Риба тон в консерва – дълготраен деликатес
Рибата тон включва осем различни разновидности хищни риби. Тя е важен хранителен продукт, но запасите от нея са застрашени. Рибата тон е позната на мнозина най-вече като консервирано филе, но се консумира и сурова и на скара.
Рибата тон в консерва притежава следните специални характеристики
Рибата тон в консерва притежава твърда, подобна на месо консистенция и кафеникаво-сив цвят, който варира според течността, в която е консервирана. Рибата тон в консерва е с леко влакнест, неутрален вкус, който понякога е подчертан от леко солена нотка. Заради вкуса си, рибата тон идеално се съчетава с кисели храни. В консервата към рибата тон често се добавят ароматни масла или зеленчуци .
Какъв е произходът на рибата тон в консерва?
Рибата тон обитава всички субтропични, тропични и умерени води на дълбочина до 1000 метра. Някои видове, напр. жълтоперката, се срещат изключително в субтропичните и тропичните райони, докато бялата риба тон се среща и в Средиземно море.
Кога е сезонът на рибата тон в консерва?
В световния океан, рибата тон се лови предимно през летните месеци от м. юли до м. септември. Извън тези месеци тя е или е извън сезон, или риболовът ѝ се извършва само при много неикономични условия. Рибата тон в консерва е достъпна през цялата година, поради начина си на съхранение. От друга страна,прясна риба тон се предлага само по време на риболовния сезон.
За какво може да се използва рибата тон в консерва и как се съхранява?
Рибата тон в консерва може да се консумира сурова или да се използва като съставка в различни салати, гарнитури и ястия от всякакъв вид. Благодарение на практичната опаковка в издръжливи кутии, тя може да се използва и като идеална здравословна закуска в движение. Веднъж отворена, рибата тон трябва да се съхранява покрита в хладилника за не повече от два дни – след това тя вече не е годна за консумация. Неотворената риба тон в консерва обаче може да се съхранява за период от една година или повече.
Какво се съдържа в рибата тон в консерва?
Омега-3 мастните киселини се съдържат предимно в мазните риби, като например рибата тон. Рибата тон също така съдържа и витамини от група В и минерали като магнезий и калций.
ккал: 100 ккал
Въглехидрати: 0,7 гр
Протеини: 22,84 гр
Мазнини: 0,41 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин В2: 0,09 мг
Витамин В6: 0,95 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,52 мг
Калций 0 мг
Желязо: 1,34 мг
Калий 226 мг
Магнезий: 27 мг
Натрий 360 мг