Пащърнак: Всичко за кореноплодния зеленчук
Голямото завръщане: Пащърнакът е бавно растящ зеленчуков корен с плътен вкус, който е бил изместен от картофите и морковите, а впоследствие отново е добил популярност. До XVIII век е бил един от основните хранителни продукти, докато постепенно е изчезнал.
Какво представлява пащърнакът?
Бледожълтият корен на пащърнака с форма на ряпа, и дължина до 40 сантиметра, е малко по-пикантен и лют на вкус от по-малкия, подобен на него морков. Пащърнакът обаче не съдържа бета каротин. Пащърнакът е класически есенно-зимен зеленчук. Корените имат сладникав, ядков и пикантен вкус. За разлика от други есенни и зимни зеленчуци, пащърнакът има доста калории и затова се смята за много засищащ.
Ботаническо описание и произход на пащърнака
Народните наименования „овчи морков“, „еленски морков“ или „уелски магданоз“ показват на кои зеленчуци прилича жълтеникаво-белият пащърнак – ботанически, визуално и дори на вкус. В последните години пащърнакът триумфално се завърна в родната кухня. Ще ти разкрием кое е специалното на този корен.
Ботаническо описание: Пащърнак
Пащърнакът (Pastinaca sativa) е растение от род Пащърнак (Pastinaca) на семейство сенникови (Apiaceae). Те спадат към кореноплодните зеленчуци. Пащърнакът е двугодишно тревисто растение и достига височина от 30 до 120 сантиметра. Коренът е бледожълт на цвят, конусовиден, с дебелина до шест сантиметра и дължина около 20 сантиметра. Месестата част ухае на морков и има сладникаво-пикантен аромат. Към близките роднини на пащърнака спадат морковите и магданоза.
Откъде произхожда пащърнакът?
От векове е познат в Европа, Азия и Северна Америка. До края на XVIII век той е основна храна, но след това е бил изместен от много по-бързо растящите картофи и моркови, тъй като седеммесечният период на изчакване от засяването до прибирането на реколтата е бил твърде дълъг за стопанствата. Днес пащърнакът се отглежда все повече в Скандинавските държави, Великобритания, Франция и САЩ.
Отглеждане и събиране на пащърнака
Пащърнакът е непретенциозно растение, което лесно се засажда в домашната градина. Ще ти обясним как се прави това в няколко стъпки.
Може ли да се засади пащърнак в градината?
Пащърнакът лесно се отглежда в домашната градина. Да започваме!
- Трябва да се избере слънчево местоположение в градината, на което има достатъчно място да расте пащърнакът. Почвата трябва да е дълбока, рохкава и песъчливо-глинеста. За подобряване на почвата може наесен да се нанесе слой компост, а напролет малко рогово брашно или вар.
- Най-доброто време за засяване на пащърнака е от края на март до средата на май. Семената трябва да се засеят на дълбочина от около един сантиметър, на редове с разстояние около 30 сантиметра помежду им. Разстоянието между семената трябва да е около 2-3 сантиметра. Семената се покриват с пръст и леко се притискат.
- Почвата трябва да се поддържа влажна, но не и мокра. Когато пащърнакът достигне височина 5-7 сантиметра, трябва да се натори, като се разпръсне шепа рогови стърготини или компост близо до растенията. Ако поникнат плевели, трябва внимателно да се премахнат, за да не се нарани пащърнакът.
Кога се бере пащърнакът?
Пащърнакът се нуждае от около 4-5 месеца, за да узрее. Периодът за бране обикновено е от септември до октомври. Когато листата пожълтеят и увехнат, е време за бране на пащърнака. Трябва да се използва вила, с която да се извадят внимателно от почвата. Листата се махат, а корените на пащърнака се поставят на хладно, тъмно място.
Каква е сезонността на пащърнака?
Пащърнакът спада към типичните есенно-зимни зеленчуци. Първите кореноплодни зеленчуци се появяват през септември. Основният им сезон все пак е от ноември до март.
Каква е разликата между пащърнак и корен от магданоз?
Пащърнакът и корените от магданоз са кореноплодни зеленчуци, които външно си приличат и лесно могат да бъдат сбъркани. Все пак има някои разлики между тях. Пащърнакът по принцип е по-голям и по-дебел от корена от магданоза. Кората му е гладка и бежова или кремава на цвят, докато кората на корена от магданоз е по-груба, кафеникава. Двата корена имат бяла, влакнеста вътрешност.
На вкус двата корена също се различават значително. Пащърнакът има сладникав, по-ядков вкус, докато корените от магданоз имат по-пикантен вкус, напомнящ магданоз. В кухнята пащърнакът и коренът от магданоз често са взаимозаменяеми. Пащърнакът е подходящ за печене или пържене и може да се използва в супи и яхнии. Корените от магданоз също имат множество приложения и могат да се задушат или запържат като гарнитура. Те често се използват за допълнителна вкусова нотка в супи и сосове
Най-общо пащърнакът и корените от магданоз си приличат, но се различават достатъчно, за да бъдат разпознати. И двата вида са вкусни и хранителни кореноплодни зеленчуци, които могат да се използват по множество начини в кухнята.
Какво съдържа пащърнакът: Калории, витамини и минерали
Заедно със захарта, нишестето и пектина, пащърнакът съдържа сравнително голямо количество въглехидрати, които осигуряват дълготрайно усещане за ситост. Съдържащият се в растението калий подпомага диурезата и намаляването на телесното тегло. Етеричните масла придават пикантен вкус и имат лек антибактериален ефект. Пащърнакът предоставя витамини от група В, които укрепват нервите и витамин С за по-силна имунна система, както и ценни минерали като магнезий, фосфор и калций.
Калории: 64 kcal
Въглехидрати: 12,05 g
Белтъчини: 1,31 g
Мазнини: 0,43 g
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,08 mg
Витамин B2: 0,13 mg
Витамин B6: 0,11 mg
Витамин С: 18 mg
Витамин Е: 0,88 mg
Калций: 47 mg
Желязо: 0,71 mg
Калий: 523 mg
Магнезий: 26 mg
Натрий: 8 mg
Полезен ли е пащърнакът?
Като кореноплоден зеленчук пащърнакът спада към природните суперхрани. Той не само е вкусен, но е и богат на важни хранителни вещества.
Богат на витамини и минерали
Пащърнакът е вкусен и хранителен кореноплоден зеленчук, богат на важни витамини и минерали, които са от значение за здравето на организма. Пащърнакът е богат на витамин С — силен антиоксидант, който допринася за укрепването на имунната система. Витамин С в пащърнака може да стимулира и производството на колаген, което води до по-здрави кожа и коса.
Освен това пащърнакът е чудесен източник на калий, важен минерал, който допринася за регулирането на кръвното налягане. Калият може да допринесе и за намаляване на риска от инсулт и инфаркт. Съдържанието на калий и витамин С в пащърнака е по-високо, отколкото в морковите. Освен това пащърнакът съдържа и фолиева киселина, вид витамин от група В, който е незаменим за развитието на здрави тъкани и клетки. Фолиевата киселина е особено важна за бременните, защото може да допринесе за намаляването на риска от вродени дефекти.
Пащърнакът поддържа храносмилането
Пащърнакът е богат на баластни вещества и по-специално разтворими фибри, които допринасят за поддържане на храносмилането. Разтворимите фибри в пащърнака се свързват с водата в червата и образуват нещо като гел, който помага за омекотяване на изпражненията и увеличаване на времето за преминаване на хранителната маса през червата. Това може да допринесе за намаляване на запека и подобряване на общото здраве на храносмилателната система.
Пащърнакът е богат и на пребиотици, вид баластни вещества, които ферментират с помощта на добрите бактерии в червата. Тези бактерии произвеждат късоверижни мастни киселини, които от своя страна служат за енергиен източник на клетките на червата и помагат за поддържане на баланса на чревната флора. Здравата чревна флора е важна за доброто храносмилане и изобщо за здравето на организма
Освен това пащърнакът съдържа храносмилателни ензими като амилаза, които помагат при разграждането на въглехидратите и абсорбирането на хранителните вещества в червата. Най-общо пащърнакът, чрез високото си съдържание на баластни вещества и пребиотици, както и храносмилателните ензими, подпомага храносмилането и подобрява общото състояние на храносмилателната система.
Пащърнакът съдържа етерични масла
Етеричните масла са ценни растителни екстракти, които се добиват от различните части на растенията като цветове, листа, стъбла и корени. Тези масла са известни с естествените си лечебни свойства и се използват в ароматерапията, козметиката и уелнес индустрията. Пащърнакът съдържа етерични масла като лимонен, карбон и алфа-пинен. Тези масла са известни с противовъзпалителните, аналгетичните и успокояващите си свойства. Те могат да се използват и за лечение на заболявания на дихателните пътища, проблеми с храносмилането и кожни заболявания.
Етеричните масла в пащърнака имат също така успокояващо действие и могат да допринесат за намаляването на стреса и подобряването на настроението. Могат да се използват под формата на ароматни и масажни масла или добавки за баня.
Купуване и съхранение на пащърнак: На какво да обърнеш внимание
Пащърнакът е вкусен кореноплоден зеленчук, който може да се използва по много начини в кухнята. Той е богат на хранителни вещества и има приятен сладникав вкус. При купуването на пащърнак трябва да внимаваш листата да са пресни и свежи. Правилното съхранение гарантира по-дългия срок на годност и запазването на вкуса и качеството. Тук ще ти дадем най-добрите съвети за купуването и съхранението на пащърнак.
По какво се разпознава пащърнака?
Пащърнакът, корените от магданоз и морковите са кореноплодни зеленчуци, които често се бъркат. Пащърнакът има кремава кора и дълга, конусовидна форма, както и гладка текстура. В сравнение с него корените от магданоз имат по-груба кора, бял цвят и конусовидна форма, която отгоре е изпъкнала. Морковите пък обикновено са оранжеви и имат дълга, конусовидна форма с гладка текстура. Ако не си сигурен кой е зеленчукът пред теб, можеш да тестваш миризмата: Ароматът на пащърнака и корените от магданоз е землист и напомня на ядки, докато морковите имат сладникава миризма.
Купуване на пресен пащърнак: Съвети
Първо трябва да обърнеш внимание пащърнакът да е здрав и да тежи, когато го вземеш в ръка. Ако е мек или лек, това може да означава, че е престоял по-дълго. Погледни и кората на пащърнака. Тя трябва да е гладка и равномерна, без петна и наранявания. Ако виждаш петна или неравности по кората, това може да е знак, че пащърнакът вече не е пресен. Друг белег на пресния пащърнак е ароматът. Пресният пащърнак има приятен, сладникав аромат, който напомня на моркови.
Ето как се съхранява пащърнак
По принцип пащърнакът трябва да се съхранява на влажно, хладно и тъмно място. Най-добре е корените да се увият във влажна кърпа и да се съхраняват в хладилника. По точи начин могат да се съхраняват от няколко дни до около две седмици. Замразеният пащърнак може да се запази в продължение на няколко месеца.
Може ли да се замразява пащърнакът?
За замразяването на пащърнака трябва да се изпълнят следните стъпки:
- Пащърнакът се обелва и се нарязва на равни парчета или резени, в зависимост от начина, по който ще се използват по-късно.
- Пащърнакът се бланшира за 2-3 минути във вряща вода. По този начин се дезактивират ензимите и се запазва цветът и текстурата му.
- Пащърнакът се изважда от врящата вода и веднага се потапя в ледена вода, за да се спре процесът на варене.
- Пащърнакът се подсушава внимателно, за да е сигурно, че не е прекалено мокър.
- Поставя се в торбичка или кутия за замразяване и се надписва с датата и съдържанието.
- Кутията или торбичката за замразяване се слага легнала в хладилната камера, за да замръзне по-бързо пащърнака.
След замразяването, пащърнакът може да се съхранява в хладилната камера до една година. Можеш да го използваш като гарнитура или като добавка към супи, яхнии и други ястия.
Употреба и приготвяне на пащърнак: Ето как се прави
Подготовката на пащърнака за последваща обработка е бърза:
- измива се
- обелва се с белачка
- двете крайчета се отрязват
Култивирането на грубия пащърнак се увеличава и поради лесното приготвяне. Той се пече заедно с картофи във фурната като нежна гарнитура към печеното или се използва на пюре или в яхнии. Младите листа на растението се използват за подправяне на супи или салати. Зрелите семена могат да се използват като заместител на кимиона. Нежният пащърнак се използва и в готовите бебешки храни.
Какъв е вкусът на пащърнака?
Пащърнакът има сладникав и леко ядков вкус. Някои казват, че вкусът е подобен на този на морковите, но малко по-землист и ароматен. Пащърнакът може да се яде суров или сварен и е твърд при отхапване. Много е подходящ за пържене, печене, готвене или като добавка към супи.
Пащърнакът трябва ли да се бели?
Не е задължително да се бели. Точно под кората има много витамини и аромати, затова си заслужава тя да бъде запазена. Ако все пак не обичаш горчивия вкус, може да я обелиш. За разлика от картофите, кората не се различава толкова много на вкус от вътрешността на зеленчука.
Може ли пащърнакът да се консумира суров?
Пащърнакът може да се яде суров. Белезникавият кореноплоден зеленчук може да се използва настърган или нарязан на парчета, например в салата. Зеленината му се използва подобно на магданоза за пикантни ястия или се добавя към смутита. Полезните съставки превръщат суровия пащърнак в суперхрана. Финият сладникаво-ядков аромат на пащърнака обаче се усеща най-много в сварено или запържено състояние.
Варене на пащърнак
Указание:
- 500 грама пащърнак се обелват внимателно с белачка.
- Краищата на пащърнака се отрязват и той се накълцва на парченца с дължина 2-3 сантиметра.
- Парчетата пащърнак се поставят в тенджера и се добавя достатъчно вода, за да ги покрие, както и щипка сол.
- Водата се кипва и температурата се намалява на средна степен.
- Пащърнакът се оставя да ври 20-25 минути, докато омекне.
- Водата се отцежда и по желание се добавя една супена лъжица масло или зехтин. Това му придава по-наситен вкус и по-мека консистенция.
- Пащърнакът се пюрира с пасатор или се намачква с вилица до достигането на желаната консистенция.
- Накрая пащърнакът се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче и се сервира.
Готвене на пащърнак на фурна
Указание:
- За да се сготвят корените във фурната, те първо се нарязват в желаната форма. По желание може да се нарежат на ивици, както картофите, или на кръгчета.
- За вкусен пащърнак на ивички или хрупкав пащърнак „по селски“ фурната се загрява на 230 градуса Целзий.
- Равномерно нарязаните парчета пащърнак се намазват с олио и се подправят със сол, черен пипер и индийско орехче.
- Накрая кореноплодният зеленчук се поставя за 40 минути във фурната. След като мине половината време за печене, парчетата се обръщат веднъж и пащърнакът на фурна е готов.
Пържене на пащърнак
- Ако искаш да приготвиш суров пащърнак на тиган, трябва да го нарежеш възможно най-ситно.
- Малките кубчета първо се овалват с малко брашно, сол и подправки.
- След това се запържват за 10-15 минути в сгорещено олио в тиган с незалепващо покритие, като от време на време се разбъркват.
- Преди това може и да се сварят за около 10 минути във вряща подсолена вода и след това да се запържат до златистокафяво за три минути с малко масло в тигана.