Кефир – питателна наслада
Кефирът е лесно смилаем кисел млечен продукт, получен чрез добавяне на млечнокисели бактерии. Напитката е гъста, газирана и леко алкохолна. Съдържанието на хранителни вещества в нея е сравнимо с това на мътеницата.
Кефирът притежава следните специални характеристики
Кефирът, приготвен от мляко за пиене, е здравословна и натурална енергийна напитка, която оказва въздействие върху ефективността поради високата си хранителна стойност, а освен това допринася и за балансираното хранене. Съдържащият се в него млечен протеин подпомага растежа на мускулите. Благодарение на високото съдържание на калций в комбинация с витамин D, кефирът укрепва костите и по този начин може да помогне за намаляване на риска от остеопороза. Освен това се твърди, че кефирът, приготвен от мляко за пиене, има множество положителни ефекти върху здравето. Той укрепва имунната система и има регулиращ кръвното налягане, противовъзпалителен и антибиотичен ефект. Кефирът разгръща пълния си ефект върху нашето здраве, когато се консумира редовно и за дълъг период от време.
Откъде произхожда кефира?
Първоначално кефирът е бил от мляко за пиене от високите планини на Тибет и Кавказ, като там от векове е широкоразпространена напитка. Фактът, че хората в този регион доживяват до особено дълбока старост, се дължи на обилната консумация на кефир, поради което той е наричан „напитката на столетниците“. Заради освежаващия си вкус и положителното си въздействие върху целия организъм кефирът е широко разпространен в цял свят.
Кога е сезонът на кефира?
Кефирът е продукт, който се предлага през цялата година. Той има нужда от около два дни, за да узрее.
За какво може да се използва кефира?
От кефира могат да се приготвят напитки с плодове. Използването на кефира обаче е многостранно и далеч надхвърля пиенето: Например той може да се използва в мюсли като заместител на прясното мляко. Освен това, кефирът може да се използва и за приготвянето на вкусни сосове и дипове. Пакетираният кефир може да се съхранява в хладилник според срока на годност.
Какво се съдържа в кефира?
За разлика от други млечни продукти кефирът, приготвен от мляко за пиене съдържа съвсем малко количество лактоза, което улеснява неговата смилаемост и го прави подходящ за хора с непоносимост към лактоза и млечна захар. Съдържанието на алкохол в кефира, приготвен от мляко за пиене, е много ниско – по-малко от два процента. Той може да се консумира в малки количества и от деца без никакви проблеми. Кефирът е лесно смилаема напитка, която подпомага храносмилането, като освен това е и богата на полезни за организма млечнокисели бактерии.
ккал: 61 ккал
Въглехидрати: 4 гр
Белтъчини: 3,3 гр
Мазнини: 3,5 гр
Витамин А: 31 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,18 мг
Витамин В6: 0,05 мг
Витамин С: 1 мг
Витамин Е: 0,1 мг
Калций: 120 мг
Желязо: 0,1 мг
Калий: 157 мг
Магнезий: 12 мг
Натрий: 48 мг