Щир – чудодейното зърно на инките
Като едно от най-старите полезни растения, познати на човечеството, щирът се счита за култивирано растение. Както инките, така и ацтеките и маите са използвали като основна храна зърнените култури, наподобяващи просо.
Какво представлява щирът?
Наименованието на щира, амарант, идва от гръцки език и означава нещо като „този, който вечно цъфти/никога не увяхва“ Щирът се смята за много здравословна храна, тъй като съдържа много ценни съставки, при това в големи количества. Щирът не съдържа глутен, затова е пълноценен заместител на зърнените култури при целиакия (непоносимост към глутен). Високото съдържание на желязо, например, е много полезно при железен дефицит по време на бременност. Въпреки това той не е подходящ за бебета и малки деца, тъй като съдържа вещества, които ограничават усвояването на протеини, витамини и микроелементи.
Ботаническа класификация и произход на щира
Щирът се класифицира към семейство амарантови (Amaranthaceae) и произхожда от Централна и Южна Америка. Щирът често се причислява към групата храни, наричани псевдозърнени култури, тъй като има сходни свойства с тези на зърнените култури, но от ботаническа гледна точка не попада в семейство житни (Poaceae). Щирът може да се отглежда както като декоративно растение, така и като земеделска култура и има дълга история като традиционно хранително растение в много култури.
Ботаника на растението щир
Растението щир, известно още като лисича опашка, принадлежи към семейство амарантови. Ботаническото наименование за щир е „Amaranthus“. Растението се характеризира с впечатляващите си дълги и тънки съцветия, които приличат на лисича опашка, откъдето води и името си. Цветът на растението варира между зелен, червен или жълт. Листата обикновено са с продълговата форма и с плътна кожеста консистенция. Щирът е едногодишно или многогодишно тревисто растение.В зависимост от сорта, то може да достигне височина между 30 и 200 см. Семената на растението са малки, с диаметър между един и два милиметра и имат кръгла или овална форма.
Откъде произхожда щирът?
Щирът е много старо културно растение, което произхожда от Централна и Южна Америка. В мексикански гробове са открити семена от щир на възраст почти 9000 години. При ацтеките щирът е бил основна храна, наред с царевицата.
Отглеждане и сезонност на растението щир
Щир се отглежда в много части на света. Тук можеш да научиш всичко за отглеждането и сезонността на щира.
Къде се отглежда щир?
Щир се отглежда по цял свят. Основните райони на отглеждане са Мексико, Перу, Китай, Индия, Русия и САЩ. В Мексико и Перу щир се отглежда от векове. Той е важна част от местната кухня. В САЩ щир се отглежда основно в щатите Колорадо, Небраска и Кентъки. В Европа растението се среща преди всичко в южните държави, напр. Испания и Италия.
Каква е сезонността на щира?
Сезонността на щира зависи от региона, в който се отглежда растението. В тропическите райони щир може да се отглежда целогодишно, докато в районите с умерен климат обикновено се отглежда през лятото. В зависимост от сорта и условията на отглеждане вегетационният период на щира е средно от три до шест месеца.
В какви форми се предлага щирът?
Щирът е изключително разнообразен. Той може да се използва и приготвя по много различни начини. Научи повече за различните видове щир тук.
Цели зърна щир
Целите зърна щир са със златистокафяв цвят и са с големината на маково семе Те имат ядков вкус и хрупкава консистенция. Семената могат да се приготвят по различни начини и са подходяща добавка към зеленчукови ястия или основа за салати.
Люспи от щир
По форма люспите от щир наподобяват овесените люспи, но са малко по-тъмни на цвят. Те имат приятен, ядков вкус и могат да се използват за приготвяне на мюсли, овесена каша или като съставка за хляб. Люспите от щир са чудесни и за смутита.
Пукан щир
Пуканият щир е хрупкава, лека и пухкава форма на щир. Процесът на пукане увеличава обема на зърното и променя текстурата му, така че то добива консистенция, подобна на тази на пуканките, само че много по-малка. Пуканият щир е идеален за мюсли, мюсли барове, закуски или може да се използва като добавка към йогурт или смути.
Брашно от щир
Брашното от щир се произвежда от смлени зърна щир. То е със светлобежов цвят и фина консистенция. Брашното от щир е безглутеново и може да се използва за приготвяне на безглутенов хляб, сладкиши, юфка и палачинки. Брашното от щир може да се използва и като чудесен безглутенов сгъстител за супи и сосове.
Ето какво се съдържа в щира: Калории, витамини и минерали
Тъй като щирът се смята за кръвотворен, хемостатичен, кръвопречистващ и противовъзпалителен, той често се поднася като билкова отвара за хора с анемия. Щирът е богат на танини и има висока плътност на хранителни и жизненоважни вещества, което компенсира възможните антинутритивни вещества (в случая танини). Освен хранителния щир съществува и багрило със същото име, известно като Е 123. Това е синтетично произведено азобагрило, което се използва като оцветител за храни. Оцветителят Е 123 може да предизвика кожни раздразнения и затова трябва да се съхранява на места, недостъпни за деца. Освен това хора с алергия към аспирин трябва да избягват това вещество.
ккал: 370 ккал
Въглехидрати: 56,8 г
Протеини: 14,6 г
Мазнини: 8,8 г
Витамин А: 3 µg
Витамин B1: 0,8 мг
Витамин В2: 0,19 мг
Витамин В6: 0,4 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,4 мг
Калций: 214 мг
Желязо: 9 мг
Калий: 484 мг
Магнезий: 308 мг
Натрий: 25 мг
Купуване и съхранение на щир
Тук можеш да научиш къде да намериш щир и какво трябва да имаш предвид при купуване и съхранение.
Къде може да се купи щир?
Щир се предлага в много супермаркети и магазини за биохрани. Разбира се, може да се намери и в местния магазин на Kaufland.
Когато купуваш щир е добре да се увериш, че е с добро качество и не съдържа примеси. В идеалния случай търси биопродукти, за да си сигурен/а, че щирът не съдържа пестициди и други вредни химикали.
Колко дълго може да се съхранява щир?
Растението има дълъг срок на годност при правилно съхранение. Щирът се запазва най-добре при съхранение на хладно и сухо място, за да се избегне влагата и образуването на плесен. След отваряне опаковката трябва да се затвори плътно. Обикновено щирът може да се съхранява неотворен в продължение на няколко месеца, а отворен – от няколко седмици до месец.
Приготвяне и използване на щир – да започваме:
Накисването във вода намалява съдържанието на танини. Консумацията на дневна порция щир е безопасна. Може да се консумира като набъбнало зърно с мюсли, да се преработи като брашно или дори набъбналите зърна да бъдат приготвени, например, в зеленчуково бъркано ястие с щир.
Как се приготвя щир?
Щир се приготвя също толкова лесно
, колкото и ориз иликиноа. Той е подходящ за гарнитура или за основа на салати и здравословно приготвени храни в купичка. Става много лесно:
- Първо, измий щира в ситна цедка под течаща вода, за да отстраниш мръсотията и праха.
- Сложи в тенджера двойно по необходимото количество вода и я загрей до завиране.
- След това добави щира във врящата вода и намали температурата на котлона до умерено ниво.
- Покрий щира и го остави да къкри в продължение на 20-25 минути, докато омекне и водата се се поеме напълно.
- Отстрани тигана от котлона, покрий го и остави щира да почине в продължение на още пет минути.
- Разрохкай щира с вилица и го овкуси със сол и подправки на вкус.
Приготвяне на пукан щир
Пуканият щир е хрупкава и здравословна съставка за много ястия. Приготвя се много лесно –
- загрей тиган на средна до висока температура.
- Добави малко щир в тигана и разбъркай, докато набъбне.
- Прехвърли набъбналия щир в купа и повтори процеса с останалия щир.
- Остави опукания щир да се охлади и го постави в херметически затворен съд за съхранение.
Как се консумира пукан щир?
Пуканият щир е идеален като хрупкава съставка за мюсли, граноли или като добавка към коктейли. Може също така да се консумира с прясно или кисело мляко като зърнена закуска или да се използва като съставка за енергийни топки или блокчета.
Безглутеново печене с щир
Брашното от щир е подходяща безглутенова алтернатива на пшеничното брашно и може да се използва в различни рецепти за печене. Брашното от щир, обаче, поглъща повече течност и се отличава с по-продължително време за печене. Ще ти покажем как става.
- Брашното от щир може да се използва като заместител на пшеничното брашно в рецепти, но трябва да си сигурен/а, че използваш други безглутенови брашна, като напр. оризово брашно или брашно от елда, за да се подобрят свойствата при печене.
- Брашното от щир абсорбира повече течност, така че при приготвянето му трябва да се добави малко повече течност.
- Поради високата си хранителна плътност брашното от щир може да има леко горчив вкус, затова вкусът му трябва да се смекчи в комбинация с други видове брашно.
- Брашното от щир изисква по-продължително време за печене от пшениченото брашно, затова трябва съответно да се удължи времето за печене.
Използване на люспите от щир?
Люспите от щир са универсални и се използват по различни начини в кухнята.
Люспите от щир могат да се консумират за закуска като алтернатива на овесените ядки. Просто свари люспите с мляко, йогурт или вода и ги гарнирай с плодове, ядки и/или мед. Можеш също така да обогатиш смутито с фибри и протеини, като добавиш люспи от щир. Това го прави особено кремообразно. Люспите от щир могат да се използват и като естествен сгъстител за супи и яхнии. Добави шепа люспи към супата или яхнията по време на готвене. Люспите от щир могат да се комбинират с овесени ядки, ядки и сушени плодове, за да се получат вкусни мюслита.
Люспите от щир могат да се ползват в кухнята по много различни начини. Просто трябва да пробваш.