Спанак – зеленото лакомство
Спанакът може да се купува през цялата година. През пролетта сортът с нежни листа е популярен за леки и свежи салати. От друга страна, малко по-пикантният и остър есенен и зимен спанак с по-силни листа е подходящ за супи, печива, пайове или тартове.
Спанакът има следните специални свойства
Съществуват общо около 50 различни вида спанак. Реално съществуват пролетен, летен и зимен спанак. Младият спанак има по-малки, по-нежни листа и по-светлозелен цвят през пролетта и лятото. От друга страна спанакът от по-късната реколта е наситено зелен, а твърдите и месести листа имат по-силен вкус. Различните горчиви вещества и оксаловата киселина до голяма степен вече са премахнати. Заслужава си да споменем и сравнително новият бейби спанак с малки и по-нежни листенца.
Откъде произхожда спанакът?
Всъщност спанакът е с източен произход и някога е бил възхваляван от арабския поет Ибн ал-Аван като „infinaj“, „принцът на всички зеленчуци“, а също така е бил пренесен в Испания като част от арабската култура. Затова във Франция го наричат още „erbe d' espaigne“. Самите испанци правят от него „espinaca“, което в крайна сметка се превръща в „спанак“.
Каква е неговата сезонност?
Спанакът може да се отглежда в открити условия от май до края на октомври. През останалата част от годината налична за купуване е оранжерийна, консервирана или замразена продукция.
За какво може да се използва спанакът и как се съхранява?
Спанакът не се харесва на всеки, но деликатните му листа се превръщат в популярна храна. Пролетният и летният спанак са подходящи за сладко-кисела салата, а зимният спанак е подходящ например за киш или като вкусна гарнитура. Спанакът или сокът от спанак оцветяват картофите и пастата, супите. Готвачите подчертават вкуса му например с воден кресон, люти чушки или киселец. Във висшата кухня заготовките от спанак се наричат „à la florentine“ .
Как да съхраняваме спанака
Пресният спанак трябва да се съхранява опакован в торбичка в отделението за зеленчуци в хладилника, за да се запази свежестта му. Там може да престои три-четири дни. Друг вариант е замразяването. За целта предварително опаковайте насипния спанак в торбичка за замразяване.
Какво се съдържа в спанака?
Спанакът съдържа витамини, минерали и микроелементи като желязо, магнезий, фосфор, калий, калций, йод и мед, както и витамин С, А и витамините от група В.
ккал: 22 ккал
Въглехидрати: 0,61 г
Протеини: 2,81 г
Мазнини: 0,3 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,09 мг
Витамин B2: 0,2 мг
Витамин B6: 0,22 мг
Витамин C: 50,58 мг
Витамин E: 1,35 мг
Калций: 117 мг
Желязо: 3,42 мг
Калий: 554 мг
Магнезий: 62 мг
Натрий: 69 мг