Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Заместител на яйца – съществуват следните веган алтернативи

Искаш да сготвиш или опечеш нещо спонтанно, но нямаш яйца? Или не консумираш кокоши яйца, защото си на веган режим? Тук ще научиш кои подправки можеш да използваш като техни веган заместители и кои алтернативи да избереш според съответното ястие. Растителните стабилизатори са практични не само за веганите. Те могат да се използват спокойно и в традиционните рецепти.

Сива основа, върху нея – светло лакирана дървена дъска и зелена кърпа за съдове, отгоре – кръгла форма за печене с нарязан сладкиш, покрит с парченца круши. Също така в кадър – разполовени круши, парче сладкиш, малко сито с пудра захар, чашки с ябълков мус.
© Kaufland

Съдържанието на страницата накратко

  • Яйцата служат като естествен стабилизатор и придават на ястията твърдост и влажност.
  • Веган алтернативите на яйцата могат да осъвременят традиционните ястия.
  • Тук ще предложим съвети за заместители на яйцата, които да използваш в различните ястия.
Определение

Какви свойства имат яйцата? 

Яйцата служат най-често като естествен стабилизатор в готварството и пекарството и придават на ястията приятно мека консистенция. Много други хранителни продукти обаче притежават същите свойства. С правилния заместител без много усилия можеш да адаптираш всяка рецепта. От яйца от ленено семе до ябълков мус: тук ще откриеш всички варианти, които можеш да използваш вместо яйца в различни ястия, печива или десерти.


Алтернативи на яйцата – обобщение

Десет начина да заместим яйцата

Зелено и съдържателно: авокадото

Със своята кремообразна консистенция, добре узрялото авокадо е добър заместител. Вкусът му е подобен на този на яйцата. Смесено с индийската подправка Кала Намак, която има силен яйчен вкус, авокадото може лесно да бъде объркано с оригинала, особено ако се намаже върху филия хляб.

Яйцето от ленено семе е една съвременна класика

Смлените ленени семена или семена от чиа се считат за суперхрана. Във веган кухнята обаче те са също така и страхотен стабилизатор – смесени с вода, могат да се използват за направата на хляб и други печива. Те са много подходящи и за сладкиши. Основното правило е следното: 1 с.л. семена, смесена с 3 с.л. вода, замества 1 яйце.

Алтернативата, с която може да се приготви всичко? Тофу!

Златни прибори, черна чиния върху бяла основа, горе вляво – малка чашка с нарязан див лук. Върху чинията – веган бъркани яйца от тофу с див лук, две филийки хляб, покрити с бъркани яйца.
Продуктът, който наистина може всичко – с тофу можете да приготвите дори веган бъркани яйца

Тофу е продукт, който заслужава да присъства в нашия списък за пазаруване. По консистенция, цвят и вкус той прилича на сварено кокоше яйце и съответно е много подходящ веган заместител на яйцата. Овкусено с правилните подправки, от тофу може да се приготвят веган „бъркани яйца“. Тофу е прекрасен заместител и в питателни ястия на фурна, като киш или суфле. За тази цел за заместител на 1 яйце са необходими 75 г копринено тофу на пюре. Голямо предимство е, че тофуто се втвърдява като нормално кокоше яйце. Смес от нахут, сварени макаронени изделия и подправки също може да бъде превърната във „фалшиви бъркани яйца“. Със соево мляко пък можем да приготвим чудесна майонеза без яйца.

Тайна съставка – доматена сърцевина

Кой би си помислил, че сърцевината на доматите е точно толкова добър стабилизатор, колкото кокошите яйца? Заместването на яйца в питателни сосове е много лесно. Ако използваш 1 с.л. сърцевина от домати вместо 1 яйце и запържиш с лютива подправка, ще получиш силна плодова нотка.

Прахчета, заместители на яйца

Друга възможност е специален прах, заместител на яйца. В повечето случаи той включва царевично или картофено нишесте, като, подобно на лененото семе, може да се смеси с няколко супени лъжици вода. Често можеш да използваш и нормално пшенично брашно, което също притежава стабилизиращи свойства. Затова сосовете се сгъстяват добре с брашно или нишесте, без изобщо да се използва яйце. За сгъстяване на кремообразни десерти без яйца често се използва брашно от рожков, тъй като то има неутрален вкус.

Овесените ядки

Овесените ядки са идеалната съставка, когато искаш да приготвиш сладкиши, котлети, картофени пържоли или палачинки. Когато започнат да набъбват във вода или тестена маса, течността бързо придобива желеподобна консистенция. За тази цел трябва само да добавиш 3 до 4 с.л. (без връх) овесени ядки на 1 яйце в съответната смес и да ги оставиш да починат за няколко минути, след което печенето може да започне. 

Веган заместител на яйца с прекрасен аромат: банани

Зрелите банани са най-известният заместител на яйцата в сладкиши, печива и сладки ястия. Основното правило е да се използва 1/2 банан на 1 яйце. По този начин можеш да използваш до два банана, ако имаш презрели плодове вкъщи. Характерният вкус на банана обаче се усеща дори след печене. Ако той не ти допада, може да използваш пюре от тиква. Този веган заместител на яйца е с относително неутрален вкус и дори имитира жълтия цвят на жълтъка.

Стабилизиращата суперсила на ябълките

Ябълковият мус или ябълковата сърцевина също са много подходящи за всякакъв вид сладко тесто. Особеното на пюрето от този плод е, че съдържа растителния полизахарид пектин, който притежава желиращи свойства. Основното правило е, че могат да се използват до 75 г на 1 яйце и по този начин могат да се заместят не повече от 3 яйца. По принцип плодовите и зеленчуковите пюрета правят ястията по-леки и осигуряват допълнителна доза витамини, което прави тази алтернатива на яйцата много подходяща за родителите. Децата никога няма да откажат шоколадов сладкиш, пък макар и с малко плодове или зеленчуци!

Аквафаба – вегански разбити белтъци от нахут

От нахут се приготвят не само бъркани яйца. Във веган кухнята той се използва и като заместител на разбитите белтъци. От бульона на сварен нахут може да се направи така наречената аквафаба. За тази цел 100 мл от този бульон се смесват с 1 ч.л. брашно от рожков и бакпулвер от калиева сол на винената киселина. По този начин се получава разбит вегански белтък, който е със същата консистенция като на яйчен белтък и е особено подходящ за сладки веган десерти. С този трик могат да се приготвят веган шоколадов мус, топинги за сладкиши или веганска алтернатива на така обичаните бъркани палачинки. Подсладено добре, това ястие е пухкава, вкусна алтернатива на оригинала. 

За екстра пухкавина – оцет и натурална сода

Смес от 1 с.л. ябълков оцет и 1 ч.л. натурална сода може да направи чудеса с всеки сладкиш или сладко печиво. Резултатът е чудесно пухкав – без да е използвано яйце. И не се тревожи – вкусът на оцета не се усеща след изпичането.


Идеи за рецепти

Рецепти без яйца? Вдъхнови се!

Независимо дали става дума за основно ястие, или за десерт, готвенето и печенето се получават отлично и без яйца, тъй като съществуват много различни техни алтернативи. С правилната съставка за кратко време можеш да си приготвиш вкусни „бъркани яйца“, вафли или дори сладкиши! Все още се чудиш какво да си приготвиш? В нашия списък с рецепти със сигурност ще откриеш нещо вкусно.