Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Размразяване на фризер – добри практики

Вратата на фризера не се затваря добре, а мястото за пица застрашително намалява? Време е за размразяване! Наличието на твърде дебел леден слой означава, че е възможно храната да не се охлажда достатъчно. Размразеният фризер също така води до по-ниска сметка за ток! Тук ще обясним как правилно да размразите фризера си.

Отворено фризерно отделение в хладилник
© Lolostock - shutterstock.com

Съдържанието на страницата накратко

  • Тук ще разбереш защо е добре да размразявате фризера си редовно.
  • Много бързо ще се справиш с тази неприятна задача с помощта на нашите подробни инструкции.
  • Ще откриеш и съвети за временно съхранение на храна, както и за предотвратяване на повторното образуване на лед.
Общо

Защо и колко често трябва да се размразява фризерът?

Размразяването на фризера е досадно задължение, което ни се ще да избегнем. Редовното размразяване обаче е много важно. Изцяло замръзналият фризер сериозно вдига сметката за ток. Освен това е възможно хранителните продукти да се развалят, ако не се достига необходимата минимална температура от -15°C. Съвременните уреди обикновено са снабдени със система, която автоматично размразява леда. Още по-добри са хладилниците с т.нар. No Frost система. Те намаляват влажността във фризера до такава степен, че не може да се образува лед. Въпреки това не е излишно редовно да размразявате и почиствате фризерните камери. Ако забележиш дебел слой лед, значи фризерът има спешна нужда от размразяване. Освен това е препоръчително да се извършва цялостно размразяване поне веднъж годишно!


Подход

Правилно размразяване на фризера – ето как се прави:

Размразяването на фризера не е особено приятна задача, но усилията си заслужават. Трябва да имаш предвид следните неща:

Стъпка 1: Подготовка

Ако искаш да размразиш фризера си, ще имаш нужда от кърпи, съд с гореща вода, инструменти за почистване и малко търпение. С времето във фризера се събират трохи и други остатъци от храна. Макар да не е необходимо той да се почиства толкова често, колкото хладилника, премахването на натрупалия се лед е трудно. Това е още една причина да размразявате фризера редовно. Преди да започнете, трябва да изпразните фризера. За целта е необходимо да го планирате предварително. Най-добре е във фризера да има съвсем малко останала храна. Моля, имай предвид, че размразяването и почистването на фризера отнема време, поради което съхранението на храна се превръща в предизвикателство (повече за това по-късно).

Стъпка 2: Размразяване

  • Изключи захранващия кабел и изпразнете всички отделения. Свалете чекмеджетата и рафтовете. Ако фризерът не може да бъде изключен отделно от хладилника, изключи целия уред.
  • За да размразиш внимателно фризера, постави вътре съд с гореща вода и няколко големи кърпи под него и затвори вратата. Така кондензираната вода ще се абсорбира директно. Кърпите ще попият водата, ако тя все пак изтече.
  • В случай че има дебел леден слой, трябва да проявиш търпение! Размразяването отнема време. Не използвай остри предмети, например нож, за да изстържете леда, защото ще надраскате повърхността. Може дори да повредиш чувствителните охлаждащи елементи. Ако все пак е необходимо, използвай заоблен предмет без ръбове, например дървена лопатка, като отлепяте леда много внимателно.
  • Какво да правиш, ако нямаш търпение? За да ускориш процеса, можеш да използваш сешоар. След като разтопиш леда, можеш да почистиш едновременно фризера и останалата част от хладилника.

Стъпка 3: Почистване

За почистването не се нуждаеш от агресивни почистващи препарати. Има щадящи, екологични и домашни средства, които са също толкова ефективни! Необходими са ти само гъба или кърпа, препарат за миене на съдове или лек универсален почистващ препарат и оцет. Оцетът има дезинфекциращ ефект, премахва бактерии и неприятни миризми. Избърши добре отделенията. Не забравяй да почистиш дренажния отвор за кондензираната вода, ако има такъв. За целта може да използваш памучен тампон. 


Междинно съхранение на храни

Къде да поставим съдържанието на фризера? 

Ако фризерът не е празен, трябва да решиш какво ще правиш с храната, докато го почистваш. През зимата, когато температурите са близки до нулата, можеш просто да оставиш храната в затворена кутия на балкона. При липса на тераса можеш да я съхраняваш и на перваза на прозореца. Най-добре е да размразиш фризера вечерта след залез слънце. През лятото препоръчваме да използваш хладилна чанта или охладителна електрическа кутия. За малки количества храна изолираща чанта също би свършила работа.

Внимание: Препоръчително е да не замразяваш храната повторно, след като се е размразила. Възможно е вкусът и консистенцията да се променят и да се изгуби голяма част от хранителната стойност. Освен това сроковете на годност на опаковките вече също няма да са валидни. Някои храни дори могат да станат опасни за здравето, тъй като, например при месото, е възможно размножаването на вредни микроорганизми. Ако пък в опаковката попадне твърде много въздух или хладилната верига е прекъсната за твърде дълго, това може да причини фризерно изгаряне. То се установява по наличието на бели или сиво-кафяви петна по храната. В тези случаи тя не е напълно развалена, но обикновено няма добър вкус. 


Профилактика

Предотвратяване на образуването на лед – използвайте тези трикове

Хладилната камера продължава да замръзва? Това е неприятно, а и води до повече разходи. Ето няколко малки трика, с които можеш да предотвратиш досадното образуване на лед:

  • Не отваряй вратата му твърде често и по възможност не я оставяй отворена задълго.
  • Провери уплътненията на вратата за луфтове, скъсвания или пукнатини и ги подмени, ако е необходимо.
  • Провери настройката на температурата. Образуването на лед във фризера може да се увеличи, ако тя е настроена неправилно. 
  • Препоръчителната температура е -18°C.
  • Никога не поставяй гореща храна във фризера, тъй като отделената влага ще доведе до образуване на лед.
  • След размразяване и почистване намажи стените на фризера с тънък слой зехтин, слънчогледово олио или глицерин. Така ледените пластове ще се образуват много по-бавно.

Указание

Премахване на леда без размразяване

Много хора се чудят дали е възможно ледът да се премахне, без фризерът да се размразява. За целта те прибягват до използването на инструменти. Моля, не се опитвай да изстържеш леда насила. Това може да доведе до повреда на фризера и да наруши неговата функция.