Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Слънчогледови семки – хрупкави и ароматни

Те са наистина универсално средство в съвременната кухня и са незаменими като лека закуска между храненията. Добавка към салати или супи, както и към хляб, те са достойния завършек на вкусното ястие. 

Полезна информация

Слънчогледовите семки притежават следните специални характеристики

Детайлно изображение на слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са „шушулките“ на слънчогледа. Зърната имат обвивка, която, в зависимост от степента на зрялост, може да бъде светла, кафява или черна. Слънчогледовите семки са много разнообразни. Използват се за готвене и печене, но също и за производство на качествено олио.

Ето какво съдържат слънчогледовите семки

 

Слънчогледовите семки съдържат ненаситени мастни киселини, витамини и минерали, например витамин Е, витамин D, витамин К, витамин В, витамин А, витамин Е, каротин, калций, йод и магнезий.  


Произход

Откъде произхождат слънчогледовите семки?

Слънчогледите са с произход от Северна и Средна Америка. Находките показват, че са били отглеждани в районите край река Мисисипи и в Мексико. По-късно са пренесени в Европа от испанските мореплаватели. В наши дни най-големият производител на слънчогледово семе е Украйна. На второ място е Италия, следвана от Гърция и Испания. 


Сезон

Каква е сезонността на слънчогледовите семки?

Слънчогледовите семки се предлагат през цялата година. Обикновено те се събират между септември и октомври.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват слънчогледовите семки и как се съхраняват?

Детайлно изображение на слънчогледови семки

Ако слънчогледовите семки вече са обелени, те могат да се използват веднага. Подходящи са и за хапване. Възможно е също така леко да бъдат запечени семките. Слънчогледовите семки са подходящи както за сладки, така и за солени ястия – в мюсли, салати или като съставка за печене на хляб или рула. Слънчогледовото масло също е много популярно. Слънчогледовите семки трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, далеч от светлина, тъй като могат бързо да гранясат поради съдържащите се в тях мазнини. След отваряне, опаковката трябва да се запечата добре и ядките да се консумират в сравнително кратък срок.



Съставки

Ето какво съдържат слънчогледовите семки

Слънчогледовите семки съдържат растителни протеини, витамини, калций, ненаситени мастни киселини. 

Хранителна стойност
 

ккал: 580 ккал

Въглехидрати: 12,3 гр

Протеини: 22,5 гр

Мазнини: 49 гр

Витамини

 

Витамин А: 3 µg

Витамин B1: 1,9 мг

Витамин В2: 0,14 мг

Витамин В6: 0,6 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 21,8 мг

 

Минерали

 

Калций: 98 мг

Желязо: 6,3 мг

Калий: 725 мг

Магнезий: 420 мг

Натрий: 2 мг