Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Тапиока – безглутенова, разнообразна и вкусна храна

„Боба чай“ – мнозина помнят модерната напитка, която се появи изненадващо някъде около 2010 г. и изчезна също толкова бързо. Днес малките, желеподобни мехурчета, наричани също „перли от тапиока“, отново се завръщат. Каква е причината? Какво още може да предложи тапиоката?

Бели перли от тапиока в дървена паничка.
© FomaA – stock.adobe.com

Съдържание на тази страница накратко

  • Тапиока е специална форма на нишесте, която се добива от корена на маниока.
  • Тя е популярна като заместител на пшеницата, защото не съдържа глутен.
  • Тук можеш да разбереш кои ястия можеш да приготвиш с тапиока. 
Определение

Какво е тапиока?

В Южна Америка тя е един от основните хранителни продукти. Добива се от нишестето на т.нар. корен от маниока. Не може да се приема в суров вид. За да е годна за консумация, тя преминава през сложен процес, при който корените се белят, настъргват, накисват, изцеждат и накрая се пекат. В резултат се получава брашно от маниока и като допълнителен продукт – тапиока, чисто нишесте.


Хранителна стойност

Какво съдържа тапиоката?

Нишестето, което се разпространява в магазините под формата на топчета или люспи, е богато на въглехидрати и не е лека храна. В 100 г се съдържат почти 89 г въглехидрати и около 350 ккал. То би могло да бъде от особен интерес за хората с непоносимости, защото нишестето не съдържа глутен. Поради тази причина брашното замества пшеницата, ръжта и ориза, предлага алтернативи за безглутенови рецепти и внася разнообразие в менюто.


Употреба

Какво можем да приготвим с нея?

Нарязани корени от тапиока върху дървена подложка с нож
© CWP LLC/Stocksy – stock.adobe.com Брашното от тапиока се прави от корена на маниока. Тъй като нишестето от тапиока има фина консистенция, брашното е много подходящо като свързващо вещество.

Безглутеново и разнообразно: Поради фината консистенция на нишестето (наподобяваща тази на пшенично брашно или пудра захар) брашното е изключително подходящо за сгъстяване на сосове, консервиране на конфитюри или като заместител на други видове брашно, например в печива. Тъй като има неутрален вкус, то може да се използва по най-разнообразни начини в кухнята, например в приготвянето на хлебчета, сладкиши, десерти, бисквити, чипс и тортиля. 

Някои готвачи я използват и под формата на перли. Те се възползват от изненадващия ефект на спукването на мехурчетата, подобно на този в боба чай, и така правят ястията по-атрактивни. Освен това перлите привличат погледа. При варене във вода стават прозрачни като стъкло и наподобяват хайвер. 


Рецепти

Ето какво

Пудинг с тапиока

През последните години този вид пудинг стана много известен в САЩ и Великобритания. За целта безглутеновите перли се използват в съчетание с кокосово мляко (към 250 мл кокосово мляко се добавят около 70 г перли), което става кремообразно. Нужна ти е една кутия кремообразно кокосово мляко. Внимание: Не разклащай! Кокосовата вода (без твърдия остатък на дъното на кутията) се смесва в тенджера с 250 мл пълномаслено мляко и се затопля. Съдържанието трябва да заври при постоянно разбъркване, докато топчетата станат прозрачни. Ако пудингът е твърде гъст, можеш да добавиш още кокосова маса от кутията. Накрая можеш да подсладиш пудинга със захар и малко ванилия. Раздели го на порции в купички и изчакай да се охлади.

Палачинка от тапиока

В Бразилия от това брашно много лесно се правят палачинки, които се пълнят с телешко месо и салата или боб и пилешко. За целта нишестето се пресява равномерно направо в нагрят тиган, докато покрие дъното. Само след няколко секунди безглутеновото брашно образува кора. Остава само да се обърне, да се намаже с малко масло и да се посоли или подслади. Вкусно е, а също и много засищащо. 

 

Искаш да получаваш допълнителна информация за тенденциите в храненето? Абонирай се за бюлетина на Kaufland