Цикорията – ниско съдържание на въглехидрати
Цикорията е представител на листните зеленчуци и също така е широко класифицирана в ботаническото семейство Сложноцветни При отглеждането на цикория е особено важно коренът да покълне на тъмно. Само по този начин цикорията може да израсне и да придобие типичния си аромат.
Цикорията има следните специални свойства
Цикорията (Cichorium intybus var. Foliosum) е в разгара си през студения сезон. Богатият на витамини, пикантен на вкус зеленчук перфектно допълва зимната трапеза. Освен това вече има и малко по-мека, червена цикория, която обикновено се предлага през пролетта.
Бялата цикория има леко тръпчив, приятно горчиво-сладък вкус. Червената цикория е също толкова крехка. Вкусът ѝ е по-мек, но също толкова ароматен и пикантен. При двата сорта повечето от съдържащите горчиви вещества видове отдавна са премахнати, но въпреки това стъблото трябва да се изреже, тък като то е най-горчивата част.
Откъде произхожда цикорията?
За първоизточник се смята дивата цикория, която расте навсякъде в Европа, Ориента и Северна Африка. Белгия, Нидерландия и Франция се считат за водещи страни производителки. Цикорията също е открита случайно от белгийците: През 1870 г. фермери оставят корени от цикория в почвата на оранжериите си за зимата и противно на очакванията си успяват да съберат реколта от бледи, нежни стръкове.
Каква е сезонността на цикорията?
Теоретично цикорията може да се отглежда през цялата година. Въпреки това традиционно търсенето ѝ е ограничено до студения сезон.
За какво може да се използва цикорията и как се съхранява?
Прясната цикория е най-добре да се приготви като салата с плодове, например портокал, грейпфрут, пъпеш или ябълка. Може да се използва за пълнеж и печене, да се приготвя на пара, да се задушава и да се готви като зеленчук. Кафето от цикория се получава от корените на растението, по-точно от магдебургската цикория с големи корени.
Ето какво трябва да вземете предвид при съхранение на цикория
Цикорията винаги трябва да се съхранява на тъмно. От светлината тя променя цвета си и така се разваля по-бързо. Увита във влажна кухненска кърпа, цикорията остава свежа по-дълго време. При оптимални условия може да се съхранява в продължение на около една седмица.
Какво съдържа цикорията
Цикорията се характеризира със съдържание на витамини и минерали, ниско съдържание на въглехидрати и калории и нулево съдържание на мазнини. Освен всичко останало, тя съдържа фолиева киселина, калий, каротеноиди и горчиви вещества.
ккал: 16 ккал
Въглехидрати: 2,4 г
Протеини: 1,3 г
Мазнини: 0,2 г
Витамин А: 572 µg
Витамин B1: 0,05 мг
Витамин B2: 0,03 мг
Витамин B6: 0,05 мг
Витамин C: 10 мг
Витамин E: 0,1 мг
Калций: 26 мг
Желязо: 0,7 мг
Калий: 192 мг
Магнезий: 13 мг
Натрий: 4 мг