Градинска салата – Рапунцел в кухнята
Градинската салата принадлежи към семейство Валерианови и е известна още като полска кълнова салата, мотовилка или царевична салата. Поради тази причина тя не прилича на познатите ни салати. Произхожда от Евразия, по-специално от Северна Европа. В наши дни може да я видите диворастяща по поляните и край пътя.
Градинската салата има следните специални свойства
Градинската салата е едногодишно растение, което расте като трева и обикновено може да се бере през есента или зимата. Тя се смята за типичен зимен зеленчук и важен източник на витамини, особено през студения сезон. Растенията са високи между 5 и 15 см, а листата им понякога достигат 10 см дължина. Разположението на листата наподобява розетка.
Тъй като градинската салата се среща под различни форми, листата ѝ също са доста различни. Възможните варианти са с тесни, кръгли или заострени листа. Техният цвят варира в различни нюанси на зеленото. За листата важи следното: Колкото по-тъмни са, толкова по-силен и наситен е техният вкус.
Откъде произхожда градинската салата?
Смята се, че градинската салата е била използвана като храна от хората още от неолитната епоха. Първоначално се е ползвала като лекарство, а през XVI век постепенно се утвърждава като храна. В този контекст градинската салата става популярна като хранителен продукт първо в Кавказкия регион, а след това и в Европа. Междувременно салатата се отглежда почти навсякъде в умерените географски ширини.
Каква е сезонността на градинската салата?
Обичайният период за засаждане на тази салата е от март до септември. Ако се отглежда на открито, често се бере след месец октомври. Ако се отглежда в оранжерия, времето за прибиране на реколтата се измества от ноември до февруари. Ето защо може да намерите свежа градинска салата в магазините основно между октомври и февруари. В преработен вид обаче, продуктите с градинска салата се предлагат през цялата година.
За какво може да се използва градинската салата и как се съхранява?
Градинската салата може да се консумира директно или да се използва като вкусна съставка в най-различни салати. Освен това градинската салата е идеална в комбинация с плодове поради сравнително неутралния си до леко ядков вкус. Градинската салата може да бъде съхранявана при зеленчуците в хладилника в продължение на около една седмица.
Какво съдържа градинската салата
Благодарение на изключително полезния си хранителен профил, градинската салата е идеален начин за поддържане на имунната система на организма в най-добра форма особено през зимните месеци. Освен това, съдържащите се в нея витамини от група В осигуряват здравословен метаболизъм.
ккал: 14 ккал
Въглехидрати: 0,7 г
Протеини: 1,8 г
Мазнини: 0,4 г
Витамин А: 663 µg
Витамин B1: 0,07 мг
Витамин B2: 0,08 мг
Витамин B6: 0,25 мг
Витамин C: 35 мг
Витамин E: 0,6 мг
Калций: 32 мг
Желязо: 2 мг
Калий: 420 мг
Магнезий: 13 мг
Натрий: 4 мг