Торта червено кадифе – как да приготвим тази модерна торта?
Кратко съдържание на тази страница
- Тортата червено кадифе е бисквитена торта с произход от САЩ.
- Името си дължи на червения си цвят и кадифената си текстура.
- Тук ще открием популярна рецепта за торта червено кадифе и ще разберем откъде идва червеният ѝ цвят!
- За този вид торта има много и разнообразни рецепти. Предлагат се различни варианти – от мъфини червено кадифе до кексчета червено кадифе.
Откъде идва името на тортата?
Терминът „кадифе“ за тестото за торти произхожда още от Викторианската епоха. Преди изобретяването на содата за хляб и бакпулвера в средата на XIX век консистенцията на сладкишите често напомня по-скоро на хляб. Маята се използва, за да втаса тестото. Разбира се е било доста трудно да се приготви мая. Яйчните белтъци вече са били познати, но за да се отпусне използваното за печене брашно и да се придаде на готовия сладкиш по-фина, кадифена текстура, се е използвало какаово или бадемово брашно. Шоколадът е бил скъп, но в края на XIX век в САЩ стават популярни декадентски торти като „дяволската торта“, приготвена с ганаш от мляко и шоколад. Кадифените шоколадови торти предшестват тортата червено кадифе.
Тортата червено кадифе също като тях съдържа шоколад, но в малки количества и под формата на какао на прах. Какаото на прах е малко по-евтино и има червеникаво-кафяв цвят. Натуралният какаов прах от неизпечени какаови зърна съдържа антоцианин. Той реагира с течните, кисели съставки, напр. мътеница и оцет и оцветява тестото. Тортата съдържа и сода за хляб, за повече пухкавост. Впрочем содата за хляб придава по-тъмен цвят от бакпулвера. Натуралното какао на прах също допринася за яркия червен цвят на тортата. Кадифената торта е покрита по класически начин с глазура „Ermine Frosting“ – специална разновидност на маслен крем. През 40-те години на ХХ век като съставки се добавят цвекло и изкуствени оцветители.
Рецепта и съвети: Как се прави торта червено кадифе?
Обичаме да печем сладки, но никога досега не сме опитвали торта червено кадифе? Крайно време е да опитаме. Тук стъпка по стъпка можем да научим как да приготвим тази торта. За да сме сигурни, че тортата ще се получи добре – три съвета, които трябва да имаме предвид при печенето.
- Основата на тортата червено кадифе е бисквитена, затова се състои от брашно и разбити белтъци. За да се получи бисквитената торта добре, важно е предварително да пресеем брашното, след това да го прибавим внимателно към разбития белтък. Така тестото става въздушно и еднородно.
- За да разрежем слоевете на тортата, тя трябва да е изстинала. След това с помощта на шприц за сладки нанасяме обилно глазурата върху долния слой, така че да не се налага да я разнасяме толкова много. По този начин се избягва попадането на червени трохи в белия крем за торта червено кадифе. Това е особено важно ако приготвяме торта червено кадифе като торта без глазура.
- Трябва да се уверим, че съставките са с подходящ размер. Особено при оригиналната рецепта за торта червено кадифе е важно да се спазват указанията за количеството, за да се постигне желания цветен ефект.
Ето кое прави тортата червено кадифе толкова уникална
В съвременната кухня шареното тесто се приготвя по различни начини. Съдържа мътеница, често и бял винен оцет, какао на прах и сода за хляб, но интензивното му оцветяване сега обикновено се поддържа от допълнителни оцветители. Сладкият ванилов вкус и леката какаова нотка на тортата са в хармония с леко тръпчивия крем за торта червено кадифе, който често представлява глазура от бита сметана, т.е. кремообразна маса от заквасена сметана. Като цяло тортата червено кадифе се заиграва със сладки и свежи компоненти, например като мътеница с маслен крем или вече споменатата глазура „Ермин“. Тази глазура на основата на брашно е по-малко захарна от масления крем и е подходяща за украсяване. Тортата червено кадифе във формата на сърце е особено подходяща за поводи като рождени дни, ден на майката или деня на влюбените. През лятото можем да добавим слой ягоди или да заменим пълнежа на тортата или топинга от заквасена сметана с крем от боровинки.
Специалното червено кадифе – кексчета и бисквитки
Вместо класическата торта, можем лесно да поднесем тестото под формата на кексчета червено кадифе или сладки червено кадифе. Необходимо е само да изпечем тестото във формички за мъфини в продължение на около 20 минути. След това глазурата се поставя само отгоре като малка украса, подобна на кекс. Впрочем една вкусна промяна е да обогатим топинга от заквасена сметана с разтопен бял шоколад. Предлагат се дори макарони с вкус на червено кадифе и с пълнеж от бита сметана. При макароните се използват също какао и хранителен оцветител, за да се получи ярък червен оттенък, докато само червеният хранителен оцветител обикновено изглежда розов. Ако предпочитаме да е хрупкава, можем да използваме любимата рецепта за бисквити и да добавим червен хранителен оцветител. По този начин те за кратко се превръщат в бисквити червено кадифе. Съвет – вместо типичната глазура можем да използваме стърготини от бял шоколад за бисквитите.