Купа суши – най-лесният начин за приготвяне на суши
Съдържание на тази страница накратко
- Суши купите стават все по-популярни, защото предлагат по-малко сложна и също толкова вкусна алтернатива на суши.
- Тук можем да намерим основните съставки, необходими за приготвянето на купата.
- Ще научим също как лесно да приготвяме купа суши и ще получим съвети за креативни гарнитури.
Какво представляват суши купите?
Ако не искате да се лишите от суши вкъщи, но приготвянето на японското национално ястие ви се струва твърде сложно, купите суши са точното решение за вас. В купите се поставят идентични на оригиналната рецепта съставки, но се приготвят по различен начин. При това в купа. Основните съставки в купата са варен ориз, рафиниран с оцет, прясна сурова риба, зеленчуци и листа нори. Цялото ястие традиционно се подправя със соев сос, маринован джинджифил и уасаби.
Списъкът с покупки обаче може да съдържа много повече елементи. За съставки могат да се използват всички храни и сосове, които обичате. Можете да дадете воля на креативността си в процеса на приготвяне и да добавите ориз приготвен по любимия ви начин. Купата се консумира топла или студена.
Основни съставки – здравословни ли са наистина суши купите?
Суши има репутацията на здравословна бърза храна. Подробно запознаване с основните съставки:
Ориз
Суши обикновено се прави с бял ориз, приготвен със смес от оцет, захар и сол. Традиционно се използват зърна от бял ориз. Недостатъкът е, че след прибирането на реколтата те се смилат и полират, като по този начин губят голяма част от витамините, минералите и фибрите си. Вместо него можете да използвате кафяв ориз. Предимството е, че по този начин се запазват много от ценните хранителни вещества. Благодарение на по-високото съдържание на фибри се чувствате сити за по-дълго време. В сравнение с кафявия ориз, белият ориз е по-лесен за храносмилане, но също така води до по-бързо покачване и понижаване на нивата на кръвната захар, което може да доведе до глад. Така че всеки вид ориз има своите предимства и недостатъци.
Сурова риба
Рибата е важен източник на висококачествени животински протеини, витамини и омега-3 мастни киселини. По-специално скумрията и сьомгата съдържат много витамин D. Рибата съдържа и йод – хранително вещество, което може да има положителен ефект върху щитовидната жлеза. Омега-3 мастните киселини могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания.
Листа нори
Водораслите нори са богати на важни хранителни вещества. Те съдържат витамини А, С, Е и В12, цинк и малко йод. Те не съдържат мазнини, богати са на протеини и засищащи фибри, а също така се твърди, че могат да намалят нивата на холестерола в кръвта. Само една забележка. Приеманото количество витамини е твърде малко, за да има реално положително въздействие върху организма ни.
Соев сос
Традиционният соев сос съдържа ценни аминокиселини и протеини, но малко калории и никакви мазнини. В малките количества на консумация на соев сос, обаче, тези важни вещества нямат почти никакъв здравословен ефект. Не се препоръчва използването на по-голямо количество от соса, тъй като средното съдържание на сол е тринадесет процента. Това не е за пренебрегване. Когато купувате, препоръчително е да погледнете списъка със съставките. Опитвайте се да избягвате продукти с прекалено много подобрители на вкуса, консерванти и оцветители.
В зависимост от съставките и сосовете, които използвате за купата, тя може да бъде истинска хранителна бомба. Струва си да опитате киноа, булгур или амарант като алтернатива на белия или кафявия ориз.
Лесно приготвяне без рецепта
Освен ориза, рибата, листата нори и соевия сос, можете да се развихрите творчески когато украсявате купата суши. Най-хубавото е, че всъщност нямате нужда от рецепта. Едва ли може да бъде по-просто. Просто допълнете основните съставки със зеленчуци, плодове и други храни, които харесвате. Нарежете всички съставки на парченца и ги подредете в купа. За да овкусите, добавете сосове или билки на вкус. Ето няколко вкусни идеи за цветна купа.
Вдъхновение за гарниране на купата
- Зеленчуци: Авокадо, едамаме, краставица, морков, пролетен лук, репички, маруля
- Риба: Сьомга, риба тон, сладководна змиорка, скумрия, скариди и месо от раци
- Сосове: Соев сос, Шрирача, крема сирене, майонеза
- Плодове: Манго, ягоди, киви
- Допълнения: Сусам, джинджифил, пресен сок от лайм, паста уасаби, кориандър, тофу, омлет
Купата е подходяща и за веганска и вегетарианска диета. Освен риба не се използват почти никакви животински съставки. Можете просто да я оставите – или замените. Например можете да я замените с тофу.
Какво трябва да имате предвид, когато приготвяте сурова риба
Суровата риба винаги крие риск от заразяване с различни патогени, например бактерии и паразити. Затова, когато купувате, търсете висококачествена и прясна риба от реномирани доставчици или търговци. Бременните жени, бебетата и децата до петгодишна възраст, възрастните хора и хората с отслабена имунна система трябва да избягват консумацията на сурова риба. Ако искате да се подсигурите, сварете или изпържете рибата предварително. Можете да се насладите на рибата на цяло, нарязана на малки парчета или като тартар.