Слънчогледови семки – хрупкави и ароматни
Те са наистина универсално средство в съвременната кухня и са незаменими като лека закуска между храненията. Добавка към салати или супи, както и към хляб, те са достойния завършек на вкусното ястие.
Слънчогледовите семки притежават следните специални характеристики
Слънчогледовите семки са „шушулките“ на слънчогледа. Зърната имат обвивка, която, в зависимост от степента на зрялост, може да бъде светла, кафява или черна. Слънчогледовите семки са много разнообразни. Използват се за готвене и печене, но също и за производство на качествено олио.
Ето какво съдържат слънчогледовите семки
Слънчогледовите семки съдържат ненаситени мастни киселини, витамини и минерали, например витамин Е, витамин D, витамин К, витамин В, витамин А, витамин Е, каротин, калций, йод и магнезий.
Откъде произхождат слънчогледовите семки?
Слънчогледите са с произход от Северна и Средна Америка. Находките показват, че са били отглеждани в районите край река Мисисипи и в Мексико. По-късно са пренесени в Европа от испанските мореплаватели. В наши дни най-големият производител на слънчогледово семе е Украйна. На второ място е Италия, следвана от Гърция и Испания.
Каква е сезонността на слънчогледовите семки?
Слънчогледовите семки се предлагат през цялата година. Обикновено те се събират между септември и октомври.
За какво може да се използват слънчогледовите семки и как се съхраняват?
Ако слънчогледовите семки вече са обелени, те могат да се използват веднага. Подходящи са и за хапване. Възможно е също така леко да бъдат запечени семките. Слънчогледовите семки са подходящи както за сладки, така и за солени ястия – в мюсли, салати или като съставка за печене на хляб или рула. Слънчогледовото масло също е много популярно. Слънчогледовите семки трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, далеч от светлина, тъй като могат бързо да гранясат поради съдържащите се в тях мазнини. След отваряне, опаковката трябва да се запечата добре и ядките да се консумират в сравнително кратък срок.
Ето какво съдържат слънчогледовите семки
Слънчогледовите семки съдържат растителни протеини, витамини, калций, ненаситени мастни киселини.
ккал: 580 ккал
Въглехидрати: 12,3 гр
Протеини: 22,5 гр
Мазнини: 49 гр
Витамин А: 3 µg
Витамин B1: 1,9 мг
Витамин В2: 0,14 мг
Витамин В6: 0,6 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 21,8 мг
Калций: 98 мг
Желязо: 6,3 мг
Калий: 725 мг
Магнезий: 420 мг
Натрий: 2 мг