Бяла ряпа – фин зеленчук
Ряпата има следните специални свойства
Ряпата е част от менюто още от древността. В Древен Рим много ястия и хляб са били овкусявани със семена от ряпа. Преди триумфа на картофите, ряпата играе важна роля в нивите и по трапезите в цяла Европа. През годините ряпата беше малко позабравена. При това незаслужено, защото крехката и ароматна ряпа може да се приготви по много начини и е също толкова вкусна сурова в зеленчукова салата, както и приготвена на пара.
Вкусни кореноплодни зеленчуци
Бялата или лилаво-бялата ряпа е кореноплоден зеленчук, близка до ряпата „Teltower“ и есенната ряпа. Впрочем може да се консумира не само коренът, но и зелената част. Варени или задушени, нежните листа наподобяват вкуса на спанака. Ряпата се засява през пролетта, за да може да се прибере след около осем седмици. Ряпата, засята в края на лятото, се продава като есенна ряпа. За двата вида важи следното: Колкото по-малки са, толкова по-деликатен е вкусът им.
Откъде произхожда ряпата?
Ряпата произхожда от Индия. Днес тя се отглежда както в тропическите ширини, така и в цяла Европа.
Каква е сезонността на ряпата?
Майската ряпа не случайно носи това име, но времето за прибиране на реколтата не е само през месец май. Освен през основния сезон от края на април до края на май, популярната майска ряпа често се предлага и през есента.
За какво можем да използваме ряпата и как да я съхраняваме?
Кората на малката ряпа съдържа синапено масло, което й придава леко лютив вкус. Ако искате да ядете ряпата сурова, тя трябва да се обели. Крехкият корен има невероятен вкус също и сварен, задушен или запечен на тиган и само след кратко готвене буквално се топи в устата.. Листата също могат да се консумират – сурови като салата или сготвени като спанак.
Ето как трябва да съхранявате ряпата
В хладилника ряпата остава свежа най-много седмица. Ако искате да я съхраните за по-дълго време, първо трябва да отрежете листата, с изключение на сърцевидния лист. Тъй като с течение на времето ряпата омеква и губи вкусовите си качества, по-добре е да обработите този чудесен зеленчук възможно най-пресен и да му се насладите веднага.
Какво съдържа ряпата
Ряпата е вкусна и осигурява изобилие от полезни съставки – съдържа витамини, минерали и протеини, както и фолиева киселина, цинк и желязо .
ккал: 32 ккал
Въглехидрати: 4,66 г
Протеини: 0,99 г
Мазнини: 0,22 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0.03 мг
Витамин B2: 0,05 мг
Витамин B6: 0,07 мг
Витамин C: 14,40 мг
Витамин E: 0,02 мг
Калций: 45 мг
Желязо: 0,35 мг
Калий: 217 мг
Магнезий: 12 мг
Натрий: 48 мг