Рецепти за тарт фламбе – оригиналната петорка
Кратко съдържание на страницата
- Не е задължително винаги да слагаме бекон и лук – ето пет необичайни рецепти за тарт фламбе.
- Споделяме също основна рецепта за тестото.
- От ягоди до чипс с оцет – разнообразяваме готвенето с тези пет интересни рецепти за тарт фламбе.
Откъде идва името тарт фламбе?
Елзаският тарт фламбе произхожда от френския регион Елзас и германските винарски региони, граничещи с Франция, например Пфалц и Баден. Името му произхожда от пламъците, които не са изгаснали по време на печенето. Първоначално това е просто удобен страничен продукт при печенето на хляб – с пъхването на плоската питка от тесто е било лесно да се определи температурата на горещата пещ на дърва. От обикновена питка тарт фламбе се превръща в популярна класика. Традиционно елзаският тарт фламбе се сервира с младо вино или със слабоалкохолната напитка Федервайсер, с крем фреш, бекон и фини лучени кръгчета, които му придават леко сладък вкус. Не бива да се бърка с лучения тарт, който произхожда от същия регион. Въпреки че съдържа сходни съставки, елзаският лучен тарт има ръб и се пълни със смес от лук и яйца.
Тарт фламбе – ето как се приготвя основното тесто
Ако бързаме, можем да купим готово тесто за тарт или да използваме готово тесто за пица. Въпреки това основната рецепта за тестото също е много бърза и лесна. Това е просто тесто с мая.
Нуждаем се от:
- 300 грама леща брашно
- четвърт кубче мая
- две щипки захар
- около 170 милилитра хладко прясно мляко (ако вкъщи няма мляко или сме вегани, използваме хладка вода)
- малко сол
- четири супени лъжици зехтин
Ето как се приготвя:
- Пресяваме брашното в купа и правим кладенче с пръсти в средата.
- Добавяме натрошената мая, захарта и 50 мл хладко мляко.
- Разбъркваме тестото за тарт и го оставяме покрито на топло място 30 минути.
- Добавяме 1/2 чаена лъжичка сол, 4 супени лъжици олио и останалото мляко
- Смесваме всичко в гладко тесто и го оставяме да втаса още 30 минути.
- След това разделяме тестото и го разточваме на два кръга върху леко набрашнена работна повърхност.
- Сега тестото може да се покрие и да се постави в предварително загрята фурна.
- Печем тарта фламбе при температура 200 градуса в продължение на 10-15 минути.
Съвет – ако имаме камък за пица, можем да го сложим във фурната докато се пече тарта фламбе – така тестото ще стане още по-хрупкаво.
Специални рецепти – да преоткрием класиката
Оригиналният тарт с крем фреш, бекон и лук остава неповторимо вкусен, но има и много други начини за приготвяне на хрупкав тарт фламбе. Има и много варианти на рецепти със сезонни съставки, например фламбе с тиква или аспержи, ябълков тарт, плодов тарт и тарт с тиква. Има и още по-необичайни идеи – солен тарт, вегански тарт, сладък тарт – ето пет рецепти, които са не само екстравагантни, но и наистина вкусни.
Приготвен с риба – тарт фламбе с пушена пъстърва
Пушената сьомга като пикантна гарнитура вероятно вече е позната на не един или двама почитатели на тарт фламбе, но пъстървата също е отлична съставка. Заради солеността си, морските дарове са подходяща алтернатива на пушената шунка. Можем да опитаме вкусна комбинация от скариди и раци с чесън.
Сладко и солено – тарт фламбе с къпини
Ако не можем да изберем между всички солени и сладки варианти, можем да опитаме тази вегетарианска рецепта за тарт фламбе, която съчетава соленото със сладкото. Нейната особеност е не само тестото, приготвено с мътеница, но и комбинацията от къпини в съчетание с много класически съставки като крем фриш и лук шалот.
Британска рецепта – фламбиране на аспержи с чипс с оцет
Тъй като е изключително универсален, тарт фламбе се предлага през цялата година. Тази рецепта за тарт показва колко добре се съчетава със сезонни зеленчуци и създава друга необичайна комбинация – с аспержи. Кашкавалът от твърда пшеница в тестото, артишокъти моцарелата добавят лек средиземноморски привкус, а чипсът с оцет гарантира специална хрупкавост. Интензивният вкус на сос Горгонзола може лесно да се справи с киселинността на чипса.
Още по-цветно –тарт фламбе с цвекло
Истински празник за очите е този розов вегетариански тарт фламбе, чийто връх свети в различни нюанси на червеното и ни изкушава да хапнем. Вареното червено цвекло се добавя тук в комбинация, която винаги е успешна – козе сирене с мед и мащерка.
Артистичен летен десерт – ягодов тарт фламбе
Тази плодова версия „загърбва“ всичко солено, защото тестото ѝ се приготвя със захар и изцяло без мая. Вместо с крем фреш, тартът фламбе в тази рецепта за тарт се намазва с извара. Друга особеност на тази рецепта за тарт е, че тестото се пече без останалите съставки – пресните ягоди попадат в хрупкавата обвивка едва след това. Съвет – ако не е сезонът на ягодите, можем да използваме и други плодове и да направим френски ябълков тарт или друг плодов тарт.