Магданоз – малко растение, много аромат
Магданозът е широко използвана кулинарна подправка, която представлява двугодишно растение, произхождащо от Южна Европа и познато още от древността. Гърците смятали магданоза за свещено растение и в спортните състезания победителят бил украсяван с венец от магданоз.
Магданозът има следните специални свойства
Магданозът (Petroselinum crispum) има цвекловиден корен, от който израстват голи стъбла. Височината му е между 30 и 90 см, а листата са тъмнозелени. Съществуват гладки и къдрави листа, като къдравите сортове се разделят на три групи:
- Груби до средно-фини
- Фини до много-фини
- Екстра-фини
Освен листния магданоз, в градините понякога се среща и кореноплоден или грудков магданоз. Той е подобен на плосколистния магданоз, но листата му са по-големи. Кореноплодният магданоз също е двугодишно растение. Подобно на листния магданоз, той принадлежи към семейство Сенникови.
Откъде произхождат магданозът?
Магданозът произхожда от средиземноморския регион, първоначално от Мароко, Алжир и Тунис. Оттам се разпространява в Централна Европа. Бавно растящата подправка обича прясна, богата на хранителни вещества почва и вирее най-добре на полусенчести до слънчеви места. Ако не разполагате с градина, можете да си засеете магданоз и в саксия, но трябва да внимавате при поливането, за да не стане растението прекалено сухо или прекалено влажно, иначе то вирее отлично и в саксии както на балкона, така и на перваза на прозореца.
Каква е неговата сезонност?
Магданозът е култивирано растение и расте много бавно. От средата на март може да се засява директно на открито или разсадът, отгледан на закрито или в оранжерията – да се засажда в градината. Магданозът цъфти през юни/юли, а корените могат да се събират през март или октомври/ноември. По принцип билката може целогодишно да се подрязва, тъй като веднага ще порасне отново. Семената на магданоза са токсични и не могат да се консумират.
За какво може да се използват магданозът и как се съхранява?
Независимо дали сте готвач-любител или професионален готвач, магданозът е популярен за приготвяне на храна. Без значение дали става дума за овкусяване на супи или кюфтета, или за поръсване на риба или картофи – магданозът винаги има добър вкус. Хората обичат да готвят с магданоз, да го използват в суров вид или за украса. Можете да му се наслаждавате пресен от градината или да го замразите, за да го съхраните за зимата. Сушеният магданоз се съхранява почти неограничено време, а пресният магданоз остава свеж в продължение на около седмица, когато се съхранява в хладилник.
Какво съдържа магданозът
Магданозът присъства в почти всяка билкова градина, тъй като придава на много ястия неустоим и наситен аромат, вкусен е дори суров.
ккал: 50 ккал
Въглехидрати: 7,4 г
Протеини: 1,8 г
Мазнини: 0,4 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,14 мг
Витамин B2: 0,3 мг
Витамин B6: 0,2 мг
Витамин C: 10 мг
Витамин E: 1,7 мг
Калций: 245 мг
Желязо: 5,5 мг
Калий: 1000 мг
Магнезий: 41 мг
Натрий: 33 мг