Merguez – пикантният братвурст става все по-популярен
Съдържание на тази страница накратко
- Колбасът Merguez завладява кухните ни. Той е с произход от северната част на Африка.
- Ароматът на червен пипер и неговата пикантност придават на колбаса специален вкус. Той често съдържа агнешко месо.
- Тук ще научим как се приготвя.
Merguez: колбас със страхотен вкус и страхотно име
Merguez е френски термин. Този вид колбас произхожда от региона Maghreb, който обхваща Тунис, Алжир и Мароко. Разбира се, специалният братвурст основно съдържа вкусно месо. Оригиналът по магребска традиция се приготвя изключително от агнешко месо. Съвременният му вариант обаче често съдържа комбинация от агнешка кайма и говеждо месо, смесени на равни части. Съществуват все повече варианти на пикантния колбас, които се произвеждат от 100% говеждо месо.
Какъв е вкусът му?
Неповторимият вкус на колбаса се дължи на специалните подправки, които се добавят към едросмляното месо. Основните съставки са кимион, чесън, черен пипер, червен пипер и хариса. Червеният пипер придава на колбаса приятен червеникав цвят. Лютата паста хариса включва подправки, за която се използват пресни люти чушки, кимион, семена от кориандър, сол и зехтин. Подобно на колбасите Merguez, пастата хариса също произхожда от Maghreb.
Каква е хранителната му стойност?
Този вид колбас е с приблизителна енергийна стойност 250 калории на 100 грама. Една наденичка обикновено тежи 60 грама, а порция от две наденички, т.е. 120 грама, се равнява на 300 калории. С това количество приемате 24 грама мазнини и 19 грама протеини.
Merguez навлиза в Европа
Merguez се разпространява в цяла Европа от Франция, където е популяризиран от северноафриканските имигранти след Втората световна война. Той отдавна се използва не само в кухнята на страните от региона Maghreb, но може да се купи и в Европа както в пакетиран, така и в пресен вид, на щанда в супермаркетите и от месарите. Дължината на наденичките е от осем до десет сантиметра, а диаметърът им е около един сантиметър.
Как да приготвим правилно този колбас
Това не е варена, а сурова наденица, която трябва да се сготви преди да се консумира. Същевременно се продава не само в суров вид, но и предварително приготвен и вакуумиран. Срокът на годност на колбасите също варира, затова обърнете внимание на описанието върху опаковката. Този колбас предлага разнообразие за любителите на барбекю. Пикантен, той е чудесен за пържене на грил тиган или за задушаване. Ето няколко съвета за приготвянето му.
1. На грил
Как се пече Merguez – съвети за майстори на грила. Както всички останали видове, този братвурст също се обръща няколко пъти на скара, но се пече по-дълго от класическия братвурст. Колбасът е перфектно приготвен когато придобие червен цвят, а обвивката му е хубава и хрупкава. Ако искате да махнете част от мазнината от него, преди печене го набодете с вилица – така част от мазнината ще изтече по време на приготвянето. Внимание! Въглищата димят доста силно, в случай че върху тях е капала твърде много мазнина.
2. На тиган
Запържете го в малко олио в тиган на котлона, обърнете го няколко пъти, докато стане хрупкава или почти загоряла. Освежаваща салата дзадзики перфектно допълва силно подправената наденица.
3. За хотдог, като плънка или гарнитура
Французите го обичат и в хлебче. Трябва да разрежем отстрани багета или бриош и да поставим в тях наденичка, за да получим „френски хотдог“. Наденичката е и пикантен акцент в супи и салати. Изпърженият братвурст може да се добави на парченца към супа или салата. Искате ли да ви препоръчаме напитка? С пикантния колбас идеално върви пенливо бяло вино, а също така чаша розе или студена бира.
Искате да сте в крак с тенденциите в храненето?