за бадема. А той дори не е ядка в истинския смисъл на думата! Всичко важно за него. както и много идеи за рецепти можеш да намериш тук, в нашия „Лексикон на свежестта“.
Какво представляват бадемите?
Бадемите принадлежат към разред Розоцветни. Те са култивирани още преди близо 4000 години, а в наши дни се отглеждат предимно в Калифорния, но също и в Пакистан, Иран и Средиземноморския регион. Разграничават се сладък и горчив бадем. Сладките бадеми имат канелено-кафява, грапава кожица и са бадемите, които познаваме най-добре. Горчивите бадеми не може да се консумират сурови, но все пак имат своето място в кулинарията – по-късно ще разкажем повече за това.
Ботаническо описание и произход на бадема
Ще изясним най-важните въпроси за бадема: Откъде идва и какво представлява в действителност.
Ботаническо описание: Ядка ли е бадемът?
Всъщност не – макар водещата му роля в миксовете от ядки да предполага точно това. От ботаническа гледна точка, бадемът спада към костилковите плодове, което го прави роднина на кайсията. Бадемовото дърво (на латински: Prunus dulcis) принадлежи към семейството на розоцветните, по-точно род Prunus. Дървото достига височина между четири и седем метра, а напролет сияе в разкошна премяна от бели или розови цветове.
Откъде произхождат бадемите?
Бадемовото дърво се отглежда повече от 4000 години. Основните региони на отглеждане на бадемовите дървета са в Калифорния, Средиземноморския регион, Иран, както и в Пакистан и Китай. В някои германски лозарски райони се отглеждат бадеми, които вероятно са внесени от римляните заедно с гроздето.
Каква е сезонността на бадема?
Периодът на цъфтеж на бадемите, обичан както от туристите, така и от любителите фотографи, продължава от януари до април, в зависимост от региона. Плодовете зреят в средата на лятото, а започват да се събират от септември. Става ясно, че плодовете са зрели, когато твърдата обвивка на черупката се разпука. Поради дългия срок на годност и лесното съхранение у нас се продават бадеми през цялата година.
Каква е разликата между сладки бадеми и горчиви бадеми?
Горчивият бадем (Prunus dulcis var. Amara) е дива форма на бадема. За разлика от сладкия вариант (Prunus dulcis var. Dulcis), той не може да се яде суров. Както личи от името, вкусът му е горчив. Отровен е поради високото съдържание на амигдалин, който организма превръща в циановодородна киселина. Все пак след нагряване горчивите бадеми могат да се консумират и се използват например за растителни масла, ароматизанти и ликьори като амарето.
Хранителна стойност на бадемите: Калории, витамини и минерали
Бадемите съдържат голямо количество бадемово масло, както и витамин A и витамин E. Количеството на минералите също е голямо, от тях 252 милиграма калций, 170 милиграма магнезий и 835 милиграма калий на 100 грама бадеми.
Калории: 583 kcal
Въглехидрати: 5,4 g
Белтъчини: 18,7 g
Мазнини: 54,1 g
Витамин А: 23 µg
Витамин B1: 0,22 mg
Витамин B2: 0,6 mg
Витамин B6: 0,16 mg
Витамин С: 0 mg
Витамин Е: 25,2 mg
Калций: 252 mg
Желязо: 4,1 mg
Калий: 835 mg
Магнезий: 170 mg
Натрий: 20 mg
Купуване и правилно съхранение на бадеми
За печене, похапване или паниране: Бадемите могат да се използват в кухнята по различни начини.
Купуване на цели бадемови ядки: Печени или бланширани
Бланшираните бадеми са бели, тъй като кафявата обвивка на ядката е обелена. Необелените бадеми имат малко по-тръпчив вкус, което ги прави чудесна междинна закуска. За добавяне в печива най-често се използват бланширани бадеми. Освен това има и печена версия: Нейното предимство е финият аромат от печенето, но при загряването се изгубват някои витамини и хранителни вещества.
Купуване на бадеми: Филирани, нарязани, натрошени или смлени
За десерти, печива или панировки се продават бадеми под най-различна форма. Като декорация за сладкиши или панировка са най-подходящи филираните или натрошените бадеми. За същата цел могат да се използват и нарязаните бадеми, които изглеждат малко по-изискано. За печене на сладкиши, курабийки или френски макарони е подходящо добавянето на смлени бадеми в тестото.
Защо бадемите са толкова скъпи?
Най-голяма част от бадемите се произвежда в Калифорния. Необходимо им е много слънце, но и много вода. Земеделците там все по-често трябва да се борят със сушите, печалбата им намалява, а същевременно търсенето на бадеми се увеличава. По тази причина и поради дългия път за транспортиране бадемите (както много други видове ядки) често са сравнително скъпи.
Как се съхраняват бадемите?
Натуралните бадеми могат да се съхраняват най-дълго в своята кафява обвивка. Натрошените и смлените бадеми гранясват по-бързо. Ако имаш съмнения ги помириши. Наличието на мухъл или тъмни петна сочи, че бадемите са развалени. Независимо от формата, бадемите трябва да се съхраняват на сухо и херметически затворени на хладно място.
Какво може да се приготви с бадеми?
Сладкият бадем се използва основно за консумация в суров вид, но също така и за печива, за производство на марципан и ликьор . Преди консумация бадемите се попарват в гореща вода, за да може лесно да се отстрани леко горчивата им обвивка. Повторно изсушени те могат да се преработват в брашно или да се стържат, стриват или режат. В този си вид се използват за декорация или за печене. На панаирните щандове сладкият бадем се предлага под формата на популярния „печен бадем“, карамелизиран в захар. Бадемите трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място.
Бланширане на бадеми – ето как се прави
Бланширането на бадеми е много лесно, необходими са само вода и тенджера.
- Необелените бадеми се пускат във вряща вода и се кипват за кратко.
- Отцеждат се и се изплакват със студена вода.
- Бадемите се стриват/стисват между пръстите – кафявата обвивка се отделя много лесно.
- Бадемовите ядки се оставят да изсъхнат.
Как да си направиш печени бадеми?
Печени бадеми - сладката коледна класика. Който ги приготвя у дома, не само спестява пари. Прясно опечените бадеми просто са двойно по-вкусни. Ето как се прави:
- 120 g захар, 100 ml вода и по желание ванилена захар, кардамон и канела се сипват в друга тенджера. Кипват се, докато се разтвори захарта.
- Проверява се температурата – захарният сироп трябва да достигне минимум 150 градуса.
- В тенджерата се добавят 200 g бадеми (натурални или бланширани).
- Бадемите се пекат при постоянно разбъркване, докато водата се изпари напълно.
- Печените бадеми се разстилат върху хартия за печене и се оставят да изстинат.
Как се прави бадемов мус
Кремообразният бадемов мус е много вкусен върху филия хляб, но с него могат да се приготвят и апетитни къпкейкове, десерти и сладкиши. Много е лесно сам да приготвиш муса и по желание да добавиш канела, сол, какао и други подправки. Ето как се прави:
- Произволно количество бадеми (бланширани или необелени – според вкуса) се накисват във вода за една нощ.
- Пюрира се в блендер, докато се превърне в гъст крем (това отнема известно време).
- Евентуално може да се подправи с неутрално растително масло, за да стане още по-фино.
Бадеми за печене на сладкиши и десерти
Бадемът, който по природа е сладък, е сякаш създаден за фини печива и десерти. В много рецепти можеш да заместиш част от брашното със смлени бадеми. Така в резултат ще постигнеш лека марципанова нотка и по-добър баланс. Нарязаните, натрошените или целите бадеми са подходящи за естествена декорация за печива. С натрошени карамелизирани бадеми можеш да подправяш десерти. Комбинацията с череши е особено неустоима.