Черен пипер: лют, ароматен, известен
След солта, черният пипер е най-любимата подправка по света. Черният пипер расте на тропически храст и се извлича от семената. При храстите, които достигат височина до 10 метра, цветовете на пипера могат да бъдат по 50-150 на всеки грозд. Те узряват за около 8-9 месеца. Белият, зеленият или черният пипер се предлага от търговците на дребно под формата на зърна или на фино смлян прах.
Черният пипер има следните специални качества
Особено черният пипер е универсална подправка, която се използва широко в кухнята заради вкуса и аромата си. Черният пипер допълва и подсилва вкуса на храните и ястията, независимо дали са пикантни или сладки. Черният пипер се предлага в различни разновидности — включително черен, бял, зелен и розов пипер — всеки със своите характерни свойства.
Откъде произхожда черният пипер?
Черният пипер произхожда от тропическите райони на Югоизточна Азия, по-специално от страни като Индия, Индонезия, Малайзия, Шри Ланка и Виетнам. Черният пипер се получава от изсушените плодове на растението пипер (ботаническо име: Piper nigrum) и е една от най-старите и широко използвани подправки в света.
Каква е сезонността на черния пипер?
Като една от любимите основни подправки в света, черният пипер обикновено се предлага през цялата година. Във всеки супермаркет се предлагат както цели, така и смлени зърна пипер.
Тъй като черният пипер вирее в тропическите райони, той не зависи от сезоните в умерения климат. Въпреки това качеството и свежестта на черния пипер могат да варират в зависимост от сезона на събиране на реколтата. Някои сортове черен пипер понякога се продават като „пресен пипер“, който се приготвя от неузрели зелени зърна и има по-мек и свеж вкус. Този пресен черен пипер може да е по-зависим от сезона и да се намира по-трудно в някои региони.
За какво се използва черният пипер и как се съхранява?
Черният пипер придава аромат и пикантност на ястия от месо, птиче месо,риба, зеленчуци и други храни. Черният пипер също придава пикантен вкус на салатите.
Подходящо е черният пипер да се съхранява правилно, за да се запазят качеството и ароматът. Черният пипер се съхранява в херметически затворен съд на тъмно и сухо място, за да се избегне пряката слънчева светлина. Целите зърна черен пипер запазват аромата си по-дълго от смления. Затова е препоръчително да се купуват цели зърна и да се смилат пресни непосредствено преди употреба. Освен това черният пипер е подходящо да се съхранява при постоянна температура под 20 градуса по Целзий, тъй като екстремната топлина или студ ще се отразят на качеството му.
Ето какво съдържа черният пипер
Черният пипер може да има положително въздействие върху здравето, когато се консумира в умерени количества. Те включват подпомагане на храносмилането чрез стимулиране на производството на стомашна киселина, антиоксидантни свойства, дължащи се на пиперина, и потенциални противовъзпалителни ефекти.
Калории: 285 kcal
Въглехидрати: 52 g
Белтъчини: 10,9 g
Мазнини: 3,3 g
Витамин А: 0,019 µg
Витамин B1: 0,11 mg
Витамин В2: 0,24 mg
Витамин В6: 0,2 mg
Витамин С: 0 mg
Витамин Е: 0 mg
Калций: 430 mg
Желязо: 1,12 mg
Калий: 1,26 mg
Магнезий: 190 mg
Натрий: 44 mg