Дивият чесън – брат на чесъна
Дивият чесън цъфти в началото на годината и предпочита сенчести гористи местности. В такива местности той се разпространява доста бързо, тъй като семената му полепват по лапите и козината на животните и покрива голяма площ. Дивият чесън още бива наричан „мечи лук“, тъй като е предпочитана храна за мечките след събуждането от зимния им сън.
Дивият чесън има следните специални свойства
Дивият чесън (Allium ursinum) е растение от рода Alium и е роднина намагданоза, лука и чесъна. Той е тревисто растение с височина от 20 до 30 см, което расте главно през пролетта. Дивият чесън е луковично растение, но поради интензивната миризма на чесън, която се носи в цялата гора докато то цъфти, то бива наричано горски чесън или див чесън. Твърди се, че има лечебни свойства, каквито има и обикновения чесън, но липсва неприятната миризма на чесън след консумация на младите листа.
Откъде произхожда дивият чесън?
Дивият чесън идва от горите на Европа и Западна Азия (Кавказия). Растението вирее до 1900 метра надморска височина, като предпочита котловини и речни заливни равнини. Дивият чесън цъфти от април до май. Въпреки че узряването на семената отнема две години, дивият чесън може да се отглежда добре и в градината. Трябва обаче да го оградите, защото в противен случай се разпространява навсякъде и „загрозява“ цветните лехи. Най-добре е да разпънете мрежа над него, за предпочитане на сянка под дървета или пергола, за да не могат птиците да разнасят семената в домашната градина
Каква е сезонността на дивия чесън?
Дивият чесън расте главно през пролетта. Бъдете внимателни, тъй като той много прилича на петнист арум, момина сълза и есенен крокус, които са изключително отровни. Змийският лапад и дивият чесън също растат в непосредствена близост един до друг, често смесени, тъй като и двата вида обичат едни и същи сенчести условия. Яденето на листа от змийски лапад, момина сълза или есенния минзухар може да бъде с фатален изход, затова е по-добре да не търсите пресен див чесън в гората.
За какво може да се използва дивият чесън и как се съхранява?
Дивият чесън е подобен на чесъна и може да се използва като заместител на чесъна в кухнята. От дивия чесън може да се приготви песто, което е идеално за вкусни сосове за паста. Дивият чесън е ароматна съставка за супи и салати. Пресният див чесън може да се съхранява в хладилник от един до два дни.
Какво се съдържа в дивия чесън
Листата на дивия чесън съдържат алицин, алиин, метил-L-цистеин суфлоксид, както и флавоноиди, простагладини А, В и Е и лецитини. Количеството на витамин С е три пъти по-голямо, отколкото в портокалите. Дивият чесън предпазва имунната система и може да понижи кръвното налягане. Активните съставки на дивия чесън също така свързват свободните радикали.
ккал: 12 ккал
Въглехидрати: 3 г
Протеини: 0 г
Мазнини: 0 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин B2: 0 мг
Витамин B6: 0 мг
Витамин C: 150 мг
Витамин E: 0 мг
Калций: 76 мг
Желязо: 2,9 мг
Калий: 336 мг
Магнезий: 22 мг
Натрий: 0 мг