Манголд: Съвети за купуване и приготвяне
Внимание – съществува риск от объркване! Въпреки че на външен вид и на вкус манголдът много прилича на спанака, от ботаническа гледна точка той е цвекло, съответно е роднина на червеното цвекло. Днес обаче за храна се употребяват само листата и стъблата на манголда. Събрахме на едно място всичко важно за този летен зеленчук.
Какво представлява манголдът?
Манголдът е зеленчук, подобен на спанака, а ботанически погледнато е култивирана форма на цвеклото. Подобно на своите събратя – червеното цвекло, захарното цвекло и фуражното цвекло, манголдът принадлежи към подсемейство лободови, семейство щирови. Произходът на манголда е от Средиземноморието и Близкия изток.
Листата на дългостъбления манголд са с дължина до 30 сантиметра. Консумират се както листата, така и стъблата. Манголдът се предлага в различни разновидности – бял, жълт, светлозелен и тъмнозелен. Листата са гладки или набраздени. В миналото поради високото съдържание на захар в тях, корените на манголда са използвани за извличане на захар. По-късно обаче манголдът е заменен от захарното цвекло.
Откъде произхожда манголдът?
Манголдът произхожда от източното Средиземноморие и Близкия Изток. Растението е култивирано още през античността и е било популярен зеленчук в древна Гърция и Рим. Манголд се е отглеждал и в Персийската империя, а в средновековна Европа се е считал за ценно лечебно растение. През XVI век манголдът се разпространява из цяла Европа и придобива значимост като зеленчук. Днес манголд се култивира основно в средиземноморските държави, както и в други региони с топъл климат по целия свят. В Европа се среща предимно в Южна Испания и Южна Италия. При подходящи условия, манголдът може да се отглежда и в региони с по-хладен климат, например в домашна оранжерия.
Къде и как се отглежда манголдът?
Днес манголд се отглежда основно в средиземноморските държави, както и в други региони с топъл климат по целия свят. В Европа най-голямото производство на манголд е в Испания и Италия, но се отглежда и във Франция, Гърция и Турция. Освен това манголд се отглежда и в Северна Америка, Австралия и Южна Африка. Манголд е устойчиво растение, което по принцип се отглежда като едногодишно. Предпочита слънчево изложение с пропусклива почва, богата на хранителни вещества.
Каква е сезонността на манголда?
В умерените географски ширини манголдът е в разцвета си през летните месеци от юни до септември, което го прави класически летен зеленчук. Въпреки това пресният манголд, който е предимно вносен, се предлага в търговската мрежа от март до октомври.
Полезен ли е манголдът? Хранителна стойност, витамини и минерали
Поради високото съдържание на жизненоважни вещества и минерали, зрелият манголд се счита за изключително полезен за здравето. Растението е богато на витамин К, витамин А и витамин Е, както и на натрий, магнезий, калий и желязо. Ето защо манголдът често се препоръчва при респираторни заболявания, както и при стрес. Освен това манголдът се препоръчва при чревна дисфункция. Той може да подпомогне разграждането на мазнините, да облекчи работата на черния дроб и да неутрализира свободните радикали, които увреждат клетките. Въпреки това, поради сравнително високото съдържание на нитрати, не се препоръчва многократно претопляне на манголда.
Калории: 21 kcal
Въглехидрати: 0,069 g
Белтъчини: 2,13 g
Мазнини: 0,28 g
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,1 mg
Витамин B2: 0,16 mg
Витамин B6: 0,09 mg
Витамин С: 39 mg
Витамин Е: 1,5 mg
Калций: 103 mg
Желязо: 2,7 mg
Калий: 376 mg
Магнезий: 81 mg
Натрий: 90 mg
Оксалова киселина в манголда: На какво трябва да се обърне внимание?
Оксаловата киселина е органична киселина, която се съдържа в много хранителни продукти като ревен, спанак и манголд. В манголда тя се среща предимно в листата. Оксаловата киселина не е незаменима за организма, но може да бъде опасна в големи количества. При твърде големи количества наведнъж, или ако редовно се консумират по-големи количества манголд, това може да доведе до симптоми като главоболие, гадене, повръщане или разстройство. За да се намали рискът от предозиране до минимум, листата на манголда трябва да се измиват внимателно преди консумация. Хората, които имат проблеми с бъбреците – бъбречни камъни или други заболявания – е по-добре да се въздържат от консумация на манголд.
Какви видове манголд съществуват?
Съществува голямо разнообразие от видове манголд, различни по размери, форма, цвят и вкус. Обобщихме най-популярните видове манголд за теб.
Разлика между листен и стъблен манголд
Манголдът може грубо да се раздели на два основни вида: Листен манголд и стъблен манголд:
- Листният манголд има големи, кръгли листа с червени, жълти или бели стъбла. Листата по принцип са малко по-меки от тези на стъбления манголд и имат по-фин вкус. Листният манголд е идеален за салати, смутита и като гарнитура.
- Стъбленият манголд, познат също така като „Rhubarb-Chard“, има дълги, дебели стъбла с широки листа, които са малко по-жилави от тези на листния манголд и нагарчат. Стъблата може да са в различни цветове, например червено, жълто или бяло. Стъбленият манголд е чудесен за готвене и пържене, тъй като стъблата се нуждаят от повече време, за да омекнат и да разгърнат аромата си.
Стъблен манголд в различни цветове: Червен, жълт и бял манголд
Манголдът не само може да се използва по много различни начини, но и се среща в най-различни цветове.
- Червеният манголд, познат също така като листно цвекло, има червени стъбла и жилки на листата. Листата по принцип са тъмнозелени. Сортът „Ruby Red“ е един от най-добре познатите сортове червен манголд.
- Жълтият манголд има жълти стъбла и жилки на листата. Обикновено листата са по-светли, отколкото на другите сортове манголд. Сортът „Golden Sunrise“ е един от най-добре познатите сортове жълт манголд.
- Белият манголд, познат също така като сребрист манголд, има бели стъбла и жилки на листата. Обикновено листата са тъмнозелени. Сортът „Golden Sunrise“ е един от най-добре познатите сортове бял манголд.
Има също няколко сорта манголд, които комбинират различни цветове. Например има сортове с червени и зелени листа или жълти и червени стъбла. Някои сортове имат и необичайни комбинации от цветове, например розови или оранжеви листа.
Купуване и съхранение на манголд: Съвети
Манголд е зеленчук с много приложения, който се приготвя лесно. За да извлечеш най-доброто от манголда, събрахме полезни съвети как да избереш и съхраняваш пресен манголд, така че по-дълго да остане пресен и хрупкав.
Купуване на манголд: Ето на какво да обърнеш внимание
При купуването на манголд трябва да внимаваш листата да са пресни и свежи. Обърни внимание да няма кафяви петна или увехнали листа. Стъблото също трябва да е прясно и свежо, без признаци за разваляне. Когато купуваш манголд, който вече е измит и нарязан, трябва да внимаваш да е чист и в хигиенична опаковка.
Продава ли се замразен манголд?
Както спанака и кейла, можеш да намериш манголд във фризера, например в твоя Kaufland. Замразеният манголд е особено подходящ за запеканки или супи, както и в смутита.
Съхранение на манголд: Ето как се прави
Манголдът трябва да се използва възможно най-бързо, след като бъде закупен, за да се запазят свежестта и ароматът му. Ако искаш да го съхраниш за по-дълго време, трябва да го увиеш във влажна кърпа и да го поставиш в хладилника. Манголдът издържа в хладилника обикновено два-три дни. Ако искаш да замразиш манголда е най-добре първо да го бланшираш и после да го поставиш в херметически затворени контейнери, за да го съхраниш във фризера.
Може ли да се замразява манголд?
Да, манголдът може да се замразява. За целта първо трябва да се бланшира, за да се запази цветът, ароматът и текстурата му. Манголдът се бланшира за две-три минути във вряща вода, след което веднага се потапя в ледено студена вода, за да спре процесът на готвене. Отцежда се добре и се поставя в херметически затворени контейнери. Така може да се съхрани до осем месеца във фризера и по всяко време да се използва за приготвяне на нещо вкусно.
Как се приготвя манголд?
Манголд се използва в кухнята основно като зеленчук. Съчетава се добре с печено месо, риба и ястия с яйца. Манголдът е също много вкусен на салата, в запеканки и върху пица. Листата се използват подобно на тези на спанака, а стъблата се готвят като отделен зеленчук. Вкусът на манголда е по-силен от този на спанака и се характеризира с пикантна, ядкова нотка. Различните сортове манголд се различават по вкус. Манголдът се съхранява лесно в продължение на няколко дни в отделението за зеленчуци на хладилника.
Какъв е вкусът на манголда?
Вкусът на манголда често се описва като комбинация от спанак и цвекло и има леко землист вкус. В зависимост от сорта, стъблата може да имат сладникав вкус. Вкусът на манголда може да има вариации според сорта и начина на приготвяне.
Може ли манголдът да се консумира суров?
Да, манголдът може да се консумира суров. Например младите листа може да се приготвят на салата. Листата имат леко горчива нотка и затова се комбинират чудесно със сладникави и кремообразни дресинги. Преди да бъде приготвен на салата, манголдът трябва да се измие много добре, за да се премахнат евентуални остатъци от замърсявания и пясък.
Кои части от манголда са ядливи?
Накратко, всички. Както стъблата, така и листата, са чудесни за готвене. По принцип листата са по-меки и нежни от стъблата и имат по-фин вкус. Стъблата са по-дебели и жилави, но също имат фин, леко ядков, сладникав вкус. И двете части може да се готвят, задушават или пържат и са подходящи за добавка или основна съставка на ястия като супи, яхнии, салати и кишове.
Може ли манголдът да се претопля няколко пъти?
Както при спанака, така и тук важи правилото, че трябва да се внимава. По принцип не е проблем манголдът да се претопли няколко пъти, но трябва да се изяде до два дни след приготвянето и преди повторното затопляне да се остави да изстине напълно. При претоплянето манголдът трябва да се загрее силно, за да се намали до минимум рискът от замърсяване с бактерии.
Правилна подготовка на манголд преди готвене
- Манголдът се измива внимателно под течаща вода, за да се премахнат всички замърсявания и пясък.
- Стъблата на манголда се отрязват и евентуално се отстраняват наранените и увехнали листа.
- Листата се нарязват на ивици или парчета, в зависимост от начина, по който ще се приготвят.
- Стъблата омекват по-бавно от листата, затова е препоръчително да се разделят и да се приготвят едно след друго.
Бланширане на манголд: Предимства и указания
Бланширането е популярен начин за подготовка на зеленчука, за да бъде сготвен по-късно. То е изключително щадящо и запазва витамините, както и цвета. Ще ти покажем как да бланшираш правилно манголда:
- Манголдът се измива внимателно под течаща вода, за да се премахнат всички замърсявания и пясък.
- Стъблата на манголда се отрязват и се отстраняват всички части, които са твърди и не са подходящи за консумация. Листата трябва да имат приблизително еднакъв размер.
- Загрява се вода в голяма тенджера, докато заври. Добавя се щипка сол. Манголдът се поставя във врящата вода и се бланшира за две-три минути. Бланширането спира процеса на стареене на манголда и подобрява текстурата и цвета му.
- Манголдът се изважда с решетъчна лъжица от врялата вода и се поставя в купа с ледена вода. Охлаждането спира процеса на готвене и консервира цвета и текстурата на манголда.
- Манголдът се изважда от ледената вода и се оставя да се отцеди добре. С това е готов за по-нататъшна обработка. Бланшираният манголд е перфектен за приготвяне на салати, супи, ястия на тиган и много други.
Варене на манголд
- Манголдът се измива внимателно със студена вода, за да се премахнат всички замърсявания и пясък. Корените и повредените части се отрязват.
- Манголдът се нарязва на ивици, широки 2-3 сантиметра.
- Загрява се достатъчно вода в голяма тенджера, докато заври. Добавя се малко сол.
- Манголдът се поставя във врящата вода и се разбърква, за да се покрие напълно с вода.
- Оставя се да ври от пет до седем минути, докато омекне.
- Водата се отлива и манголдът се изсипва в цедка. Изплаква се със студена вода, за да спре процеса на готвене.
- Свареният манголд може да се използва като гарнитура или съставка за други ястия.
Задушаване на манголд
Ако искаш да задушиш манголда, това е прост метод, който запазва полезните вещества. Ето как се прави:
- Манголдът се измива внимателно със студена вода, за да се премахнат всички замърсявания и пясък. Корените и повредените части се отрязват.
- Манголдът може да се накълца ситно или да се използват целите листа.
- Загрява се малко олио в тигана.
- Манголдът се добавя в тигана и се запържва за около три минути.
- Добавят се около пет супени лъжици вода.
- Капакът се затваря и се задушава пет-шест минути до достигане на желаната консистенция.
- Задушеният манголд може да се използва като гарнитура или съставка за други ястия.
Пържене на манголд
Пърженият манголд има особено силен ядков вкус и е много ароматен. Ще ти покажем как се прави:
- Манголдът се измива внимателно под течаща вода, за да се премахнат всички замърсявания и пясък. Изтръсква се внимателно или се подсушава с кухненска кърпа.
- Отделят се стъблата от листата на манголда. Стъблата се нарязват на парчета от 2-3 сантиметра, а листата на парчета, подходящи за една хапка.
- Загрява се около една супена лъжица олио в тигана.
- Стъблата на манголда се поставят в тигана и се запържват за около пет минути, докато омекнат и леко покафенеят.
- Добавят се листата на манголда и се запържват за още две минути, докато и те омекнат и леко покафенеят.
- Манголдът вече може да се подправи със сол и черен пипер на вкус. Може да се добави и индийско орехче.
- Сервира се горещ като гарнитура към месо, риба или други зеленчуци. Може да се сервира и като основно ястие с ориз или паста.
Какво подхожда към манголда?
Манголдът може да се използва по много начини и е подходящ не само като гарнитура. Тук ще намериш някои идеи и примери за ястия и гарнитури, които се комбинират чудесно с манголд:
- Ястия с паста: Манголдът подхожда към ястия с паста, например лингуини с манголд и чесън или лазаня с манголд и рикота.
- Ястия с риба: Манголдът може да се сервира като гарнитура към рибни ястия, например пържена сьомга с манголд или печена треска с манголд.
- Ястия с месо: Манголдът може да се сервира като гарнитура към месни ястия, например пържено пиле с манголд или свинско с манголд и горчица.
- Супи: Манголдът може да се използва в супи като минестроне или зеленчукова супа с манголд.
- Ризото: Манголдът подхожда и към различни видове ризото, например ризото с манголд и гъби или ризото с манголд и пармезан.
Като гарнитура към манголда може да се използват следните съставки:
- Картофи: Пържени картофи или картофено пюре са идеална гарнитура за манголд.
- Ориз: Можеш да използваш манголд като гарнитура към ястия с ориз като ризото или пилаф.
- Паста: Макаронените изделия и манголдът са добра комбинация, особено в ястия с паста.
- Киноа: Киноата е алтернатива на ориза, която е богата на хранителни вещества и перфектно хармонира с ядковия аромат на манголда.
- Печени зеленчуци: Печените моркови, тиквички или чушки се комбинират идеално с манголд.
Дай воля на своята креативност и изпробвай различни комбинации, за да сътвориш любимото си ястие с манголд!