Морков – хрупкава енергия
На немски за морков се използват няколко различни думи. Морковът обича песъчливи почви и много слънце. Въпреки че традиционно за консумация се използва само кореновата част, нежните морковени листа също могат да се сготвят.
Морковите имат следните специални свойства
Морковите са кореновата част на зеленчуковото растение морков, което принадлежи към семейство покритосеменни растения. Това е корен, който може да се консумира суров, но също и варен, пържен или задушен. Той е с цилиндрична, конусовидна форма и максимална дължина от 25 см. Зрелите моркови имат сладък и много свеж вкус. Докато кореновата част на морковите се използва за консумация, морковените листа са популярна съставка в готвенето. Характерна особеност на морковите е техният червеникав до оранжев цвят. Освен това се срещат моркови с жълт или дори леко лилав цвят. Зрелите моркови достигат тегло до 250 грама. В търговската мрежа морковите често се продават на връзки. Важно е морковите да се почистват добре, тъй като те често се събират съвсем млади и понякога по тях все още има пръст.
Откъде произхождат морковите?
Първите диви прародители на днешните моркови първоначално произхождат от Азия, а впоследствие достигат до Южна Европа. Първите култивирани форми на днешния морков са установени в района на днешен Афганистан. От този момент морковите се отглеждат почти навсякъде по света. Основните страни, в които се отглежда, са Китай, Русия и САЩ.
Кой е върховият сезон на морковите?
Морковите се засаждат през март и април, а реколтата се бере между юни и ноември. Съответно през втората половина на годината реколтата е по-голяма. Въпреки това, поради големия обем на вноса, морковите са налични в търговската мрежа през цялата година.
За какво може да се използва морковът и как се съхранява?
Морковите могат да се консумират сурови или да се използват като съставка в различни салати. Подходящи са също и за мариноване, както и като добавка към солени ястия. Що се отнася до съхранението им, морковите обичат да бъдат на тъмно, хладно и влажно място. Най-добре е да ги увиете във влажна кърпа. Те могат да се съхраняват в продължение на няколко седмици.
Какво се съдържа в морковите
Морковите съдържат голямо количество фибри и витамин А, поради което са особено здравословни за кожата и косата, както и за очите. Освен това те съдържат голямо количество минерали и поради това са много полезни за здравето. Морковите се нуждаят от добавяне на мазнина, за да могат съставките им да бъдат използвани по най-оптимален начин.
ккал: 25 ккал
Въглехидрати: 4,8 г
Протеини: 1 г
Мазнини: 0,2 г
Витамин А: 41 µg
Витамин B1: 0.4 мг
Витамин B2: 0,05 мг
Витамин B6: 0,3 мг
Витамин C: 7 мг
Витамин E: 0,5 мг
Калций: 41 мг
Желязо: 0,4 мг
Калий: 320 мг
Магнезий: 17 мг
Натрий: 60 мг