Керевиз – придава свежест на ястията
Керевизът е едногодишно растение, което от ботаническа гледна точка принадлежи към семейство Сенникови – семейството, към което принадлежат копърът, кориандърът, магданозът и кимионът.
Керевизът има следните специални свойства
Керевизът (Anthriscus cerefolium) е растение, което израства на височина от 70 до 80 см и ботанически е близко до магданоза и моркова. Има интересен аромат, който напомня на магданоз, анасон и естрагон. Растенията приличат на папрат, а формата на листата е переста и леко назъбена в краищата. В диво състояние керевизът се среща предимно в районите с умерен климат в Южна и Централна Европа, но при подходящи условия може да се засади в градината, в саксии или в оранжерии.
Откъде произхожда керевизът?
Той е с произход от Източна Европа и Западна Азия. Понастоящем растението е широко разпространено в Европа и Северна Америка, като се среща и в планински райони на височина до 2000 метра.
Каква е неговата сезонност?
Наличен е от март до август.
За какво може да се използва керевизът и как се съхранява?
Кервизът има леко сладникав вкус, с който добавя свежа нотка към ястията. Особено подходящ е за билкови сосове и супи, като например „Франкфуртски зелен сос“. Наред с босилека, керевизът е една от малкото билки и подправки, които се използват като компонент на десерти, особено в престижни ресторанти, и често се използва в сорбета (полузамразени десерти със сладолед).
Въпреки много интензивния си и силен аромат, керевизът не се използва основно като билка, а като подправка, която допълва почти всички вкусове и ястия и особено добре се съчетава с риба и домашни птици. Поради привлекателния си външен вид и интензивния аромат, листата особено често се използват и в гарнитури.
Ето какво трябва да имате предвид при съхранение
Поради деликатната си структура, керевизът не трябва да се загрява прекалено дълго и трябва да се добавя само непосредствено преди края на готвенето, защото в противен случай етеричните масла, които съдържа, се изпаряват. Препоръчително е да се използва прясно набран, тъй като листата губят цвета си и стават светлозелени до жълтеникави на цвят за кратко време. Ако се съхранява в хладилник, може да издържи около седмица.
Какво съдържа керевизът
В миналото се е смятало, че като лечебно растение, керевизът има кръвопречистващо, витализиращо и диуретично действие. Той обаче почти няма роля в съвременната натуропатия. В комбинация с други подправки, тя засилва действието им.
ккал: 69 ккал
Въглехидрати: 11,5 г
Протеини: 3,8 г
Мазнини: 0,9 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,12 мг
Витамин B2: 0,3 мг
Витамин B6: 0,03 мг
Витамин C: 36 мг
Витамин E: 2,5 мг
Калций: 400 мг
Желязо: 1,6 мг
Калий: 600 мг
Магнезий: 35 мг
Натрий: 10 мг