Амаро – защо италианските билкови ликьори са толкова популярни
Съдържание на страницата накратко
- Какво прави ликьора амаро специален, какви видове има и как да му се насладиш на амаро?
- Какви са неговите разновидности – от ферне до алпин?
- Каква е разликата между амаро и амарето?
Какво представлява амаро?
Основните съставки на амаро, освен захар, вода и алкохол, са билки и други растителни компоненти, като например корени, цветове или кора. Повечето производители обаче не разкриват точните съставки – по традиция ликьорите се произвеждат по тайна рецепта. Някои производители все още използват рецепти с произход от манастири или аптеки. Известно е обаче, че в тях често се съдържат анасон, еньовче, бъз, кора от синчец, мента, липов цвят и лайка. Съставките се накисват в неутрален алкохол или във вино и се добавя захар. Тъмният билков ликьор обикновено има горчиво-сладък вкус и гъста консистенция. Съдържанието на алкохол обикновено варира между 10 и 40%.
Какъв е вкусът на амаро?
Той е подходящ както за аперитив, така и за дижестив. Традиционно се поднася чист във висока чаша, но може да се пие и с лед, гарниран с резенче лимон. Някои видове са подходящи и като съставка за коктейли. Има два начина да се пие чист – на стайна температура или с лед.
Какви са разновидностите?
Италианските билкови ликьори могат да бъдат разделени на различни видове, например:
- медиум;
- ферне;
- алпин.
Нека набързо разгледаме различните видове:
Медиум
Този вариант обикновено съдържа 32% алкохол и има лек цитрусов привкус. Вероятно най-известната марка в тази категория е „Рамацоти“. Миланският фармацевт Аусано Рамацоти създава напитката през 1815 г., като използва над 30 растения и билки, сред които ванилия, портокалови кори, звезден анасон и розови листенца. Популярността на други билкови ликьори от тази категория, като „Амаро Аверна“ от Сицилия, също нараства. „Аверна“ съдържа 60 различни растителни съставки и е доста модерен в Италия. „Амаро Монтенегро“, който произхожда от Болоня, също е сред любимите на италианците.
Ферне
Обикновено вкусът на ферне е малко по-горчив от този на другите билкови ликьори с произход от Италия. Един от най-известните е „Ферне Бранка“, създаден от фармацевта Бернадино Бранка в Милано през 1845 г. Според историята той смесил 27 билки и ги предлагал като вид битери. Характерен за билковия ликьор, който съдържа 39% алкохол, е силният вкус.
Алпин
Ликьорите от тази категория са ароматизирани с алпийски билки, както подсказва и името им. Обикновено са с алкохолно съдържание около 17%, като известни марки са „Зара Амаро“ или „Браулио Амаро“, които често се сервират като дижестив. Подходящи са и за съставки на коктейли и са истинско удоволствие за сетивата в комбинация с джинджифилова бира например.
Карчово
„Карчофо“ означава „артишок“, така че не е изненадващо, че ликьорът от този вид съдържа артишок, както и билки. Най-известният е „Чинар“, който има леко горчив, тръпчиво-сладък вкус и съдържа около 16,5% алкохол. Той е чудесен както чист, така и в комбинация с тоник или горчив лимон. Във втория вид той е популярна лятна напитка и често се поднася с кубчета лед и портокалова кора.
Тартуфо
Името самὸ дава представа за това какво прави този вид амаро специален – неговата специална съставка са черните трюфели. Тези ликьори произхождат от италианския регион Умбрия, известен със своите трюфели, и имат приблизително алкохолно съдържание 30%.
Амаро, шнапс, амарето – каква е разликата?
Ферне, самбука или грапа? Каква е разликата между билковия ликьор и шнапса? Докато ликьорите се обогатяват със сокове или други подобни съставки, за да се увеличи съдържанието на захар и да се придаде по-сладък вкус, шнапсът е чист дестилат, т.е. чисто дестилиран продукт. Измежду най-популярните спиртни напитки са водката, ромът, текилата и уискито. Грапата, която се прави от грозде, също е особено популярна в Италия. Шнапсът винаги има високо съдържание на алкохол, около или по-високо от 40%.
Друг въпрос, пораждан от сходните наименования, е дали амарето има нещо общо с амаро. Думата Amaretto е умалителна форма на Amaro, която означава „горчив“ на италиански език. Връзката може да се дължи на горчивите бадеми (на италиански: mandorla amara), които първоначално са били използвани в производството на амарето. Във вкусово отношение обаче сладкото амарето с марципанова нотка е далеч от билковия аромат на амаро. Ако искаш да научиш повече за новите тенденции в храните, абонирай се за нашия бюлетин на Kaufland – там ще ти представим актуални нови продукти и оферти.