Американска червена боровинка: издържливият роднина
Американската червена боровинка е от семейство пиренови и се числи към рода на боровинките. Американската червена боровинка вирее в пасищните, горските и блатистите области на умерените климатични зони и основно се среща на Скандинавския полуостров и Северна Америка. Тя е известна още под името „Cranberry“. Ще ти разкрием подробности за вкуса, произхода и употребата на този вид боровинка.
Какво представляват американските червени боровинки?
Американската червена боровинка (Vaccinium macrocarpon)спада към род Боровинка (Vaccinium) и към семейство пиренови. Освен известната американска червена боровинка има и европейски видове. Червената калина (Viburnum opulus) и клюквата (Vaccinium oxycoccos) са само условни заместители, вкусът им е твърде кисел. Едроплодната американска червена боровинка на немски се нарича и Kranbeere но най-известна е с името си на английски: Cranberry. Самите боровинки са червени до тъмночервени и на размер са колкото череши. Култивираните сортове дори са малко по-едри. Ако се консумират сурови, вкусът е малко необичаен, леко кисел до нагарчащ, поради което обикновено се преработват на храна или напитки.
Произход и отглеждане на американски червени боровинки
Тук ще научиш всичко за произхода на мистериозната американска червена боровинка – и съвети как да я отглеждаш в твоята градина.
Откъде произхождат американските червени боровинки?
Всъщност американската червена боровинка идва от Северна Америка. Днес боровинките се откриват в блатистите области на Германия, Нидерландия, САЩ, Англия и Азия. Името американска червена боровинка обозначава произхода на боровинките. Те обичат по-скоро влажни, блатисти почви. В Германия са познати и под името „Kranbeere“, което идва от долногермански. Любими сортове от едрите американски червени боровинки са Макфарлин, Сиърлес или Бен Лиър.
Характерните нишки по цветовете вероятно са напомняли на първите европейци в Америка за човки на жерави (Kranich), откъдето е дошло името „Kranichbeeren“, което на английски се е превърнало в „Cranberry“.
Може ли да се засадят американски червени боровинки в градината?
Вечнозелените храстчета на американската червена боровинка виреят най-добре на песъчливи до блатисти места, върху торфена почва, богата на хумус и с ниско съдържание на вар. Растението обича завет и висока влажност. Следните съвети са гаранция за успех:
- Специалната почва за рододендрони осигурява необходимото pH.
- След като веднъж се захване, растението се отглежда много лесно, но първоначално се нуждае от много вода.
- Възможно е да се разпространи много нашироко, поради което да се наложи да се подстригва. Единствено височината не е проблем. Дребният храст, покриващ земята, достига максимум 20 сантиметра.
Каква е сезонността на американските червени боровинки?
Сезонът на американските червени боровинки е от юли до септември. Тогава се берат, сушат или обработват в районите за отглеждане и попадат в търговската мрежа, където в зависимост от формата на преработка могат да се намерят дори целогодишно. Американските червени боровинки в градината обикновено са готови за беритба през октомври. Ако не си сигурен дали времето за бране вече е дошло, разрежи една боровинка, за да провериш дали е зряла. Ако още е зелена, значи не е узряла. Изчакай, докато месестата част на плода почервенее.
Каква е разликата между клюква, американски червени боровинки и обикновени червени боровинки?
Cranberry и американската червена боровинка са един и същ плод. Тя обаче не е обикновената червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea), макар двете да са от един и същ род. Обикновените червени боровинки са по-дребни, кисели и тръпчиви от американските червени боровинки. Най-големите находища от тях се намират на Скандинавския полуостров и в Русия.
Ето какво съдържат американските червени боровинки: Калории, витамини и минерали
Американските червени боровинки съдържат много витамини и минерали. В изобилие съдържат например:
- Витамин С
- Витамин А
- Витамин K
- Натрий, фосфор и цинк
Особено важно е и тяхното антиоксидантно действие. То предотвратява клетъчни увреждания. Поради съдържащите се в тях антиоксиданти, едрите американски червени боровинки се използват често за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.
Действие на американските червени боровинки: Колко полезни са боровинките?
Съдържанието на витамин С в американските червени боровинки – 10 милиграма на 100 грама – е по-високо от това на ябълките. Високото съдържание на витамин A допринася за репутацията им на суперхрана. Дори изсушени, американските червени боровинки съдържат много минерали. Освен това те имат диуретично действие и помагат при възпаления на пикочните пътища. Съдържащите се в тях флавоноиди предотвратяват онкологични заболявания и забавят процеса на стареене. Освен това консумацията на американски червени боровинки се отразява добре на сърдечно-съдовата система и предотвратява образуването на зъбен камък и пародонтоза. Няма известни странични действия, но все пак трябва да се внимава с купения сок, който често съдържа голямо количество захар.
Общ преглед на хранителните стойности на американските червени боровинки: Таблица
Калории: 35 kcal
Въглехидрати: 3,9 g
Белтъчини: 0,4 g
Мазнини: 0,7 g
Витамин А: 3 µg
Витамин B1: 0,03 mg
Витамин B2: 0,02 mg
Витамин B6: 0,07 mg
Витамин С: 11 mg
Витамин Е: 0,5 mg
Калций: 14 mg
Желязо: 0,9 mg
Калий: 90 mg
Магнезий: 7 mg
Натрий: 2 mg
Купуване и правилно съхранение на американски червени боровинки
Лиофилизирани, сушени като стафиди, на сок, дълбоко замразени или пресни – американските червени боровинки се продават под най-различни форми.
Къде може да се купят американски червени боровинки?
Най-често американските червени боровинки се продават у нас сушени. Можеш да ги намериш в хранителните магазини. Често се предлагат под английското име „Cranberries“. Приблизително от началото на октомври до края на декември на нашия пазар се продават и пресни американски червени боровинки.
На какво да обърнеш внимание при съхраняването на американските червени боровинки
Американските червени боровинки се съхраняват най-добре изсушени. В тази форма те са и много подходящи като „акцент“ към мюсли, в салата, в сладкиш, мъфини или бисквити. Пресните американски червени боровинки могат да се съхраняват до осем седмици. Както всички ягодоплодни обаче, те бързо трябва да се преработят. Подходящи са например за приготвяне на компот или сок, известен като сок от червени боровинки. Те подхождат и към запечени сирена или извара, както и към десерти.
Съвети за съхранение: Замразяване на американските червени боровинки
Американските червени боровинки са много подходящи за замразяване. Ако намериш пресни, можеш смело да напазаруваш повече. Замразени имат трайност минимум една година.
Какви са начините за приготвяне на американски червени боровинки?
Вкуса на американските червени боровинки ги прави подходящи като съставка за сладки печива, тъй като за разлика от стафидите имат тръпчиво-кисел вкус. Те намират приложение както пресни, така и сушени в мюслита, барчета, извара, кисело мляко и мармалад. Плодовете са си спечелили слава като добавка към соса за традиционната в САЩ пуйка за Деня на благодарността.
Може ли американските червени боровинки да се консумират сурови?
Теоретично няма никакъв проблем плодовете да се ядат сурови, но поради високото съдържание на витамин С и танини вкусът им е доста кисел и горчив.
Приготвяне на сок от американски червени боровинки
На сока от американски червени боровинки се приписват редица полезни свойства. Освен това той е чудесна основа за напитки със сок и газирана вода, както и за алкохолни и безалкохолни коктейли. Можеш да правиш сок от американски червени боровинки също както и от другите ягодоплодни – дори без сокоизстисквачка.
- В тенджера се слагат еднакви количества плодове и вода (става и с дълбокозамразени ягодоплодни).
- Сместа се кипва.
- Оставя се да поври около 25 минути.
- Претрива се през фина цедка.
- По желание се подслажда със захар.
Приготвяне на мармалад от американски червени боровинки
Конфитюрът от американски червени боровинки е вкусен не само върху филия, но освен това е чудесна алтернатива на мармалада от обикновени червени боровинки, подходящ е с дивеч и сирена. В комбинация с портокал домашно приготвеният мармалад от американски червени боровинки става неустоим.
- 400 грама американски червени боровинки (пресни или размразени) се поставят в тенджера със 100 милилитра пресен портокалов сок и 250 грама желираща захар (2:1).
- По желание може да се добавят подправки (пръчка канела, вътрешността на една шушулка ванилия).
- Оставя се да престои една нощ.
- Кипва се и се оставя да поври около пет минути.
- Може да се направи проба за желиране.
- Може да се извади пръчката канела.
- При необходимост допълнително се пюрира/претрива през фино сито.
- Пълни се в стерилизирани буркани на винт, които се поставят за малко с капака надолу.
Печива с американски червени боровинки
Американските червени боровинки придават свежа, кисела нотка на мъфините, сладкишите и палачинките. Опитай – можеш да ги използваш в много рецепти вместо черни боровинки или стафиди!