Розмарин – сезонност, хранителни стойности и съхранение
Розмаринът най-вероятно се среща в повечето билкови градини и кухни. Той е пренесен от Средиземноморието в Централна Европа още през първи век след Новата ера. Розмаринът се разпознава по тесните вечнозелени иглички. Тук ще споделим повече за тази класическа подправка.
Розмаринът има следните специални свойства
Розмаринът е подправка от семейство Устноцветни, която принадлежи към рода Салвия и расте като вечнозелен храст. Игличките на розмарина растат директно върху клоните му. Здравина и силният им аромат са характерни. Периодът на цъфтеж е от март до май, а в редки случаи и през септември.
Храстите на розмарина растат на височина между 40 и 70 см. Розмаринът се предлага под формата на листа или фино-смлени листа. На вкус има леко горчива нотка, която напомня за вкуса на камфор или евкалипт. Миризмата на розмарин е интензивна, напомня на ела или тамян.
Откъде произхожда розмаринът?
Тъй като розмаринът е традиционна средиземноморска подправка, предполага се, че произходът му също идва от този регион. Розмаринът се споменава за пръв път в Мароко и в Римската империя. Междувременно розмаринът се разпространява в целия средиземноморски регион и днес се отглежда главно в Испания, Италия, Мароко, Мексико, САЩ и Англия. Розмаринът получава оригиналното си име от латински. В латинския той се състои от две думи „Ros“ (роса) и „Marinus“ (море). Растението се среща в естествен вид в близост до крайбрежието по слънчевите скали на Средиземноморието.
Каква е неговата сезонност?
Сезонът на розмарина е предимно от април до септември, затова той се смята за класическа лятна подправка и се съчетава отлично с леки ястия. Поради факта, че по-голямата част от реколтата от розмарин се изсушава директно и по този начин се запазва за дълго време, розмарин може да се намери и през цялата година. Той може да се купи под формата на изсушени или фино смлени листа.
За какво може да се използва розмарин и как се съхранява?
Розмаринът е типична италианска и испанска средиземноморска подправка, чиито стрити иглички/листа се използват за овкусяване на месни, рибени или зеленчукови ястия. Розмаринът обикновено се използва за топли и варени ястия, тъй като прекрасният му средиземноморски аромат се усеща само при силна топлина. Растението може да се консумира както сурово, така и варено, пържено или печено. За да го използвате, просто добавете сушени стръкчета в съответното ястие или го поръсете със смлените иглички. Пресният розмарин може да се съхранява в продължение на около една седмица.
Какво се съдържа в розмарина?
Розмаринът стимулира кръвообращението и има антибактериално действие, поради което се препоръчва и при мускулно напрежение и при проблеми с кръвообращението. Освен това розмаринът съдържа многобройни вещества, които имат укрепващ и стимулиращ ефект върху психиката, поради което се препоръчва редовната му консумация, особено през зимните месеци.
ккал: 99 ккал
Въглехидрати: 13,5 г
Протеини: 1,4 г
Мазнини: 4,4 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,1 мг
Витамин B2: 0 мг
Витамин B6: 0 мг
Витамин C: 29 мг
Витамин E: 0,1 мг
Калций: 370 мг
Желязо: 8,5 мг
Калий: 280 мг
Магнезий: 64 мг
Натрий: 15 мг