Босилек – за паста, пица, песто
Босилекът е ценно растение, което се използва и като подправка. Известен е още с наименованието „царската билка“. Той принадлежи към семейство Устноцветни. За съжаление родината на това растение вече не може да бъде определена, но се предполага, че то произхожда от Северозападна Индия. Естественото му местообитание е в района на Азия и тропическа Африка.
Босилекът има следните специални свойства
Босилекът (Ocimum basilicum) е едногодишно растение и цъфти предимно от юни до септември. Обикновено расте в умерените географски ширини и достига височина между 20 и 60 сантиметра. Босилекът се нуждае от много топлина, поради което растението спира растежа си при температура под 12 градуса Целзий, а гъбичните инфестации по него се увеличават. Някои видове босилек се различават по цвят, форма на листата, вкус и размери.
Какво съдържа босилекът?
Съдържанието и съставът на етерични масла в босилека се различават в зависимост от сорта, произхода и времето на бране. Най-важните съставки са линалоол, естрагол, евгенол и монотерпени, напр. оцим и цинеол. Другите съставки са сескитерпени и фенилпропани. Освен етерично масло, той съдържа танини, флавоноиди и кафеена киселина. Разнообразните съставки му придават неговия типичен вкус и аромат.
Откъде произхожда босилекът?
Произходът на босилека не може да се определи точно, предполага се, че идва от Северозападна Индия. Билката може да се отглежда в субтропични, тропични и умерени географски ширини. Продава се и в малки саксии, така че растението може лесно да се отглежда и у дома. Съществуват различни разновидности. Червеният босилек (Purpurascens) например, се отличава с лилаво-червени, къдрави листа и бледолилави цветове. В сравнение с други видове, вкусът му е по-мек.
Каква е сезонността на босилека?
Босилек може да намерите през цялата година.
За какво може да се използва босилекът и как се съхранява?
Пресните и изсушени листа на босилека се използват в кухнята като подправка. При изсушаването на билката обаче, част от нейния аромат се губи. Обикновено листата се накъсват на ръка или се счукват в хаванче.
Тъй като босилекът е много чувствителен на топлина и бързо губи аромата си, дори когато е изсушен, той винаги се добавя в края на готвенето. Ако искате да запазите листата пресни, трябва да ги намажете от двете страни със зехтин и да ги замразите. Този метод се използва и за сушене на листата. Поставен на перваза на прозореца, босилекът предпазва от досадните мухи. Пресният босилек в идеалния случай се прибира непосредствено преди употреба. Може обаче да се съхранява в хладилника само няколко дни.
Какво съдържа босилекът?
В медицината босилекът се нарича още „basilici herba“ и се смята за фармацевтично лекарство. Етеричното масло от растението се използва за приготвяне на лекарства за предотвратяване на стомашни язви, тъй като босилекът има противовъзпалителни и противоглистни свойства. В народната медицина растението се използва срещу метеоризъм, подуване на корема и загуба на апетит. Чаената отвара, приготвена от листата на растението, помага на храносмилането, а билката се използва и в ароматерапията.
ккал: 46 ккал
Въглехидрати: 7,5 г
Протеини: 2,4 г
Мазнини: 0,7 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин B2: 0,06 мг
Витамин B6: 0 мг
Витамин C: 11 мг
Витамин E: 0 мг
Калций: 369 мг
Желязо: 7,3 мг
Калий: 600 мг
Магнезий: 74 мг
Натрий: 6 мг