Тапиока – безглутенова, разнообразна и вкусна храна
Съдържание на тази страница накратко
- Тапиока е специална форма на нишесте, която се добива от корена на маниока.
- Освен всичко друго, тя е популярна като заместител на пшеницата, защото в нишестето не се съдържа глутен.
- Тук можете да разберете кои ястия можете да приготвите с тапиока.
Какво е тапиока?
В Южна Америка тя е един от основните хранителни продукти. Добива се от нишестето на т.нар. корен от маниока. Не може да се консумира в суров вид. За да е годна за консумация, тя преминава през сложен процес, при който корените се белят, настъргват, накисват, изцеждат и накрая се пекат във фурната. В резултат се получава брашно от маниока и като допълнителен продукт – тапиока, чисто нишесте.
Какво има в нея?
Нишестето, което се разпространява в магазините под формата на топчета или люспи, е богато на въглехидрати и не е лека храна. В 100 грама се съдържат почти 89 грама въглехидрати и около 350 калории. Затова пък брашното съдържа полезни хранителни фибри. Това представлява особен интерес за хората с алергии и непоносимост към глутен, защото нишестето не съдържа алергени и глутен. Така брашното замества в кухнята пшеницата, ръжта и ориза, предлага алтернативи за безглутенови рецепти и по този начин внася разнообразие в менюто.
Какво можем да приготвим с нея?
Безглутеново и разнообразно:: Тъй като нишестето има много фина консистенция (подобно на пшенично брашно или пудра захар), брашното е изключително подходящо за свързващо вещество за сгъстяване на сосове, консервиране на конфитюри или заместване на други видове брашно, например при печива. Понеже брашното е неутрално на вкус, то може да се използва по безброй различни начини в кухнята, например като добавка към хлебчета, сладкиши, десерти, бисквити, чипс и тортиля.
Някои готвачи също я използват под формата на перли. Те се възползват от изненадващия ефект на спукването на мехурчетата, подобно на този в Боба чай, и с това правят ястията по-атрактивни. Освен това перлите привличат погледа. При варене във вода стават прозрачни като стъкло и наподобяват хайвер.
Ето какво
Пудинг с тапиока
През последните години този вид пудинг придоби много голяма известност в САЩ и Великобритания. За целта безглутеновите перли се използват в съчетание с кокосово мляко (към една кутия кокосово мляко от 250 милилитра се добавят около 70 грама перли), което става кремообразно. Изберете една кутия кремообразно кокосово мляко. Внимание: Не разклащайте! Кокосовата вода (без твърдия остатък на дъното на кутията) се смесва в тенджера с 250 милилитра пълномаслено мляко и се затопля. Съдържанието трябва да заври при постоянно разбъркване, докато топчетата станат прозрачни. Ако пудингът е твърде гъст, можем да добавим още кокосова маса от кутията. Накрая можем да овкусим пудинга със захар и малко ванилия. Разделяме го на порции в купички и изчакваме да се охлади.
Палачинка от тапиока
В Бразилия от това брашно много лесно се прави вид палачинка, която се пълни с телешко месо и салата или боб и пилешко. За целта нишестето се пресява равномерно направо в нагрят тиган, докато покрие дъното. Само след няколко секунди безглутеновото брашно образува кора. Остава само да се обърне, да се намаже с малко масло и да се посоли или подслади за сладкия вариант. Вкусно е, а също и много засищащо.
Искате да получавате допълнителна информация за тенденциите в храненето? Абонирай се за бюлетина на Kaufland.