Сметана – универсално средство в кухнята
Сметаната е наименованието на мастната съставка на млякото. Известна е също като бита сметана или каймак и се радва на голяма популярност като добавка към множество ястия. Сметаната се превръща в масло при по-нататъшна обработка. Може да се използва и за приготвяне на пълномаслена сметана.
Сметаната притежава следните специални качества
Сметаната е мазна съставна част на млякото, която при нетретираното мляко се отлага отгоре. В миналото сметаната се е приготвяла по този начин. Днес млякото се обработва в модерни машини, докато сметаната се отдели от обезмасленото мляко. Този процес се нарича центрофугиране. Резултатът е обезмаслено мляко с възможно най-ниско съдържание на мазнини – много по-малко от 0,1 %. Съдържащата мазнини сметана е разделена на няколко равнища на масленост, които съдържат между 1,8 и 3,4 % млечни протеини, както и мастноразтворими витамини:
- Бита сметана: 30-33 процента
- Допълнително разбита сметана: 36 процента
- Сметана 25-29 процента
- Сметана за кафе: 10-15 процента
Вкусът на сметаната е млечно-кремообразен и по-мек от този на млякото, но тя също така може да се консервира.
Откъде произхожда сметаната?
Отдавна сметаната се произвежда навсякъде, където се добива мляко.
Кога е сезонът на сметаната?
Тъй като няма специален сезон за сметаната, тя се предлага през цялата година.
За какво може да се използва сметаната и как се съхранява?
Под формата на бита сметана, сметаната е незаменима съставка в сладкиши, торти и десерти. Използва се като пълнеж или гарнитура. Можете да ѝ се насладите и в чист вид, но също така се ароматизира и с извара, какао, кафе, плодова каша или вино. Сметаната е част и от ганаш или баварски крем. Трябва да се прави разлика между торти със сметана и тарталети със сметана. Една торта със сметана съдържа най-малко 60% сметана в топинга и пълнежа. Тарталетата със сметана съдържа между 20 и 60% сметана.
Как да запазим сметаната прясна?
Прясната сметана може да се съхранява в хладилника от четири до шест дни. Обработената при свръх-висока температура, сметаната може да се съхранява неотворена извън хладилника в продължение на шест седмици, а стерилизираната сметана – дори до една година. Специалната бита сметана трябва да се съхранява само в хладилник след отваряне. Преди това можете да я съхранявате на стайна температура.
Какво съдържа сметаната?
Сметаната е с относително високо съдържание на калций, протеини, витамин А, витамин С и витамин Е. Това я прави добър източник на хранителни вещества. По този начин сметаната има малък положителен ефект върху здравето на кожата, костите и очите.
ккал: 123 ккал
Въглехидрати: 4,1 гр
Белтъчини: 3,1 гр
Мазнини: 10,5 гр
Витамин А: 74 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,16 мг
Витамин В6: 0,04 мг
Витамин С: 1 мг
Витамин Е: 0,3 мг
Калций: 101 мг
Желязо: 0,1 мг
Калий: 132 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 40 мг