Салвия: фини листа, силен ефект
Едва ли има човек, който да не познава характерната миризма на салвия. Салвията има изключително дълга традиция като лечебно растение. Освен това е популярна и често използвана в кухнята. Салвията се чувства по-добре в топлите централноевропейски райони.
Какво представлява салвията?
Истинската салвия спада към зелените подправки, но благодарение на множеството си положителни свойства се използва не само в кухнята, но и в природната медицина: Запарката от листа на салвия може да направи чудеса срещу болките в гърлото, да освежи дъха и да намали потенето.
Ботаническа класификация и произход на салвията
Характерен аромат, интензивен вкус. Вероятно всички бихме разпознали уникалния ѝ аромат, ако я срещнем в природата. Но откъде идва всъщност? Към кой род растения спада?
Ботаническо описание на салвията
Salvia officinalis, наричана още градински чай, какула или конски босилек, е полухраст, достигащ до 70 сантиметра, който цъфти от май до юли с виолетови цветове. Салвията не е само един вид. Името обобщава цял род растения, които принадлежат към семейство устоцветни (Lamiaceae). Има приблизително 900 вида салвия. Освен градинския чай, при нас основно е разпространена и позната ливадната какула (Salvia pratensis). Нейните цветове също са виолетови.
Откъде произхожда салвията?
Салвията се споменава още в древността и е била известна като подправка и лечебно растение. Произхожда от Средиземноморието и е описана през VIII век от монаси, първоначално в манастирските градини. Салвията е особено разпространена в Далмация, Албания и Македония. Съществуват стотици нейни разновидности, виреещи из целия свят.
Отглеждане и събиране на салвията
Веднъж посадена на правилното място в градината, салвията расте почти като плевел. Ще ти разкрием къде тя се чувства добре и как е най-добре да я събираш.
Отглеждане на салвия в градината
Салвията е лесна за отглеждане, при нас също вирее отлично и издържа дори на заскрежаване. Тъй като произхожда от Средиземноморието, тя предпочита място на слънце. Особено добре се чувства върху бедна на хранителни вещества, варовита и песъчлива почва. Можеш да береш салвия през цялата година, дори когато цъфти, защото цветовете са ядливи. Най-добре е да се отрязват с нож младите издънки или да се берат отделни листа. Ето как можеш да отглеждаш салвия:
- Семената на салвията се засяват през май
- Подрязва се всяка пролет
- През много студените зими коренът на салвията се покрива с шума, а храстът – с нетъкан текстил
- Който няма градина, може да отглежда салвия и в сандъчетата за цветя от южната страна на жилището.
Каква е сезонността на салвията?
Градинският чай не е устойчив на студ и затова почти никога не расте извън градините. Различни подвидове обаче, например ливадната какула, са доста устойчиви и растат в почти всякакви почви. Салвията цъфти от май до юли.
Какво е действието на салвията?
Градинският чай е мощно природно лечебно средство, поради което не бива да се използва постоянно и в големи количества. Ето най-важната информация за нейното приложение и действие.
За какво е полезна салвията?
Латинското наименование на салвията е Salvia, което произлиза от латинското „salvare“ – лекувам или от „salvus“ – здрав. Лечебното растение салвия има противовъзпалителен ефект и помага против изпотяване. Листата се използват като чай при заболявания на гърлото и фаринкса. Счита се, че гаргарата с чай от салвия премахва голяма част от бактериите в гърлото. Също така се счита, че салвията има и антиоксидантни и антимикробни свойства. Активните вещества, съдържащи се в листата на салвията, са етерични масла, танини, горчиви вещества и флавоноиди.
Отровна ли е салвията?
Както много други лечебни растения, салвията трябва да се консумира с мярка. Съдържащият се в нея туйон в големи количества е невротоксичен и може да предизвика главоболие и стомашно-чревно неразположение. Затова по време на бременност не бива да се приемат концентрирани препарати от градински чай или чисто етерично масло. Известно е, че чаят от салвия потиска лактацията, затова кърмещите майки трябва да го избягват. Тези, които искат да спрат производството на кърма, могат да използват това му действие (след консултация с лекар). При алергия към пелин може да съществува кръстосана алергия към салвия.
Каква е разликата между обикновената салвия и бялата салвия?
Бялата салвия, известна още като салвия за кадене, се използва от коренните жители на Америка. Тя носи красивото латинско име Salvia Apiana. Растението достига височина над метър, листата са покрити с фини власинки, което ги прави да изглеждат бели. Традиционно бялата салвия се използва преди всичко в шамански ритуали с кадене. Смята се, че повишава концентрацията, помага за пречистване на духа и по-добро съсредоточаване. Бялата салвия не се среща при нас, тя расте само в югозападната част на САЩ и северозападната част на Мексико.
Купуване и правилно съхранение на салвия
Ако не отглеждаш салвия, можеш да си я купиш – продава се в търговската мрежа през цялата година. Ще ти разкрием как да разпознаеш прясната, ароматна салвия и как да я съхраняваш по най-добрия начин.
Купуване на салвия: Трябва да обърнеш внимание на следното
Листата трябва да излъчват силен аромат. Ако се наложи, разтрий ги леко между пръстите си. Трябва да изглеждат твърди и свежи. Ако вече са пожълтели или висят отпуснати от стъблото, по-добре ги остави. Разбира се, можеш да купиш и сушена салвия, но тя няма толкова интензивен вкус. Затова пък със сушената салвия е по-лесно да определиш правилното количество при готвене.
Ето как най-добре се съхранява салвията
Листата на салвията могат да се изсушат и да се използват като чай. Пресните листа могат да се съхраняват в торбичка за свежо съхранение на храна в отделението за зеленчуци в хладилника при температура 4 градуса до две седмици. Друг вариант е пресните листа или стръкове да се съхраняват във влажна кухненска кърпа в хладилника. Може също така пресните стръкове просто да се поставят в чаша вода.
Може ли да се замразява салвията?
Разбира се! За разлика от сушената салвия, замразената запазва своите етерични масла и с това своя интензивен аромат. Ако е необходимо, салвията първо се измива внимателно и се оставя да изсъхне напълно. След това листата се откъсват и се поставят върху поднос. Подносът отива за час в хладилната камера. Замразените листа от салвия може да се съхраняват в торбичка или кутия за замразяване в хладилната камера. Трикът със ситно нарязани подправки във формички за лед също е идеален за салвията.
Какво може да се приготви със салвия?
Салвията е важна съставка, особено в средиземноморските ястия. Известен пример е салтимбока: Телешки котлет, запечен с прошуто и прясна салвия и деглазиран с бяло вино. Ароматът на салвията е много силен и затова тя трябва да се използва много внимателно. Освен това нейното стягащо действие и горчив вкус не се харесват на всички. Тя обаче има благоприятен ефект върху храносмилането, така че се съчетава добре с мазни храни. Особено добре се комбинира с дивеч, птиче месо и сирене.
Може ли салвията да се консумира сурова?
Разбира се! Естествено, само при условие, че ти допада интензивният вкус. Суровата салвия, която е прясна и необработена, е изключително подходяща за салата.
Сушене на салвия: Прости указания и съвети
Доказан метод за удължаване на трайността на салвията е сушенето. Това се прави, естествено, във фурната или в дехидратора, или пък съвсем природосъобразно – на въздух. Ето как може да се изсуши салвия:
- Най-добре е да се събере малко преди цъфтежа и след като изсъхне от утринната роса.
- Изтръсква се от мръсотията
- Няколко цели стръка се завързват с конец на букетче и се закачат с главата надолу
- Отделните листа се подреждат едно до друго върху кърпа за съдове и периодично се обръщат
- Идеално е да бъдат в тъмно, топло и преди всичко сухо помещение.
Чай от салвия: Ето как се прави
Може да се свари чай от салвия както от пресни, така и от изсушени листа. По свой вкус решаваш колко интензивен да бъде ароматът. Следните рецепти са само за груба ориентация:
- За чай от прясна салвия се заливат около десет листа или един стрък с 400 милилитра вряла вода. Запарва се около десет минути.
- За чай от сушена салвия се заливат три чаени лъжички смляна билка с 400 милилитра вряла вода и се запарват около пет минути.
- За особено ефективно средство срещу болки в гърлото (а и за вкус) можеш да го подсладиш с лъжичка мед.