Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Чай от коприва: действие, съставки и т.н.

Копривата – не само досаден плевел! Копривата може да послужи за нещо, а не само неконтролирано да избуява в градината. От нея може да се приготви чай с приятен вкус и здравословно действие, който помага при определени заболявания. Тук можете да намерите всичко, което трябва да знаете за тази билка!

На масата са поставени няколко чаши чай от коприва, а до тях са разположени няколко заснети отгоре листа от коприва.
© IRINA - stock.adobe.com

Съдържание на тази страница накратко

  • В тази статия се описват произхода и ботаническата класификация на копривата.
  • Ще узнаете повече за съдържанието на полезната билка и за благотворното действие на чая от коприва.
  • С наша помощ лесно и бързо можете да си направите чай от коприва. Даваме също съвети за правилно съхранение.
Определение

Какво представлява чаят от коприва?

Копривата (с ботаническото наименование: Urtica) е позната на много хора най-вече като плевел и предизвиква неприятно усещане за парене по кожата при допир. Това е причината тя да не бъде предпочитано растение в градината. За много последователи на натуропатията, копривата е важно растение с лечебно действие, известно още от древността.

Чаят от коприва е полезен при цистит, тъй като в растението се съдържат малки количества активни вещества, които помагат за детоксикация и имат противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Няма от какво да се притеснявате: За да предотвратите паренето, нужно е единствено да изсушите, сготвите или запарите листата в гореща вода. Така те могат спокойно да се използват в готвене или за направата на чай, Чаят от коприва може да се купи като изсушена коприва или пакетчета чай. Лесно можете да си приготвите чая сами. 


Произход

Ботаническа класификация и произход на копривата

Копривата е издръжливо растение; от векове тя се цени заради лечебните си свойства и е широко разпространена по цял свят. Копривата произхожда от централната част на Европа. Предполагаемите ѝ лечебни свойства я правят ценена още от древността. В трудовете на лекари и билкари от Гърция и Рим е описано благотворното действие върху човешкото здраве. Средновековната медицина също популяризира копривата като лечебно средство поради нейното широко разпространение. Копривата не е особено взискателно растение. В наши дни тя е широко разпространена в Азия, Северна Америка и Северна Европа. Копривата предпочита почви богати на хранителни вещества, азот и влага. Най-често тя расте в близост до гори, необработваеми земи, както и езера, реки и други водоеми. 

Ботаническа класификация на копривата

Копривата е многогодишно тревисто растение от семейство Копривови. Тя достига височина между 10 и 300 сантиметра. В нашите географски ширини растат основно два вида: едрата коприва (Urtica dioica) и дребната коприва (Urtica urens). Стъблата на растението са правоъгълни и често са разклонени. Листата на копривата са особено характерни: Те са с леко сърцевидна форма, заострени и назъбени, а повърхността им е силно структурирана. Стъблата и листата са покрити с парещи власинки. Те са защитен механизъм срещу хищници, а при допир оставят болезнени, сърбящи ранички по кожата. Копривата обикновено започва да цъфти в периода между края на юни и октомври. През този период се появяват белите и зелени ресовидни съцветия. Растението се опрашва от вятъра: Когато прицветниците на мъжките цветове се отворят, те изхвърлят прашеца във въздуха и вятърът опрашва женските цветове.  


Хранителни вещества

Съставките на копривата 

Копривата съдържа много витамини и минерали. Съдържанието на белтъчини също е много високо – между 7 и 9 гр на 100 гр. В копривата се съдържа много витамин С, тя е богата на витамини А, Е и К и на важните минерали калций, магнезий, желязо, силициева киселина, силиций и фосфор. Освен това тя съдържа и биоактивни вещества, като напр. флавоноиди, галиева, танинова и мравчена киселина, както и каротеноиди. Уникална комбинация от хранителни вещества!  

Хранителна стойност на 100 грама коприва:

  • Енергия: 42 ккал
  • Мазнини: 610 мг
  • Въглехидрати: 1309 мг
  • Белтъчини: 7370 мг
  • Сол: 203 мг
  • Диетични фибри: 3110 мг
  • Минерали: 2260 мг

Въздействие върху здравето

Колко полезен е чаят от коприва?

Чаят от коприва съдържа много важни минерали, като напр. желязо и калций, голяма доза витамин С, както и танини, протеини и ненаситени мастни киселини. Взаимодействието на тези вещества може да окаже благоприятно въздействие върху здравето. Може би най-популярното действие на чая от коприва обаче е следното: той действа като диуретик. Настойката от коприва е отлично средство за промиване на пикочния мехур и пикочните пътища. Тя помага за предотвратяване на нежеланите възпаления на пикочните пътища. Благодарение на високото съдържание на желязо, копривата подпомага също образуването на червени кръвни телца. На чая от коприва се приписват и много други положителни въздействия, въпреки че за тях все още липсват научни доказателства. 

Потенциални въздействия на чая от коприва върху организма:

  • стимулиране на обмяната на веществата и пречистване на организма
  • потискане на възпалителните процеси, например при ревматизъм, благодарение на съдържащите се в чая флавоноиди.
  • диуретично действие, с което помага при цистит
  • укрепване на имунната система
  • Понижаване на кръвното налягане и кръвната захар
  • Облекчаване на стомашни проблеми
  • редуциране на менструалните спазми
  • дехидратиращо действие, с което може да е полезно при спазване на режим на хранене.
  • подобряване на външния вид на кожата, стимулиране на растежа на косата

Засаждане и събиране

Ето как се прави чай от коприва

Отглеждане и събиране на коприва

Положителните страни: Копривата расте почти навсякъде, дори в парковете или зелените площи в големите градове. Tя се отглежда и на земеделски площи за медицински цели. Реколтата от култивирана коприва се събира с помощта на сърпове, а за индивидуална употреба най-често се бере на ръка. Най-доброто време за събиране на реколтата е през пролетта. В този момент стръковете на коприва са все още нежни, млади и най-богати на хранителни вещества. Реколта от коприва може да се събира от м. май до м. септември. 

Промишлено производство на чай от коприва

След събирането на реколтата, копривата се нарязва, за да се отделят стъблата и листата. След това листата се изсушават. Температурата на сушене не трябва да надхвърля 40°C, тъй като в противен случай се губят ценни съставки. След като бъде напълно изсушена, копривата се опакова херметически и се пуска на пазара.

Как да си направим чай от коприва

Можете да си купите чай от коприва в супермаркетите, био-магазините или онлайн, но домашно приготвената топла напитка обикновено е много по-вкусна, а и спестявате пари! Можете сами да наберете диворастяща коприва. Съобразете се обаче със следното: Не берете коприва непосредствено до оживени пътища, в близост до заводи или на често посещавани от кучета места, тъй като в растението може да има натрупани вредни вещества.

Лесно можете да отгледате сами растения от коприва в градината си. Най-доброто място за отглеждане е на места, които не са прекалено слънчеви, в богата на хранителни вещества и влажна почва. Можете да засадите семената директно в леха или в саксии, стига да има достатъчно широчина и височина. Копривата има нужда от пространство! Оптималното време за сеитба е от края на март до средата на май. Уверете се, че поливате растенията достатъчно. 

Наберете коприва и направете от нея чай – ето как да го става това:

  • Необходими са ви ръкавици и ножица.
  • Отрежете младите стръковете в основата.
  • Отстранете малките власинки, като почистите растението от основата до върха.
  • Измийте добре стръковете.
  • Лечебното действие е най-силно когато пресните листа се приготвят непосредствено след откъсване.
  • Можете също така да изсушите стръковете в продължение на около две седмици, така че да ги съхраните за по-дълго време.
  • За целта окачете стръковете на връзка и ги поставете на сенчесто и проветриво място.
  • Не сушете копривата на слънце, тъй като избелеява и губи активните си съставки!
  • Ето как можете да разберете дали стръковете са изсъхнали: разтъркайте листата и те ще се натрошат.
  • Откъснете изсъхналите листата от стъблата и ги съхранявайте в кутия за чай или буркан с винтова капачка.

Приготвяне

Най-добрият начин сами да си направим чай от коприва  

Малко усилия за страхотно действие. Чаят от коприва се прави бързо и лесно. Ето как става това:

  1. Сложете три-четири чаени лъжички пресни листа или една чаена лъжичка изсушени листа в чаша.
  2. Запарете листата в 200 мл вряла вода,
  3. в продължение на 10 до 15 минути.
  4. Прецедете чая, за да отделите твърдите частици от течността.
  5. Подправете чая с мед или друг подсладител на вкус.

Съхранение

Какъв е най-добрият начин да съхраняваме чая от коприва?

Ако искате дълго време да съхранявате чая от коприва, трябва да обърнете внимание на няколко неща. Изсушеният в домашни условия чай може да се съхранява в продължение на няколко години. За закупените от търговската мрежа лечебни чайове обаче, срокът на годност обикновено е 18 месеца, като за това има основателна причина: Този чай е годен за пиене и след изтичането на този срок на годност, но лечебният му ефект се загубва.

Препоръки за съхранение на чая от коприва

  • Съхранявайте чая от коприва в херметически затворена опаковка. Подходящи за целта са кутия за чай или буркан с винтова капачка.
  • По този начин чаят от коприва не поема други миризми и запазва своя характерен аромат.
  • За съхранението се препоръчва сухо, хладно и тъмно място.