Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Активиране на дрожди – готови за тесто с мая по всяко време

Може ли да се замрази мая? Да, възможно е. Магическите свойства на маята не се губят от студа. За да си сигурен обаче че тестото ще втаса, трябва да имаш предвид някои неща. Тук ще научиш как да правиш вкусни печива със замразена прясна мая.

Виждате частично натрошено кубче лед върху тъмна работна повърхност, а отзад – цяло кубче мая.
© Kaufland

Съдържанието на страницата накратко

  • Чрез химическа реакция с помощта на дрождите в тестото се образуват малки газови балончета.
  • Чрез замразяване животът на прясната мая се удължава.
  • Споделяме най-добрите съвети за лесно размразяване на маята.
Определение

Прясна мая – как действа? 

Маята е причината хлябът да втасва и да става пухкав. Сместа само от течност, брашно и сол няма как да се надигне нито преди, нито след печене. Маята е решаващата съставка, с която тестото увеличава обема си. Активиращата ѝ сила се обяснява много лесно. От реакцията между дрождите и захарта се образува въглероден диоксид. Протеинът глутен в тестото не позволява на газа да избяга. Така се събират много малки мехурчета и то се надига. При печене те се запазват и така се образуват трохите. Тъй като микроорганизмите в прясната мая умират доста бързо, тя издържа в хладилник не повече от 14 дни.


Указание

Замразете кубчета мая и ги поставете на студено

Със замразена мая можем да приготвим вкусно печиво по всяко време. Можем спокойно да добавим пресни кубчета мая към списъка за пазаруване – в замразено състояние тя издържа няколко месеца. Най-добре да нарежеш кубчетата на малки парченца от по 5 г преди замразяване. Така ще имаш точното количество мая за всяка рецепта. При замразяване трябва да внимаваш парченцата да не са прекалено близко едно до друго, защото ще се слепят и след това няма да можем да ги разделиш. Торбички за замразяване, консервна кутия, стъклен буркан с винт – без проблем да използвай всяко от тях за замразяване.


Приготвяне

Печете със замразена мая 

Виждате фокача, поставена в кръгла, плитка форма върху кръгла скара, отдолу - бяло-сива кърпа за съдове, вляво над формата за печене има две чашки с розмарин и едра сол.
От фокача до печиво – с помощта на мая можем да приготвим пухкави и леки вкусотии.

Как да поставиш замразената мая в тестото? С този лесен трик не е нужно да я размразяваш предварително – трябва само да смесиш малко брашно, захар и вода от рецептата в дълбока чиния и да поставим маята вътре. Температурата трябва да бъде около 32°C – топлата течност осигурява идеални условия за размразяване и скоро маята започва да действа. Когато е напълно разтворена, можеш да добавиш сместа към останалите съставки. Директният контакт със сол и мазнина може да намали активиращата сила на размразената мая, затова трябва да добавиш тези съставки в тестото едва след като са се разтворили.


Съвети

Нашите съвети: Ето как тестото с мая със сигурност ще втаса

  • Известен е принципът за използване на топлина, но без горещина. Маята никога не трябва да влиза в контакт с гореща вода, защото тогава организмите умират веднага. Тестото с мая обаче обича да е на топло, за да може да се надигне. При температура до 40°C клетките на маята работят на пълни обороти, например в предварително затоплена фурна. За да не изсъхне тестото, можеш да го покриеш с влажна кухненска кърпа.
  • Силата е в спокойствието – тестото с мая се счита за оптимално надигнато, когато удвои обема си. Не може да се каже колко време ще отнеме това. Препоръчително е да се ориентираш по рецептата и да пресмяташ времето за всеки отделен случай. 
  • Предварително приготвяне на тесто с мая – в хладилника процесът на втасване спира. Това означава, че можеш да приготвиш тестото от предната вечер, за да направиш домашен хляб с мая на сутринта. Ако искаш винаги да имаш тесто подръка, можеш дори да го замразиш. В деня на печене обаче трябва да му дадеш достатъчно време, за да се размрази.
  • Алтернативни сухи дрожди – пресните дрожди се състоят от около 70% вода. Ако изсушиш и редуцираш остатъчната влага до около 5%,, получаваш сухи дрожди. Те се смесват с консервант и се продават в херметична опаковка, поради което издържат по-дълго от прясната мая. Впрочем сухите дрожди също могат да се замразят – за тази цел трябва само да поставиш пакетчетата в камерата и да ги размразиш при нужда.