Червено цвекло – наситен цвят, интензивен вкус
От ботаническа гледна точка, червеното цвекло принадлежи към семейството на Ливадната лисича опашка и придобива сегашната си форма и цвят едва чрез селекция през XIX век. Научете повече за грудката с наситен червен оттенък.
Червеното цвекло има следните специални свойства
Червеното цвекло е със сферична форма и максимален диаметър от 10 см. То има тъмна, лилава и леко червеникава обвивка. Вътрешността на цвеклото е червена до розова на цвят. Когато цвеклото е узряло, отделните грудки достигат тегло до 600 грама. Червеното цвекло може да се консумира сурово, варено, задушено или пържено. Вкусът му е леко землист, кисел до горчив и се съчетава идеално със салати от сурови зеленчуци.
Откъде произхожда червеното цвекло?
Подобно на захарното цвекло и манголд, червеното цвекло е произлязло от една обща дива форма. Вероятно произхожда от Северна Африка. Римляните го разпространяват в цяла Европа. Оттогава и до днес, то се радва на все по-нарастваща популярност. В съвремието, червеното цвекло се отглежда почти навсякъде по света – например в Германия, Полша, Франция и Италия. Растението е изключително подходящо за отглеждане и в домашната градина.
Кога е сезонът на червеното цвекло?
Прясното червено цвекло се продава през есенните месеци септември и октомври и затова може да се определи като есенно-зимен зеленчук. В маринована форма червеното цвекло се предлага през цялата година.
За какво може да се използва червеното цвекло и как се съхранява?
Червеното цвекло е популярна съставка в салатите от сурови зеленчуци. Освен това, растението е и популярна добавка към обилни ястия. От червено цвекло също се прави и зеленчуков сок. Червеното цвекло има леко землист, кисел до горчив вкус и се съчетава идеално със салати от сурови зеленчуци. То може да се съхранява две до три седмици в хладилника, увит във влажна кърпа. Предлага се и предварително приготвен и опакован в термосвиваема опаковка, което гарантира и по-дълъг срок на годност.
Какво съдържа червеното цвекло?
Червеното цвекло е зеленчук, който е изключително богат на жизненоважни вещества и минерали и оказва положително въздействие върху човешкото здраве. Редовната консумация на червено цвекло укрепва имунната система.
ккал: 47 ккал
Въглехидрати: 8,38 г
Протеини: 1,53 г
Мазнини: 0,1 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0.02 мг
Витамин B2: 0,04 мг
Витамин B6: 0,05 мг
Витамин C: 10 мг
Витамин E: 0,04 мг
Калций: 17 мг
Желязо: 0,89 мг
Калий: 407 мг
Магнезий: 20 мг
Натрий: 58 мг