Заместители на месо: всичко за джакфрут, сайтан и други алтернативи
Съдържанието на тази страница накратко
- Вече има много алтернативи на месо, които са едновременно вкусни и питателни.
- Тофу, сайтан, джакфрут: тук можеш да се запознаеш с всички заместители на месо.
- Ще научиш как да приготвяш различните алтернативи на месо.
Стари познати и нови кандидати
Хората, които се хранят с вегетарианска или веганска храна, трябва да се уверят, че организмът им получава достатъчно протеини. Тъй като те се набавят предимно от животински храни, трябва да се намерят алтернативни източници. Вече почти навсякъде се предлага богата гама от храни с растителни протеини. Някои от тях обаче съдържат по-голямо количество от други.
Тофу, сайтан, джакфрут и други.
Тофуто е доказан източник на протеини. Този соев продукт може да се преработва или приготвя като различни вегански заместители на месо или мляко. През последните години, с нарастващия интерес към балансираното и природосъобразно хранене, на пазара се появяват все повече растителни алтернативи на месо. В зависимост от предпочитанията и рецептата всеки може да намери нещо по вкуса си – дори ако не може да консумира определени храни. Освен тофу и сайтан сред по-новите актуални продукти са също и растителни алтернативи на месото, базирани на протеини от грах, плод от джакфрут или лупина. Веганските алтернативи на месо се произвеждат по различен начин и имат най-разнообразни съставки и свойства. На първо място, те са важен източник на протеини, които иначе се набавят предимно от животински храни.
Вкусно месо (от плодове)
Дървото джакфрут расте в тропическите райони, предимно в държавите Шри Ланка, Бразилия и Австралия, но се среща и в други страни. Консистенцията и вкусът на плодовете се променят в зависимост от степента им на зрялост. Жълтата месеста част на зрелия плод визуално напомня на манго. На вкус зрелият джакфрут наподобява сладка комбинация от манго и папая. От друга страна, неузрелият плод е с бяла месеста вътрешност и има вкус, сходен с този на артишок. Сготвен, той има твърда, влакнеста текстура, подобна на пилешкото. Ето защо джакфрут често се използва като веган заместител на пилешко или свинско месо, но също и вместо кюфте в бургер. Плодовете му са много подходящи като заместител по отношение на вкуса и консистенцията, но за разлика от другите алтернативи, съдържа сравнително малко протеини (1,5 на 100 г).
За да приготвиш месо от джакфрут:
- Първо се нуждаеш от остър нож, за да разрежеш плода.
- Използването на ръкавици е препоръчително, тъй като плодът е доста лепкав.
- Месестата сърцевина се маринова и сотира според вкусовите предпочитания.
- Съществуват безброй рецепти за марината от джакфрут.
- Може да се използва в много различни видове ястия – с подправки, билки, лук или соев сос.
- Готовото мариновано месо от джакфрут се запича във фурната за около 30 минути или се задушава за кратко в тиган.
Сайтан – пшеничен заместител на месо
Ако никога не сте го опитвал, то определено си заслужава да го включиш в списъка си за пазаруване. Сайтанът вече се е утвърдил като веганска алтернатива на пилешкото или като вегетариански кебап. Той произхожда от японската кухня и подобно на тофуто, има дългогодишна история в Азия. Състои се предимно от пшеничен протеин, т.е. глутен, поради което е източник на белтъчини (75 на 100 г).
За производството му се използват също вода, подправки и билки. Първата стъпка е да се смесят пшеничено брашно и вода, които се омесват на каша, която след това се измива неколкократно. При тази процедура по-голямата част от нишестето се отстранява. След като престои, полученото тесто става основната съставка на продуктите от сайтан. Сайтанът е подходящ за веганска или вегетарианска диета, тъй като е доста универсален. При правилно приготвяне той се доближава много до вкуса и текстурата на месо. В зависимост от подправките от него могат да се приготвят вегански колбаси, гирос или дори студени меса и деликатеси.
Ето как се приготвя:
Както и при тофуто, има много готови продукти от сайтан, като например котлети или колбаси, които можеш да закупиш и след това да приготвиш по свой вкус с подправки и билки. Предлагат се обаче и смеси, които можеш да използваш, за да приготвиш и обработиш сами основното тесто, както е описано по-горе. Съвет: Най-добре е готовото тесто да се вари в зеленчуков бульон, докато образува твърда каша. Това придава на иначе безвкусния сайтан известна пикантност. По желание кашата може да се обработи допълнително впоследствие.
Протеин от грах като заместител на месо
Алтернативите на месо вече не се ограничават само до тофу – най-новата тенденция в тези продукти са растителните протеини. Наред с пшеничния, нараства и популярността на граховия протеин, който се получава от сушен грах. От „грахово месо“ могат да се приготвят кремове за мазане, но и веган болонезе, кюфтета или наденички на скара.
При производството протеинът се извлича от брашно от смлян грах, като резултатът се нарича „грахов протеин изолат“. Съдържанието на белтъчини в него е значително по-високо от това в граховото брашно. Граховият протеинов изолат съдържа по-малко въглехидрати и мазнини и осигурява 80 г протеин на 100 г продукт. Граховият протеин има също високо съдържание на някои, но не на всички незаменими аминокиселини.
Ето как се приготвя:
- Грахов протеин вече се предлага в много разновидности – например като мляно месо за веган болонезе или като питки за бургери.
- Можеш да използваш чистия грахов протеин на прах и да приготвиш палачинки или протеинови барчета.
Тофу, веганската класика
Вероятно най-известната растителна алтернатива на месо е тофу, което се произвежда от соеви зърна.Тофуто се произвежда от соеви зърна, преработени до соево мляко. По-конкретно, соевите зърна се накисват във вода, варят се и се пресоват със сол, за да се получи „мляко“. След това то се нагрява отново и се добавя сгъстител, в резултат на което се получава продукт, подобен на извара: въпросното тофу. Едно от предимствата на тази твърда бяла маса е нейният неутрален вкус, благодарение на който е подходящо както за сладки, така и за солени ястия
Ето как се приготвя:
Тофуто може да бъде мариновано, панирано, пушено, пържено или варено като заместител на месо в пикантни ястия. Коприненото тофу е особено подходящо за кремообразни десерти. Разликата е, че този вид, който произхожда от Япония, се пресова по-малко по време на производството и това прави консистенцията му по-фина и кремообразна. Интересуваш се от вегетарианска и веганска кухня? В такъв случай, кликни с мишката и влез в нашия свят от вегетариански продукти K-take it veggie!