Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Какво трябва да знаеш за скаридите

Те са малки и вкусни. Скаридите са истински дар в кухнята! Съществуват обаче разлики между видовете – кралски, коктейлни и джъмбо скариди. Тук ще разбереш как да ги разпознаваш и приготвяш.

Много скариди в сива правоъгълна купа, поставени върху раирана кухненска кърпа.
© Kaufland

Съдържанието на страницата накратко

  • Какви са разликите между кралските скариди и скампи? Научи се как да различаваш раците и ракообразните.
  • Изключително важно е да бъдат приготвени правилно, за да не станат твърди.
  • Ще научиш не само как, но и с какво да ги приготвяш. 
Определение

Кралски скариди, ракообразни, гамбас, коктейлни скариди: това скариди ли са или нещо друго? 

„Скариди“ е общото наименование за обитаващи дъното или свободно плуващи ракообразни. Те са малки, с крехко месо и са известни с много имена. Когато говорим за „раци“ или „северноморски раци“, всъщност имаме предвид скариди, а не истински раци. Затова в ежедневието думите „раци“ и „скариди“ често се използват като синоними. В търговската мрежа те се продават и под наименованията „скариди“, „кралски скариди“ или „джъмбо скариди“. Джъмбо скаридите, или кралските скариди, са големи скариди. В тази категория влизат и черните тигрови, или само тигрови, скариди, чиято родина е Азия. От друга страна, те не включват морските животни с щипки, а именно омари, лангустини и скампи.


Наличност

Откъде можеш да купиш скариди? 

Ракообразни и други продукти, масло и билки върху подложка.
© Kaufland Ракообразните се предлагат с или без черупки, сурови или предварително приготвени, пресни или замразени.

От доста време те вече са достъпни не само в избрани ресторанти или на специализиран рибен пазар, а и във фризерите на супермаркетите. Търсенето расте, съответно голяма част от продаваните скариди са отглеждани като аквакултури. Контролът по развъждането им е стриктен, а във вкусово отношение те по нищо не отстъпват на свободно живеещите.

Ракообразните се предлагат със или без черупки, сурови или предварително приготвени, пресни или замразени. Ако ги купиш с черупка, те запазват сочността си след печене на скара или във фурна. Черупките могат да се използват и за приготвяне на бульон, например за рибена супа, ако ги сварите във вода. Тези, които искат да си спестят чистенето и махането на черупки, предпочитат да ги купят обелени и изчистени. В този вид те са готови за тигана за паста или ориз.


Приготвяне

Какво трябва да знаеш, когато готвиш скариди?

Всъщност има само едно нещо, което може да се обърка при готвенето им, а именно степента на приготвяне. Нужни са им само няколко минути. Добави ги към останалите съставки на ястието едва накрая. Ако се оставят прекалено дълго, те придобиват консистенция на гума. Не понасят много топлина, а месото им бързо става сухо и твърдо. Ограничи времето за приготвяне до няколко минути – месото трябва да изглежда леко глазирано. Признак, че са готови, е порозовяване и появата на бели люспи от протеин.


Съхранение и срок на годност

Как да ги съхраняваш?

Те се развалят доста бързо именно поради високото си съдържание на протеини. Препоръчваме да ги купуваш пресни в същия ден, в който искаш да ги приготвиш и консумираш. Веднъж размразени, те не трябва да се замразяват повторно. По-добре се откажи от идеята да ги претоплиш. При размразяване и повторно замразяване те губят не само вкусовите си качества, но и годността си за консумация.


Рецепти

Рецепти със скариди: Какво се съчетава добре с тях? 

Вижда се купа с ориз със скариди и зеленчуци, включително грах, боб и пипер.
© Kaufland Скаридите могат да се приготвят по много начини – например както е показано тук, в испанска паеля.

Тези морски дарове се вписват идеално в балансирана диета и могат да се приготвят по най-разнообразни начини. Пържени или печени, варени или задушени – рецептите с тях винаги са добри. Подобно на рибата, ракообразните се съчетават добре със зеленчуци, ориз, паста и салата. Пържени скариди с гъбено ризото например са вкусно ястие, което се приготвя бързо и лесно. Друга класика е испанска паеля. Ако обичаш азиатска храна, опитай рецептата за известната тайландска том-ха-кунг – кокосова супа, поднесена със скариди. Те са страхотни и сурови, например поднесени с лек коктейлен сос. Бялото вино се препоръчва като напитка, която върви чудесно с ракообразните. 

Вкусни рецепти, които можеш да изпробваш