Активиране на дрожди – готови за тесто с мая по всяко време
Съдържанието на страницата накратко
- Чрез химическа реакция с помощта на дрождите в тестото се образуват малки газови балончета.
- Чрез замразяване животът на прясната мая се удължава.
- Споделяме най-добрите съвети за лесно размразяване на маята.
Прясна мая – как действа?
Маята е причината хлябът да втасва и да става пухкав. Сместа само от течност, брашно и сол няма как да се надигне нито преди, нито след печене. Маята е решаващата съставка, с която тестото увеличава обема си. Активиращата ѝ сила се обяснява много лесно. От реакцията между дрождите и захарта се образува въглероден диоксид. Протеинът глутен в тестото не позволява на газа да избяга. Така се събират много малки мехурчета и то се надига. При печене те се запазват и така се образуват трохите. Тъй като микроорганизмите в прясната мая умират доста бързо, тя издържа в хладилник не повече от 14 дни.
Замразете кубчета мая и ги поставете на студено
Със замразена мая можем да приготвим вкусно печиво по всяко време. Можем спокойно да добавим пресни кубчета мая към списъка за пазаруване – в замразено състояние тя издържа няколко месеца. Най-добре да нарежеш кубчетата на малки парченца от по 5 г преди замразяване. Така ще имаш точното количество мая за всяка рецепта. При замразяване трябва да внимаваш парченцата да не са прекалено близко едно до друго, защото ще се слепят и след това няма да можем да ги разделиш. Торбички за замразяване, консервна кутия, стъклен буркан с винт – без проблем да използвай всяко от тях за замразяване.
Печете със замразена мая
Как да поставиш замразената мая в тестото? С този лесен трик не е нужно да я размразяваш предварително – трябва само да смесиш малко брашно, захар и вода от рецептата в дълбока чиния и да поставим маята вътре. Температурата трябва да бъде около 32°C – топлата течност осигурява идеални условия за размразяване и скоро маята започва да действа. Когато е напълно разтворена, можеш да добавиш сместа към останалите съставки. Директният контакт със сол и мазнина може да намали активиращата сила на размразената мая, затова трябва да добавиш тези съставки в тестото едва след като са се разтворили.
Нашите съвети: Ето как тестото с мая със сигурност ще втаса
- Известен е принципът за използване на топлина, но без горещина. Маята никога не трябва да влиза в контакт с гореща вода, защото тогава организмите умират веднага. Тестото с мая обаче обича да е на топло, за да може да се надигне. При температура до 40°C клетките на маята работят на пълни обороти, например в предварително затоплена фурна. За да не изсъхне тестото, можеш да го покриеш с влажна кухненска кърпа.
- Силата е в спокойствието – тестото с мая се счита за оптимално надигнато, когато удвои обема си. Не може да се каже колко време ще отнеме това. Препоръчително е да се ориентираш по рецептата и да пресмяташ времето за всеки отделен случай.
- Предварително приготвяне на тесто с мая – в хладилника процесът на втасване спира. Това означава, че можеш да приготвиш тестото от предната вечер, за да направиш домашен хляб с мая на сутринта. Ако искаш винаги да имаш тесто подръка, можеш дори да го замразиш. В деня на печене обаче трябва да му дадеш достатъчно време, за да се размрази.
- Алтернативни сухи дрожди – пресните дрожди се състоят от около 70% вода. Ако изсушиш и редуцираш остатъчната влага до около 5%,, получаваш сухи дрожди. Те се смесват с консервант и се продават в херметична опаковка, поради което издържат по-дълго от прясната мая. Впрочем сухите дрожди също могат да се замразят – за тази цел трябва само да поставиш пакетчетата в камерата и да ги размразиш при нужда.