Купа суши – най-лесният начин за приготвяне на суши
Съдържание на страницата накратко
- Суши купите стават все по-популярни, защото предлагат по-опростена и също толкова вкусна алтернатива на суши.
- Тук можеш да намериш основните съставки, необходими за приготвянето на купата.
- Ще научиш също как лесно да приготвяш купа суши и ще получиш съвети за креативни гарнитури.
Какво представляват купите със суши?
Ако искаш да се поглезиш със суши вкъщи, но приготвянето на японското ястие ти се струва твърде сложно, това е идеалното решение. Нужни са ти същите съставки като за оригиналната рецепта, но се приготвят по различен начин. При това в купа. Основните съставки са варен ориз, рафиниран с оцет, прясна сурова риба, зеленчуци и листа нори. Цялото ястие традиционно се подправя със соев сос, маринован джинджифил и уасаби.
Списъкът с покупки обаче може да съдържа много повече елементи. Можеш да използваш всички храни и сосове, които обичаш, да дадеш воля на въображението си и да добавиш ориз, приготвен по любимия ти начин. Ястието се консумира топло или студено.
Лесно приготвяне без рецепта
Освен ориза, рибата, листата нори и соевия сос можеш да се развихриш при украсяването на купата суши. Най-хубавото е, че всъщност нямаш нужда от рецепта. Едва ли може да бъде по-лесно. Просто прибави към основните съставки зеленчуци, плодове и други храни, които харесваш. Нарежи всичко на парченца и го подреди в купа. За да овкусиш, добави сосове или подправки на вкус. Ето няколко вкусни идеи за цветна купа.
Вдъхновение за гарниране на купата
- Зеленчуци: Авокадо, едамаме, краставица, морков, пролетен лук, репички, маруля
- Риба: Сьомга, риба тон, сладководна змиорка, скумрия, скариди и месо от раци
- Сосове: Соев сос, шрирача, крема сирене, майонеза
- Плодове: Манго, ягоди, киви
- Допълнения: Сусам, джинджифил, пресен сок от лайм, паста уасаби, кориандър, тофу, омлет
Купата е подходяща и за веганска и вегетарианска диета. Освен риба не се използват почти никакви животински съставки. Можеш просто да я изключиш – или пък да я замениш с тофу например.
Какво трябва да имаш предвид, когато приготвяш сурова риба?
Суровата риба винаги крие риск от заразяване с различни патогени, например бактерии и паразити. Затова, когато купуваш, търси висококачествена и прясна риба от реномирани доставчици или търговци. Бременните жени, бебетата и децата до петгодишна възраст, възрастните хора и тези с отслабена имунна система трябва да избягват консумацията на сурова риба. Ако искаш да се подсигуриш, я свари или изпържи. Можеш да ѝ се насладиш нарязана на малки парчета или като тартар.