Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Шипки: плодът на дивата роза

Шипката, известна още като „кучешка роза“ е дива роза и плодовете ѝ растат на бодливи храсти в умерените региони по целия свят. Тези малки червени или оранжеви плодове са богати на витамин С и други хранителни вещества, а ползите им за здравето са ценени от векове.

Полезна информация

Шипките имат следните специални качества

Детайлно изображение на шипки

Шипките са чудесен естествен източник на витамин С. Те действително съдържат повече витамин С от много други плодове, с което са важни за имунната система, производството на колаген, заздравяването на рани и усвояването на желязо. Шипките са богати на антиоксиданти като полифеноли и флавоноиди, а освен това съдържат фибри, които подпомагат доброто храносмилане. Освен витамин С в шипката има и други важни витамини и минерали, например витамин А, витамин Е, витамин К, калций, желязо и калий.


Произход

Откъде произхождат шипките?

Шипките са широко разпространени в цяла Европа и се срещат в много европейски страни. Растат в горите, в покрайнините на горите, по поляни и покрай пътищата. В Азия шипките също са у дома си, например в Китай, Русия, Турция и Близкия Изток. Днес шипките се отглеждат в големи плантации в Източна Европа, Русия, Китай и Чили.


Сезон

Каква е сезонността на шипките?

В Централна Европа сезонът на шипките обикновено започва в края на лятото и продължава от август до есента – в зависимост от климатичните условия до октомври или дори ноември. В северните държави, поради по-хладния климат, сезонът на пипките може да започне малко по-късно и да продължи до ранната есен.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват шипките и как се съхраняват?

Чаят от шипки е един от любимите начини за използване на шипките. Чаят е известен с високото съдържание на витамин С и антиоксидантните си свойства. Шипковият мармалад или шипковото желе също са популярни, Шипките в супи и сосове също придават леко кисел вкус и придават на ястията естествено оцветяване. Екстрактът от шипки се предлага под формата на хранителни добавки, капсули или прахчета.

Пресните шипки трябва да се съхраняват в хладилника – за предпочитане в перфорирана найлонова торбичка или хартиен плик, за да се регулира влажността и да се избегне конденз. Шипките трябва да се използват в рамките на няколко дни, защото бързо се развалят. Шипковият мармалад или желе трябва да се съхраняват в херметически затворени буркани или контейнери. Най-добре на хладно, тъмно място. След отваряне е препоръчително мармаладът или желето да се съхраняват в хладилника и да се използват в рамките на 1-2 месеца.


Рецепти

Ето какво може да приготвиш с шипки


Съставки

Ето какво съдържат шипките

Шипките са чудесен естествен източник на витамин С. Една порция шипки често съдържа повече витамин С, отколкото един портокал. Този витамин е важен за укрепването на имунната система, производството на колаген, заздравяването на рани и борбата с възпаленията. Освен това те са богати на антиоксиданти като полифеноли и флавоноиди, което може да намали увреждането на клетките и риска от хронични заболявания.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 94 kcal

Въглехидрати: 16,2 g

Белтъчини: 3,6 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 800 µg

Витамин B1: 0,06 mg

Витамин B2: 0,07 mg

Витамин B6: 0,05 mg

Витамин С: 1250 mg

Витамин Е: 4,2 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 257 mg

Желязо: 0,5 mg

Калий: 291 mg

Магнезий: 104 mg

Натрий: 124 mg