Желатин –ценен източник на протеини
Думата „желатин“ произлиза от латинския глагол „gelare“, който може да се преведе като „втвърдявам“. Получава се главно от съединителната тъкан на кожата, сухожилията, хрущялите и костите на свине или говеда.
Желатинът притежава следните специални характеристики
Листният желатин се използва главно за приготвяне на храна, тъй като лесно се порционира. За да се използва, трябва да се накисне в студена вода за няколко минути, след което може да се разтвори и обработи на слаб огън.
Едно от предимствата на прахообразния инстантен желатин е, че може да се обработва студено непосредствено след набъбването му във вода. Двете форми са подходящи за желиране, сгъстяване и стабилизиране благодарение на свойствата им да свързват водата. Те придават на продуктите кремообразна консистенция и удължават срока им на годност.
Откъде произхожда желатина?
Желатинът е безвкусен, безцветен протеин, който се произвежда от кожата, костите и съединителната тъкан предимно на свине и говеда, но също и на домашни птици. Впрочем желатин се добива и от риба. За тази цел материалът се раздробява и химичните връзки се разрушават с помощта на киселини или основи. След това тъканта трябва да се освободи от химикалите и да се разтвори във вода. Това прави съдържащият се в животинските продукти колаген водоразтворим, като по този начин той може да бъде извлечен. След това желатинът се замразява, изсушава се и се смила на прах или се оформя на лист с мрежеста структура с помощта на желатинов филм.
Каква е сезонността на желатина?
Желатинът се предлага целогодишно.
За какво може да се използва желатина и как се съхранява?
Желатинът е подходящ за използване при печене, например за придаване на устойчивост на торти или в сладкарството, например за желиране на бонбони. Освен това желатинът се използва за филтриране на мътността във вина и сокове. Желатинът се използва не само в кухнята, но и в други области. Във фармацията и медицината желатинът се използва като материал за капсули за лекарства и като покритие за импланти. Желатинът се използва и в козметичната индустрия за маски за лице и кремове за грижа за кожата. Във филмовата индустрия той е популярна маса за моделиране. Книжарите го използват като свързващо вещество за лепене, а във фотоиндустрията с него се покриват принтери. Желатинът се съхранява на сухо място.
Ето какво се съдържа в желатина
Желатинът се състои от до 15 процента вода, от един до два процента минерали и колаген. Той не съдържа холестерол, пурини и мазнини, нито консерванти или други добавки. Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и отговаря за стабилността на тялото и органите. Желатинът е ценен източник на протеини, тъй като съдържа осем от деветте незаменими аминокиселини, които организмът не може да произвежда самостоятелно. Тъй като желатинът укрепва съединителната тъкан, понякога той се съдържа и в хранителни добавки, които трябва да снабдяват костите и ставите, а също и косата и ноктите с минерали, които също се съдържат в него.
ккал: 338 ккал
Въглехидрати: 0 г
Протеини: 84,2 г
Мазнини: 0,1 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0 мг
Витамин B2: 0 мг
Витамин B6: 5,8 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 48,2 мг
Калций: 11 мг
Желязо: 0 мг
Калий: 22 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 32 мг