Активиране на дрожди – готови за тесто с мая по всяко време
Бърз преглед на съдържанието на тази страница
- Чрез химическа реакция с помощта на дрождите в тестото се образуват малки газови балончета.
- Чрез замразяване животът на прясната мая се удължава.
- Споделяме най-добрите съвети относно това, което трябва да правим, за да размразим по-лесно маята.
Прясна мая – как действа?
Маята е причината хлябът да втасва, а сладките частици да стават пухкави. Сместа за тесто от течност, брашно и сол няма да се надигне нито преди, нито след печене. Маята е решаващата съставка, с която тестото увеличава обема си за минути. Активиращата сила на маята се обяснява много лесно. При реакцията на дрождите и захарта се образува въглероден диоксид. Протеинът глутен в тестото не позволява на газа да избяга. Така в тестото се събират много малки мехурчета и то се надига. При печене тези малки мехурчета се запазват и те са причината за трохите. Тъй като микророганизмите в прясната мая умират доста бързо, тя издържа в хладилник не повече от 14 дни.
Замразете кубчета мая и ги поставете на студено
Със замразена мая, можем да приготвим вкусно печиво с мая на фурна по всяко време. Можем спокойно да добавим запас от пресни кубчета мая към списъка за пазаруване – в замразено състояние тя издържа няколко месеца. Най-добре да разделим кубчетата на малки парченца от по пет грама преди замразяване. Така можем да получим точното количество мая за всяка рецепта. Трябва да внимавате парченцата да не са прекалено близко едно до друго при замразяване, иначе ще се слепят и няма да можем да ги разделим. Торбички за замразяване, консервна кутия, стъклен винтов буркан – можем без проблем да използваме всички тези контейнери като съд за замразяване.
Печете със замразена мая
Как да поставите замразената мая в тестото? С този лесен трик не е нужно задължително да се размразяват предварително – трябва само да смесим малко брашно, захар и вода от рецептата в дълбока чиния и да поставим маята вътре. Температурата трябва да бъде около 32 градуса Целзий: Топлата течност осигурява идеални условия. Така маята се размразява добре и започва да действа. Когато е напълно разтворена, можем да добавим сместа към останалите съставки. Директният контакт със сол и мазнина може да намали активиращата сила на размразената мая. Затова трябва да добавим тези съставки в тестото едва след като са се разтворили.
Нашите съвети: Ето как тестото с мая втасва със сигурност
- Известен ни е принципа за топлина, но без горещина. Маята никога не трябва да влиза в контакт с гореща вода, защото тогава организмите умират веднага. Тестото с мая, обаче, обича да е на топло, за да може да се надигне. При температура до 40 градуса Целзий, клетките на маята работят на пълни обороти, например в предварително подгрята фурна. За да не изсъхне тестото можем да го покрием с влажна кухненска кърпа.
- Силата е в спокойствието – тестото с мая се счита за оптимално надигнато, когато удвои обема си. Не може да се каже колко време изисква това. Препоръчително е да се ориентираме по рецептата и да пресмятаме времето за всеки отделен случай.
- Предварително приготвяне на тесто с мая – в хладилника процесът на втасване спира. Това означава, че можем да приготвим тестото от предната вечер, за да приготвим рецепта за домашен хляб с мая на сутринта. Ако искаме винаги да имаме запас от тесто, можем дори да го замразим. В деня на печене, обаче, трябва да му дадем достатъчно време, за да се размрази отново.
- Алтернативни сухи дрожди – пресните дрожди се състоят от около 70 процента вода. Ако изсушим и редуцираме остатъчната влага до около пет процента, получаваме сухи дрожди. Те се смесват с консервант и се продават в херметична опаковка. Затова издържат по-дълго от прясната мая. Впрочем сухите дрожди също могат да се замразят – за тази цел трябва само да поставите пакетчетата в камерата и да ги размразите при нужда.