Овесени ядки – здравословна основна храна
От петия месец след раждането до дълбока старост – овесените ядки са важна основна храна за всички етапи от живота и определено могат да съперничат на суперхрани като семена от чиа, киноа и др.
Овесените ядки имат следните специални качества
Овесените ядки се отнасят към целите зърна, тъй като при производството им се отстраняват само неядливите части. След това зърното се подготвя с помощта на различни процеси и накрая се раздробява в ярмомелка и се сплесква във валцова дробилка за флокулация. Овесените ядки са богати на фибри, особено на бета глюкан.
Овесът не е безглутенов; той има високо качество на въглехидрати и протеини. 75% от съдържащите се мазнини са ненаситени мастни киселини. Овесените ядки обикновено се предлагат в три разновидности: фини овесени ядки, зърнести овесени ядки, които набъбват по-бавно и остават твърди при захапване, и топящи се овесени ядки, които могат да се разбъркват в течност.
Откъде произхождат овесените ядки?
Овесени ядки се консумират от векове като питателна храна за бедняци или полезна храна за болни. Но също така и в кулинарен смисъл, например като мюсли или поради богатите хранителни стойности, които са особено ценени във фитнес сектора, преработеното зърно се е доказало през последните години. Благодарение на това зърното дори е обявено за суперхрана. Най-ранните данни за отглеждане на овес са от Швейцария и Германия – в двата случая преди повече от 7 000 години.
Каква е сезонността на овесените ядки?
Овесените ядки се предлагат целогодишно.
За какво може да се използват овесените ядки и как се съхраняват?
Като зърнена закуска, овесени ядки за през нощта, овесена каша поридж, мюсли десертни блокчета, панировка, в кюфтета или кексове – овесените ядки са изключително разнообразни. Те могат да се използват и за печене. Смлени като брашно, овесените ядки са по-неподходящи за печене, но могат да се използват като добавка за печене към други брашна, както и като свързващо вещество за сосове. Овесените ядки се съхраняват най-добре на тъмно в херметически затворен съд.
Ето какво съдържат овесените ядки
Докато овесената каша е играла важна роля като основно ястие в британските работнически семейства, овесената каша днес се цени заради ценните ѝ хранителни вещества като част от съвременните концепции за хранене. Поради това овесът е евтин засищащ продукт, който може да се използва по различни начини и осигурява многобройни макронутриенти и баластни вещества.
ккал: 348 ккал
Въглехидрати: 58,7 г
Протеини: 12,5 г
Мазнини: 7 г
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,55 мг
Витамин B2: 0,15 мг
Витамин B6: 0,16 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,2 мг
Калций: 57 мг
Желязо: 5,1 мг
Калий: 397 мг
Магнезий: 140 мг
Натрий: 5 мг