Скумрията – многоликият сребрист фаворит
Скумрията произхожда от крайбрежните води на Северна Америка (Атлантическия океан), Северно море, Ирландско море, западната част на Норвежкия проток, Средиземно море и Черно море. Тя е соленоводна риба. Лови се в определени риболовни зони и само през периода от м. юли до м. февруари.
Скумрията притежава следните специални характеристики
Скумрията (Scomber scombrus) е ядлива морска риба с ниско съдържание на кости и люспи, която може да се приготвя по различни начини. Ядливата риба достига тегло до 3,4 килограма и дължина около 60 сантиметра. Скумрията е почти без люспи и кости има твърдо, леко червеникаво месо, богато на полезни мазнини. Месото съдържа около 12 процента висококачествено масло. Въпреки че това прави рибата лесно разваляща се, от друга страна високото съдържание на омега-3 мастни киселини я прави и много здравословна. Класическото приготвяне на скумрията включва варене в подсолена вода или запържване в масло.
Откъде произхожда скумрията?
Мигриращата скумрия се чувства у дома си както край бреговете на Северна Америка, така и в Атлантическия океан или в Северно и Балтийско море.
Кога е сезонът на скумрията?
Тези хищни представители на лъчеперките живеят на ята и се задържат близо до повърхността на морските води през цялата година. Повишаването на температурата на водата в началото на пролетта и преследването на ята от херинга насочват скумрията към бреговете през м. май и м. юни. Там скумрията лесно попада в мрежите на рибарите. Риболовът продължава от м. юли до м. февруари.
За какво може да се използва скумрията и как се съхранява?
Със скумрия можем да спретнем всевъзможни ястия. Можем да я приготвим под формата на филета и да комбинираме с различни гарнитури, миди, зеленчуци, масло, сос от бяло вино, лук, лимонов сок и билки. От скумрия се правят също и пайове, яхнии, запеканки, салати или рибена супа.
Подходящи билки за подправяне са фенел, копър, магданоз, кресон, пелин, чесън и трицветна теменуга. В кухнята крехкото рибено месо е подходящо за пържене, готвене, желиране, опушване или мариноване. Консервираната скумрия в доматен сос или масло също е доста популярна. Тъй като скумрията обикновено е по-скоро мазна, тя не се съхранява дълго време прясна в сурово състояние и затова трябва да се приготви бързо след закупуването ѝ.
Какво съдържа скумрията?
Тя принадлежи към групата риби, богати на мазнини. Осигурява около 2,5 грама омега-3 мастни киселини на 100 грама. Скумрията съдържа и витамин А, витамини от група В, характеризира се и с високо съдържание на протеини.
ккал: 182 ккал
Въглехидрати: 0 гр
Протеини: 18,7 гр
Мазнини: 11,9 гр
Витамин А: 100 µg
Витамин B1: 0,14 мг
Витамин В2: 0,35 мг
Витамин В6: 0,63 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,6 мг
Калций 12 мг
Желязо: 1 мг
Калий: 396 мг
Магнезий: 30 мг
Натрий 95 мг