Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Пилешки гърди: богати на протеини

Балансираната диета включва и пилешки гърди. Тази част от пилето е с много ниско съдържание на мазнини и с високо съдържание на белтъчини. Месото има малко мазнини и може да се приготвя по най-разнообразни начини. За спортистите това месо също е полезен източник на енергия без много мазнини.

Полезна информация

Пилешките гърди имат следните специални качества

Детайлно изображение на пилешки гърди

Пилешките гърди са многообразна съставка в кухнята, която се отличава с мекия си вкус, ниското съдържание на мазнини и многото белтъчини. Месото може да се приготвя по много разнообразни начини и е чудесен източник на висококачествен протеин, така важен за организма.


Произход

Откъде произхождат пилешките гърди?

Кокошките (Gallus gallus domesticus) се отглеждат от хилядолетия в различните части на света. Кокошките са домашни птици, които произхождат от Азия, предимно от региона на днешен Китай и Индия.

Модерната индустрия за добиване на пилешко месо е развила и подобрила отглеждането на кокошки и по-точно добиването на пилешки гърди. Днес в много държави по света се отглеждат пилета за месо и други пилешки продукти. Добиването на пилешки гърди става чрез разфасоване на тялото на пилето, при което се отделя гръдната мускулатура и се продава като пилешки гърди.


Сезон

Каква е сезонността на пилешките гърди?

В модерното стопанство пилетата се отглеждат през цялата година. По този начин пилешките гърди също могат да се закупят от пазара по всяко време. Като важен източник на протеини и популярна съставка в много различни ястия, то е най-често консумирания вид месо по целия свят. Независимо дали прясно или замразено, месото се предлага под различни форми като филета от пилешки гърди, пилешки пържоли, пилешки бутчета или пилешки крилца.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват пилешките гърди и как се съхраняват?

Пилешките гърди са с изключително многообразно приложение в кухнята и се използват в различни ястия. Това включва от пържени или печени на грил пилешки гърди, панирани пилешки шницели до използване в пилешки салати, супи и яхнии.

Правилното съхранение на пилешки гърди е важно, за да се гарантира свежестта им и да се избягват хранителни отравяния. За целта трябва да се съхраняват в хладилника при температура по-ниска от 4 градуса Целзий, да се затварят в херметически затворен контейнер или полиетиленово фолио, да се поставят на най-ниския рафт в хладилника, както и да се отделят от другите хранителни продукти. Безопасното размразяване в хладилника също е важно за запазване на качеството.



Съставки

Ето какво съдържат пилешките гърди

Пилешките гърди са източник на месо, богат на протеин. Ако се консумират с мярка в рамките на балансирана диета, те могат да окажат положително въздействие върху здравето. Месото е бедно на мазнини, съдържа важни хранителни вещества като витамин B6, ниацин (витамин B3), фосфор и селен. Ниското съдържание на мазнини и калории ги прави подходящи за ефективно контролиране на теглото и може да помогне на спортистите за натрупване на мускули.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 145 kcal

Въглехидрати: 0 g

Белтъчини: 22,2 g

Мазнини: 6,2 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 27 µg

Витамин B1: 0,07 mg

Витамин B2: 0,09 mg

Витамин B6: 0,53 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0,3 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 14 mg

Желязо: 1,1 mg

Калий: 264 mg

Магнезий: 27 mg

Натрий: 66 mg