Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Merguez – пикантният братвурст става все по-популярен

Невероятен наситен вкус! Ако обичаш пикантна храна, определено трябва да опиташ Merguez. Първоначално донесен във Франция от имигранти от региона на Магреб, Африка, пикантният братвурст става все по-популярен в цяла Европа. Какво всъщност прави този колбас толкова специален?

Показани са наденички Merguez, гарнирани с босилек и цветни чушки върху дървена дъска.
© maria_lapina – stock.adobe.com

Съдържание на страницата накратко

  • Колбасът Merguez завладява кухните ни. Той е с произход от северната част на Африка.
  • Ароматът на червен пипер и неговата пикантност придават на колбаса неустоим вкус. Той често съдържа агнешко месо.
  • Тук ще научиш как се приготвя. 
Определение

Merguez: колбас със страхотен вкус и страхотно име

Merguez е френско наименование. Този вид колбас произхожда от региона Магреб, който обхваща Тунис, Алжир и Мароко. Разбира се, специалният братвурст съдържа основно вкусно месо. По традиционната магребска рецепта той се приготвя само от агнешко, но съвременният му вариант често съдържа комбинация от равни части агнешка и говежда кайма. Все по-често се произвеждат и варианти изцяло от говеждо месо.


Вкус

Какъв е вкусът му?

Наденички Merguez на скара върху шистова плоча
© kassiya – stock.adobe.com Специалният вкус на Merguez завладя цяла Европа и вече се предлага в супермаркетите и месарниците.

Неповторимият вкус на колбаса се дължи на подправките, с които е овкусен. Основно се използват кимион, чесън, черен и червен пипер и хариса. Червеният пипер придава на колбаса приятен червеникав цвят. Лютата паста хариса се прави от пресни люти чушки, кимион, семена от кориандър, сол и зехтин. Подобно на колбаса Merguez, пастата хариса също произхожда от Магреб.  


Хранителна стойност

Каква е хранителната му стойност?

Този вид колбас е с приблизителна енергийна стойност 250 ккал на 100 г. Една наденичка обикновено тежи 60 г, а порция от две наденички, т.е. 120 г, се равнява на около 300 ккал. С тази порция си набавяте 24 г мазнини и 19 г протеини. 


Дистрибуция

Merguez навлиза в Европа

Merguez се разпространява в цяла Европа от Франция, където е популяризиран от северноафриканските имигранти след Втората световна война. Той отдавна се използва и в други кухни и може да се купи и в Европа както в пакетиран, така и в пресен вид, на щанда в супермаркетите и от месарските магазини. Дължината на наденичките е от 8 до 10 см, а ширината им е около 1 см.


Приготвяне

Как да приготвим правилно този колбас

Merguez не е варена, а сурова наденица, която трябва да се сготви, преди да се консумира. Продава се не само в суров вид, но и предварително приготвена и вакуумирана. Срокът ѝ на годност също варира, затова обърнете внимание на датата върху опаковката. Този колбас предлага разнообразие за любителите на барбекю. Той е чудесен също за пържене на грил тиган или за задушаване. Ето няколко съвета за приготвянето му.

1. На грил

Както всички останали видове, този братвурст също има нужда да се обърне няколко пъти на скарата, но се пече по-дълго от класическата наденица. Колбасът е готов, когато придобие червен цвят, а обвивката му стане хрупкава. Ако искате да намалите мазнината в него, преди печене го набодете с вилица – така част от нея ще изтече по време на приготвянето. Внимание: Въглищата димят доста силно, когато върху тях капе твърде много мазнина.

2. На тиган

Запържете го в малко олио в тиган, като го обърнете няколко пъти, докато коричката му стане хрупкава или почти загоряла. Освежаващата салата „Дзадзики“ е перфектно допълнение към силно подправената наденица.

3. За хотдог, като плънка или гарнитура

Французите обичат да го похапват и в хлебче. Просто срежете една багета или бриош отстрани и поставете наденичката в тях, за да получите „френски хотдог“. Ако го нарежете на парченца, Merguez може да бъде и пикантен акцент в супи и салати. Искате ли да ви препоръчаме напитка? С пикантния колбас идеално върви пенливо бяло вино, а също така чаша розе или студена бира. 

Искаш да си в крак с тенденциите в храненето?