Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Заместители на месо: всичко за джакфрут, сайтан и други алтеративи

Вегетарианските или веганските хранителни режими са изключително актуални. Вегетарианският или веганският начин на живот в днешно време вече не означава да се лишаваш от храна: веганските бургери или шницели също могат да бъдат много вкусни. Какво се има предвид под заместител на месо? Изборът е голям! Тофу или соя, сайтан, грахов протеин или джакфрут – тук можете да научите всичко за веганските алтернативи на месо.

На снимката е изобразена купа за азиатска супа върху чиния със сив емайл, пълна със супа фо с пак чой, нудли и парченца тофу. На подноса има още една купа с гарнитура, виненочервена кърпа за чай, резенчета лайм, две пръчици канела и звездовиден анасон.
© Kaufland

Съдържание на тази страница накратко

  • Вече има много алтернативи на месо, които са едновременно вкусни и питателни.
  • Тофу, сайтан, джакфрут: тук можете да се запознаете с всички кандидат-заместители на месо.
  • Ще научите как да приготвяте различните алтернативи на месо. 
Алтернативи на месо

Стари познати и нови кандидати

Онези, които се хранят с вегетарианска или веганска храна, трябва да се уверят, че диетата им е балансирана. Това означава, че организмът е снабден с достатъчно протеини. Тъй като тези протеини се получават предимно от животински храни, трябва да се намерят алтернативни източници на растителен протеин. Вече почти навсякъде се предлага пълната гама от тези протеини. Някои от тях обаче съдържат повече протеини от други, поради което е препоръчително да опитате различни заместители на месо. 

Тофу, сайтан, джакфрут и други.

Тофу е доказан универсален източник на протеини. Този соев продукт може да се преработва в или приготвя като различни вегански заместители на месо или мляко. През последните години, с нарастващия интерес към здравословното и устойчиво хранене, на пазара се появяват нови и нови растителни заместители на месо. В зависимост от вкуса и рецептата, всеки може да намери нещо за себе си – дори ако не може да консумира определени храни. В допълнение към тофу и сайтан, сред по-новите актуални продукти са също и месни алтернативи на растителна основа, базирани на протеини от грах, плод от джакфрут или лупина. Веганските алтернативи на месо се произвеждат по различен начин, а някои от тях имат различни съставки и свойства. На първо място те са важен източник на протеини, които иначе се набавят предимно от животински храни.


Джакфрут

Вкусно месо (от плодове)

Дървото джакфрут расте в тропическите райони и се отглежда предимно в Шри Ланка, Бразилия и Австралия, но и в други държави. Консистенцията и вкусът на плодовете се променят в зависимост от степента им на зрялост. Жълтата месеста част на зрелия плод визуално напомня на манго. Зрелият плод от джакфрут наподобява сладка смес от манго или папая на вкус. От друга страна, неузрелия плод от джакфрут е с бяла месеста вътрешност и има вкус сходен с този на артишок. Сготвен, той има твърда, влакнеста текстура, подобна на пилешкото месо. Ето защо джакфрут често се използва като веган заместител на месо в къри или като свинско месо, но също и като бургер. Плодовете му са много подходящи като заместител по отношение на вкуса и консистенцията, но за разлика от другите заместители съдържа сравнително малко протеини (1,5 грама на 100 грама).

За да приготвим месо от джакфрут:

  • на първо място се нуждаем от остър нож, за да разрежем плода. 
  • Използването на ръкавици е препоръчително, тъй като плодът е доста лепкав. 
  • Месестата сърцевина се маринова и сотира според вкусовите предпочитания. 
  • Съществуват безброй различни рецепти за марината от джакфрут.
  • Може да се използва в много различни видове ястия – с подправки, билки, лук или соев сос. 
  • Готовото мариновано месо от джакфрут се запича във фурната в продължение на приблизително 30 минути или се задушава за кратко в тиган. 

Пшеничен протеин

Сайтан – пшеничен заместител на месо

Поставена табела на таблото за обяви. В чинията има питки, гарнирани с дип, резени краставица, чери домати, маруля и мариновано тофу на скара. Отстрани на чинията е поставена кухненска кърпа на сини и бели райета, а над нея – три малки купички с мариновано тофу, дип и сусам, както и две резенчета лимон.
© Kaufland Сайтан се основава на пшеничен протеин и с подходящите подправки, консистенцията му силно напомня на месо.

Ако никога не сте го опитвали, то определено си заслужава да го включите в списъка си за пазаруване: Сайтан вече се е утвърдил като веганска алтернатива на пилешкото или като вегетариански кебап. Той произхожда от японската кухня и подобно на тофу има дългогодишни традиции в Азия. Състои се предимно от пшеничен протеин, т.е. глутен, поради което е добър източник на протеини (75 грама протеин на 100 грама съдържание).

По време на приготвянето се добавят също вода, подправки и билки. Първата стъпка е смесване на пшеничено брашно с вода, омесване на каша, която след това се измива неколкократно. При тази процедура по-голямата част от нишестето се отстранява от получената смес. След като престои, полученото тесто е основния източник на продуктите от сайтан. Сайтан е подходящ за веганска или вегетарианска диета, тъй като е много добър източник на протеини и е доста универсален. При правилно приготвяне, сайтан се доближава много до вкуса и текстурата на месо. В зависимост от подправките, от него могат да се приготвят вегански колбаси, гирос или дори студени меса и деликатеси. 

Ето как се приготвя сайтан: 

Както и при тофу, има много готови продукти от сайтан, като напр. котлети или колбаси, които можете да закупите и след това да приготвите по свой вкус с подправки и билки. Съществуват обаче и смеси, които можете да използвате, за да приготвите и обработите сами основното тесто, както е описано по-горе. Съвет: най-добре е готовото тесто да се вари в зеленчуков бульон, докато се превърне в твърда каша. Това придава на иначе безвкусния сайтан известна пикантност. По желание кашата може да се обработва допълнително впоследствие.


Грахов протеин

Предстои Протеин от грах като заместител на месо

Алтернативите на месо вече не се ограничават само до тофу – новата тенденция са заместители на месо от растителни протеини. Наред с пшеничения протеин, нараства и делът на граховия протеин, който се получава от сушен грах. От „грахово месо“ могат да се приготвят кремове за намазване, но и веган болонезе, кюфтета или наденички на скара. Заместителите на месо на грахова основа имат едно съществено предимство: те са много добър източник на протеини. Това е важно, тъй като при вегетарианските и особено при веганските диети е важно да се включат алтернативни източници на протеини. Протеини се приемат предимно от месо, риба, сирене или други млечни продукти.

При производството на грахов протеин за заместител на месо, протеинът се извлича от брашно от смлян грах, като резултатът се нарича грахов протеин изолат. Съдържанието на протеини в него е значително по-високо от това в граховото брашно. Граховият протеинов изолат съдържа по-малко въглехидрати и мазнини и осигурява 80 грама протеин на 100 грама продукт. Това е една богата на хранителни вещества алтернатива на месо. Граховият протеин съдържа високо съдържание на някои, но не всички, незаменими аминокиселини. Затова се препоръчва граховите продукти да се допълват с други вегански източници на протеини.

Ето как се приготвя: 

  • Грахов протеин вече се предлага в различни разновидности.
  • Предлага се например като мляно месо за веган болонезе или като питки за бургери. 
  • Можете да използвате чистия грахов протеин на прах и да приготвите палачинки или протеинови барчета.

Източник на протеини – соя

Тофу, веганската класика

Вероятно най-известната растителна алтернатива на месо е тофу, което се произвежда от соеви зърна. От една страна, продуктът е много богат на хранителни вещества, тъй като има много висока биологична стойност по отношение на съдържанието на протеин. Това означава, че съдържанието на протеини е не само доста високо в сравнение с други растителни източници, но и че човешкият организъм може да усвоява много добре протеините от тофу. То се произвежда от соеви зърна, преработени до соево мляко. По-конкретно, соевите зърна се накисват във вода, варят се и се пресоват със сол, за да се получи „мляко“. Продуктът се нагрява отново и се добавя сгъстител, в резултат на което се получава продукт, подобен на извара: въпросното тофу. Едно от предимствата на тази твърда бяла маса е нейният неутрален вкус. Това е причината да е подходящо за сладки и солени ястия, в зависимост от начина на приготвяне.

Ето как се приготвя: 

може да бъде мариновано, панирано, пушено, пържено или варено по различни начини като заместител на месо в пикантни ястия. От друга страна, коприненото тофу е особено подходящо за кремообразни десерти. Разликата е, че този сорт, който произхожда от Япония, се пресова по-малко по време на производството и това прави неговата консистенция по-фина и кремообразна. Интересувате ли се от вегетарианска и веганска кухня? В този случай кликнете с мишката и влезте в нашия продуктов свят от вегетариански продукти „K-take it veggie“!


Рецепти

Вкусни вегански рецепти