Риба тон: Любопитни факти от дълбините
Рибата тон е от рода на скумрията. Рибата тон се характеризира най-вече с огромния си размер или дължина и с факта, че почти няма люспи. При рибата тон люспи има само по гърдите, гърба и страничната линия до гръбния плавник. Рибата тон се различава по форма и оцветяване, но в повечето случаи има синьо-черен гръб, сребристи страни и често бял корем.
Рибата тон притежава следните специални характеристики
Рибата тон е топлокръвна. Телесната ѝ температура е между 6 и 12 градуса. Рибата тон е соленоводнаи се храни предимно с дребни сардини, млади херинги и малки скумрии.
Рибата тон се движи на групи и поради това мигрира в моретата на ята, при което може да преодолее много големи разстояния. Повечето видове риба тон хвърлят хайвера си винаги на едно и също място и често в близост до брега. В зависимост от вида, рибата тон достига дължина между 1 и 4,5 метра и тегло до 700 килограма. Поради размера, сред видовете на рибата тон има малко хищници, но сред тях попадат акули и риби мечове. Известни са следните видове:
- Атлантически червен тон
- Албакорска риба тон
- Жълтоперков тон
- Синьоперков тон
Откъде произхожда рибата тон?
Рибата тон обитава както тропическите, така и субтропическите морета и живее на дълбочина до 500 метра. Тя се лови в тези води, особено в моретата край Япония и Южна Корея. Там рибата тон се оценява като вкусен деликатес. Годишно се преработват над два милиона тона риба тон, а 60% от запасите се считат за прекомерно експлоатирани. Един от най-големите консуматори е Япония, където от риба тон се приготвят суши и сашими.
Кога е сезонът на рибата тон?
Тъй като рибата тон е един от видовете риби, които хвърлят хайвера си през цялата година, за него няма строго определен сезон за риболов. Рибата тон се лови целогодишно, поради което може да се купи прясна в магазините по всяко време.
За какво може да се използва рибата тон и как се съхранява?
В наши дни консервираната риба тон може да се купи като пресен продукт. Тя е подходяща за суши, за пържене или за печене на скара. За да се използва за суши, рибата трябва да е с особено високо качество, тъй като се консумира сурова. За производството на суши често се използват само красивите парчета от корема, от които след това се изрязват пържолите от риба тон. По-малките странични парчета пък се преработват в консерви. След отваряне трябва да се използва в рамките на няколко дни. Замразената риба тон може да се съхранява в продължение на няколко месеца.
Какво съдържа рибата тон?
Рибата тон, както и повечето други видове риби, съдържа омега-3 мастни киселини, витамин D, цинк и йод. Месото ѝ е с много високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калории.
ккал: 226 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 21,5 гр
Мазнини: 15,5 гр
Витамин А: 450 µg
Витамин B1: 0,16 мг
Витамин В2: 0,16 мг
Витамин В6: 0,46 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,2 мг
Калций 40 мг
Желязо: 1 мг
Калий 407 мг
Магнезий: 34 мг
Натрий 43 мг